MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Wastewater Story Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Wastewater Story Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Water that is not fit for use is called
(a) clean water
(b) wastewater
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) wastewater


Question 2.
Which of the following is not a source of wastewater?
(a) Sewers
(b) Homes
(c) Industries
(d) Hospitals

Answer

Answer: (a) Sewers


Question 3.
The period of International Decade for action on ‘Water for Life’ is
(a) 2000-2010
(b) 2005-2015
(c) 2010-2020
(d) 2003-2013

Answer

Answer: (b) 2005-2015


Question 4.
The process of removing pollutants in water before it enter a water body is called
(a) cleaning of water
(b) refining
(c) filtering of water
(d) none of these

Answer

Answer: (a) cleaning of water


Question 5.
Which of the following is a part of inorganic impurities of the sewage?
(a) Pesticides
(b) Urea
(c) Phosphates
(d) Vegetable waste

Answer

Answer: (c) Phosphates


Question 6.
Wastewater released by homes, factories, industries and other users is known as
(a) polluted water
(b) sewage
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) sewage


Question 7.
Suspended impurities contained by sewage are called
(a) contaminants
(b) sludge
(c) grey water
(d) none of these

Answer

Answer: (a) contaminants


Question 8.
A network of big and small pipes under the ground for wastewater management is known as
(a) sewage
(b) sewerage
(c) manhole
(d) channel

Answer

Answer: (b) sewerage


Question 9.
Solid waste extracted during sewage treatment is known as
(a) sewage
(b) sludge
(c) biogas
(d) contaminants

Answer

Answer: (b) sludge


Question 10.
Which portion of WWTP retains large objects like rags, sticks, etc.?
(a) Bar screen
(b) Sludge
(c) Sedimentation tank
(d) Sewerage

Answer

Answer: (a) Bar screen


Question 11.
Name the scraper that removes solids like forced from the wastewater.
(a) Skimmer
(b) Sludge
(c) Tank
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Sludge


Question 12.
The equipment that removes floatable particles from wastewater is
(a) sludge
(b) bar screen
(c) skimmer
(d) sedimentation tank

Answer

Answer: (c) skimmer


Question 13.
The tree that helps in wastewater treatment by absorbing water greatly and releasing pure water in environment through transpiration is
(a) peepal
(b) banyan
(c) eucalyptus
(d) banana

Answer

Answer: (c) eucalyptus


Question 14.
Which of the following is a step of wastewater treatment?
(a) Aeration
(b) Chlorination
(c) Filtration
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 15.
In a filtration plant, water is filtered using layers of
(a) sand and clay
(b) clay and fine gravel
(c) sand and fine gravel
(d) Sand, fine gravel and medium gravel

Answer

Answer: (d) Sand, fine gravel and medium gravel


Question 16.
Open drain system is a breeding place for which of the following?
(a) Flies
(b) Mosquitoes
(c) Organisms which cause diseases
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 17.
The full form of WWP is
(a) World Wide Transport Programme
(b) Waste Water Treatment Plant
(c) World Worker Talent Programme
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Waste Water Treatment Plant


Question 18.
Sewage is mainly a
(a) liquid waste
(b) solid waste
(c) gaseous waste
(d) Mixture of solid and gas

Answer

Answer: (a) liquid waste


Question 19.
Which of the following is not a water-borne disease?
(a) Cholera
(b) Tuberculosis
(c) Typhoid
(d) Dysentery

Answer

Answer: (b) Tuberculosis


Question 20.
Which of the following is the characteristic quality of wastewater?
(a) Dirty look
(b) Foul smell
(c) Bad taste
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 21.
Which of the following is a part of inorganic impurities of the sewage?
(a) Excreta
(b) Garbage
(c) Phosphate
(d) Vegetable waste

Answer

Answer: (c) Phosphate


Question 22.
Which of the following is the step of wastewater treatment?
(a) Chlorination
(b) Aeration
(c) Filtration
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 23.
The aerobic bacteria can be grown in clarified water by
(a) filtration
(b) sewage
(c) aeration
(d) sedimentation

Answer

Answer: (c) aeration


Question 24.
Chlorine is used in municipal water treatment plant to
(a) change the taste of water
(b) prevent evaporation
(c) kill the harmful microorganisms
(d) prevent sedimentation

Answer

Answer: (c) kill the harmful microorganisms


Question 25.
Which of the following is not an inorganic impurity present in sewage?
(a) Nitrate
(b) Phosphorus
(c) Urea
(d) Metal salt

Answer

Answer: (c) Urea


Fill in the Blanks

Question 1.
Wastewater should be cleaned up by removing ……………..

Answer

Answer: pollutants


Question 2.
Some factors responsible for the increasing scarcity of freshwater are ……………..

Answer

Answer: population growth; pollution; mismanagement


Question 3.
The General Assembly of the …………….. proclaimed the period 2005-2015 as the International Decade for action on ‘Water for Life’.

Answer

Answer: United Nation


Question 4.
Sewage is a …………….. waste.

Answer

Answer: liquid


Question 5.
Sewage contains some organic impurities like oil, …………….. , …………….. and ……………..

Answer

Answer: urea; human faeces; animal waste


Question 6.
Air is pumped into the clarified water to help …………….. bacteria to grow.

Answer

Answer: aerobic


Question 7.
The full form of WWTP is ……………..

Answer

Answer: wastewater treatment plant


Question 8.
Sewage causes …………….. and …………….. pollution.

Answer

Answer: water, soil


Question 9.
Activated sludge mainly contains water and ……………..

Answer

Answer: microbes


Question 10.
Dried sludge is used as ……………..

Answer

Answer: manures


Question 11.
Water is the basic constituent of all ………………….

Answer

Answer: living beings


Question 12.
Sewage is a liquid waste which causes …………………. and …………………. pollution.

Answer

Answer: water, soil


Question 13.
Untreated human excreta is a …………………. hazard.

Answer

Answer: health


Question 14.
During the aeration of clarified water, …………………. bacteria can be grown.

Answer

Answer: aerobic


Question 15.
Cleaning of water is a process of removing ………………….

Answer

Answer: pollutants


Question 16.
Wastewater released by household is called ………………….

Answer

Answer: sewage


Question 17.
Vermi-composting toilets use …………………. to treat human waste.

Answer

Answer: earthworms


True or False

Question 1.
Wastewater is suitable for drinking purpose.

Answer

Answer: False


Question 2.
Wastewater can be revised.

Answer

Answer: True


Question 3.
Clean water is available for every person.

Answer

Answer: False


Question 4.
Pollution is one of the factors of the increasing scarcity of freshwater.

Answer

Answer: True


Question 5.
World Water Day is celebrated on 22 March every year.

Answer

Answer: True


Question 6.
Cleaning of water is also known as sewage treatment.

Answer

Answer: True


Question 7.
Sewage is wastewater.

Answer

Answer: True


Question 8.
The water that washes off the road and rooftop is fit for drinking.

Answer

Answer: False


Question 9.
Sewage contains many harmful substances which are known as sewerage.

Answer

Answer: False


Question 10.
From wastewater, skimmer remove the floating particles like oil and grease.

Answer

Answer: True


Question 11.
Where underground sewerage systems and refuse disposal systems are not available, the high cost on-site sanitation system can be adopted.

Answer

Answer: False


Question 12.
The activated sludge is about 94% water.

Answer

Answer: False


Question 13.
Dried sludge is used as manure.

Answer

Answer: True


Question 14.
After cleaning the sewage, it is directly used by humans.

Answer

Answer: False


Question 15.
Nutrient-rich sewage water supports the growth of algae.

Answer

Answer: True


Question 16.
Clean water is a basic need of human beings.

Answer

Answer: True


Question 17.
Used water is clean water.

Answer

Answer: False


Question 18.
Treatment plants reduce pollutants in wastewater to a level where nature can take care of it.

Answer

Answer: True


Question 19.
Open drain system is a breeding place for flies, mosquitoes and organisms which cause diseases.

Answer

Answer: True


Question 20.
People should defecate in the open.

Answer

Answer: False


Question 21.
Biogas is released by anaerobic bacterial.

Answer

Answer: True


Question 22.
Sanitation is not important for a community.

Answer

Answer: False


Match the following

Column I Column II
1. Organic impurities (a) Sewage treatment
2. WWTP (b) Required oxygen
3. Inorganic impurities (c) Removal of large objects
4. Aerobic bacteria (d) Decomposes sludge
5. Vermi-processing toilet (e) Nitrates, phosphates
6. Bar screens (f) Disinfect water
7. Chlorine and ozone (g) Herbicides and pesticides
8. Anaerobic bacteria (h) Earthworms
9. Last stage of WWTP (i) Chemical treatment
10. First stage of WWTP (j) Physical treatment
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Organic impurities (g) Herbicides and pesticides
2. WWTP (a) Sewage treatment
3. Inorganic impurities (e) Nitrates, phosphates
4. Aerobic bacteria (b) Required oxygen
5. Vermi-processing toilet (h) Earthworms
6. Bar screens (c) Removal of large objects
7. Chlorine and ozone (f) Disinfect water
8. Anaerobic bacteria (d) Decomposes sludge
9. Last stage of WWTP (i) Chemical treatment
10. First stage of WWTP (j) Physical treatment

Column A Column B
1. Bacteria (a) Pesticides and herbicides
2. Inorganic impurities (b) Transport system that carries sewage
3. Sewerage (c) Cholera and typhoid
4. Earthworm (d) Nitrates and phosphates
5. Organic impurities (e) Used in verminprocessing toilets
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Bacteria (c) Cholera and typhoid
2. Inorganic impurities (d) Nitrates and phosphates
3. Sewerage (b) Transport system that carries sewage
4. Earthworm (e) Used in verminprocessing toilets
5. Organic impurities (a) Pesticides and herbicides

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Wastewater Story MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.