MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Forests: Our Lifeline Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Forests: Our Lifeline Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following is influenced by forests?
(a) Temperature
(b) Climate
(c) Animals
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Which of the following is a forest plant?
(a) Sheesham
(b) Neem
(c) Bamboo
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
The branchy part of a tree above the stem is called
(a) leaves
(b) crown
(c) saplings
(d) canopy

Answer

Answer: (b) crown


Question 4.
Which of the following is not the name of a tree?
(a) Teak
(b) Sal
(c) Porcupine
(d) Kachnar

Answer

Answer: (c) Porcupine


Question 5.
Which kind of plants generally constitute understorey layer in the forest?
(a) Grass
(b) Shrubs
(c) Tall trees
(d) Herbs

Answer

Answer: (b) Shrubs


Question 6.
The smallest wild animal amongst the following is
(a) fox
(b) boar
(c) bison
(d) porcupine

Answer

Answer: (d) porcupine


Question 7.
Name the organism on which all animals depend for food.
(a) Humus
(b) Plants
(c) Insects
(d) Crops

Answer

Answer: (b) Plants


Question 8.
Decomposers convert the dead plants and animals into
(a) humus
(b) oxygen
(c) litter
(d) fertilisers

Answer

Answer: (a) humus


Question 9.
What are known as ‘green lungs’?
(a) Forests
(b) Grasshoppers
(c) Rivers
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Forests


Question 10.
Which of the following we can get from forests?
(a) Food
(b) Shelter
(c) Fibre
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 11.
Which of the following is an animal product?
(a) Rubber
(b) Catechu
(c) Gum
(d) Honey

Answer

Answer: (d) Honey


Question 12.
Thing that is not obtained from the wood is
(a) paper
(b) thermocol
(c) matchsticks
(d) plywood

Answer

Answer: (b) thermocol


Question 13.
Forests are not responsible for
(a) providing medicinal plants
(b) maintaining the flow of water into the streams
(c) creating flood conditions
(d) absorbing rainwater and maintaining water table

Answer

Answer: (c) creating flood conditions


Question 14.
Deforestation will lead to decrease in
(a) soil erosion
(b) rainfall
(c) drought
(d) global warming

Answer

Answer: (b) rainfall


Question 15.
Greenhouse gases
(a) trap heat of the sun
(b) are green in colour
(c) do not trap heat of the sun
(d) smell foul

Answer

Answer: (a) trap heat of the sun


Question 16.
Which of the following forms the lowermost layer of forest?
(a) Tall tree
(b) Herbs
(c) Shrubs
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Herbs


Question 17.
The first link in all food chains is:
(a) herbivores
(b) carnivores
(c) green plants
(d) none of these

Answer

Answer: (c) green plants


Question 18.
What is the role of forests?
(a) Provide food, shelter, water and medicine
(b) Prevent soil erosion
(c) Prevent floods
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 19.
Which of the following products is not obtained from a forest?
(a) Honey
(b) Catechu
(c) Gum
(d) Wheat

Answer

Answer: (d) Wheat


Question 20.
Which of the following has the strongest stem?
(a) A tree
(b) A creeper
(c) A climber
(d) A bush

Answer

Answer: (a) A tree


Question 21.
Deforestation results in
(a) increased rainfall
(b) increase in earth’s temperature
(c) increase in water level
(d) conservation of soil

Answer

Answer: (b) increase in earth’s temperature


Question 22.
Decomposers convert the dead plants and animal tissues into
(a) clay
(b) inorganic debris
(c) humus
(d) soil

Answer

Answer: (c) humus


Question 23.
The series of eaten and being eaten is called a
(a) food chain
(b) food web
(c) food series
(d) food hub

Answer

Answer: (a) food chain


Question 24.
Which of the following is not the name of a tree?
(a) Teak
(b) Sal
(c) Porcupine
(d) Kachnar

Answer

Answer: (c) Porcupine


Question 25.
Which of the following will help in the conservation of forests?
(a) Recycling of jute bags
(b) Recycling of cotton bags
(c) Recycling of paper bags
(d) Recycling of plastic bag

Answer

Answer: (c) Recycling of paper bags


Fill In the Blanks

Question 1.
Forests are known as the ……………… of the earth.

Answer

Answer: Lungs


Question 2.
The uppermost layer of the forest is known as ……………… layer.

Answer

Answer: emergent


Question 3.
The branches of the tall trees look like a roof over the other plants in the forest. This is called a ………………

Answer

Answer: canopy


Question 4.
……………… form the lowest layer of the forest.

Answer

Answer: Herbs


Question 5.
Many food chains together constitute a ………………

Answer

Answer: food web


Question 6.
Some microorganisms feed on dead and decaying animal tissues and convert them into a dark coloured substance called ………………

Answer

Answer: humus


Question 7.
Microorganisms which convert dead and decaying plants and animals into humus are called ………………

Answer

Answer: decomposers


Question 8.
……………… is an example of scavenger.

Answer

Answer: Vulture


Question 9.
In a food chain, plants are the ………………

Answer

Answer: producer


Question 10.
Some animals in the forest could be recognised by forest officers by their ……………… and ………………

Answer

Answer: droppings; footprints


Question 11.
Forests protect the ……………… from erosion.

Answer

Answer: soil


Question 12.
The presence of ……………… ensures that the nutrients from dead and decaying organisms are present in soil.

Answer

Answer: humus


Question 13.
Different layers of vegetation provides ……………… and ……………… for the animals.

Answer

Answer: food; shelter


Question 14.
Forests are ……………… for a large number of animals.

Answer

Answer: habitat


Question 15.
Planting trees on a large scale is called ………………

Answer

Answer: afforestation


Question 16.
Forest provides a …………………. for many animals and plants.

Answer

Answer: home


Question 17.
The types of animals …………………. from forest to forest.

Answer

Answer: differ


Question 18.
The …………………. animals’ bodies provide nutrients to the seedlings in the forest to grow.

Answer

Answer: decaying


Question 19.
Forest is full of life and ………………….

Answer

Answer: vitality


Question 20.
A forest is a purifier of …………………. and water.

Answer

Answer: air


Question 21.
Forests are the …………………. for the forest dwelling communities.

Answer

Answer: shelter


Question 22.
Forest also acts as natural …………………. of rainwater.

Answer

Answer: absorber


True or False

Question 1.
Forests are harmful for living beings.

Answer

Answer: False


Question 2.
Tiger is a wild animal.

Answer

Answer: True


Question 3.
Forests are a habitat for a large number of animals.

Answer

Answer: True


Question 4.
Sheesham is a forest plant.

Answer

Answer: True


Question 5.
Crown is the branchy part of a tree above the stem.

Answer

Answer: True


Question 6.
Only small trees form canopy.

Answer

Answer: False


Question 7.
All trees are of same shape and size.

Answer

Answer: False


Question 8.
Shrubs and small trees form the canopy of the forest.

Answer

Answer: True


Question 9.
All animals, whether herbivores or carnivores, depend on plants ultimately for their food.

Answer

Answer: True


Question 10.
Vulture is an example of scavenger.

Answer

Answer: True


Question 11.
Green plants are autotrophs.

Answer

Answer: True


Question 12.
Human beings are autotrophs.

Answer

Answer: False


Question 13.
Decomposers convert dead plant and animal tissues into humus.

Answer

Answer: True


Question 14.
Forests maintain the O2-CO2 balance in the atmosphere.

Answer

Answer: True


Question 15.
The dead and decaying matter is always moist and warm.

Answer

Answer: True


Question 16.
The soil of the forest is moist and warm because it is covered with leaves and fruits.

Answer

Answer: True


Question 17.
The roots of the trees are called the crown of tree.

Answer

Answer: False


Question 18.
The decaying leaves and animal droppings in a forest enrich the soil nutrition in the form of humus.

Answer

Answer: True


Question 19.
Plants are saprotrophs.

Answer

Answer: False


Question 20.
Forest is a source of medicinal plants.

Answer

Answer: True


Question 21.
Forest protects the soil from erosion.

Answer

Answer: True


Match the Following

Column I Column II
1. Deer, rabbit (a) Who eats whom
2. Food chain (b) Floor of forest
3. Bacteria and fungus (c) Tertiary consumers
4. Herbs (d) Forests
5. Giant and tall trees (e) Decomposers
6. Green plants (f) Food web
7. Dynamic living entity (g) Vulture
8. Lion and tiger (h) Primary consumers
9. Group of food chains (i) Top layer of forest
10. Scavenger (j) Producer
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Deer, rabbit (h) Primary consumers
2. Food chain (a) Who eats whom
3. Bacteria and fungus (e) Decomposers
4. Herbs (b) Floor of forest
5. Giant and tall trees (i) Top layer of forest
6. Green plants (j) Producer
7. Dynamic living entity (d) Forests
8. Lion and tiger (c) Tertiary consumers
9. Group of food chains (f) Food web
10. Scavenger (g) Vulture

Column A Column B
1. Humus (a) Deforestation
2. Planting of trees (b) Dark coloured matter
3. Crown (c) Helps forests to grow
4. Soil (d) Branchy part of the tree
5. Cutting of trees (e) Afforestation
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Humus (b) Dark coloured matter
2. Planting of trees (e) Afforestation
3. Crown (d) Branchy part of the tree
4. Soil (c) Helps forests to grow
5. Cutting of trees (a) Deforestation

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Science Forests: Our Lifeline MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.