MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Simple Equations Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Simple Equations Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Write the following statement in the form of an equation. “The sum of three times x and 10 is 23.
(a) 3x – 10 = 23
(b) 3x + 23 = 10
(c) 3x + 10 = 23
(d) 3x – 23 = 10

Answer

Answer: (c) 3x + 10 = 23


Question 2.
Write the following statement in the form of an equation “The number b divided by 6 gives 5”.
(a) b – 5 = 6
(b) 5b = 6
(c) b + 5 = 6
(d) \(\frac {b}{6}\) = 5

Answer

Answer: (d) \(\frac {b}{6}\) = 5


Question 3.
The solution of the equation 4p – 3 = 13 is ……….
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 4.
In an isosceles triangle, the base angles are equal to 50°. The vertex angle is
(a) 45°
(b) 80°
(c) 75°
(d) 85°

Answer

Answer: (b) 80°


Question 5.
What value of p makes the given equation true. \(\frac {p}{5}\) + 19 = 20
(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 20

Answer

Answer: (a) 5


Question 6.
Which of the following is the value of x such that 5x – 12 = -2?
(a) 2
(b) -2
(c) \(\frac {2}{3}\)
(d) 10

Answer

Answer: (a) 2


Question 7.
The solution of the equation 12p – 11 = 13 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


Question 8.
The solution of the equation -2(x + 3) = 4 is
(a) -2
(b) -3
(c) -4
(d) -5

Answer

Answer: (d) -5


Question 9.
The solution of the equation 0 = 4 + 4 (m + 1) is
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -2

Answer

Answer: (d) -2


Question 10.
The solution of the equation 4(2 – x) = 4 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


Question 11.
The value of the variable that we get on solving an equation is:
(a) degree of the equation
(b) root of the equation
(c) co-efficient of the variable
(d) none of these

Answer

Answer: (b) root of the equation


Question 12.
If the LHS and RHS of an equation are interchanged, then
(a) The equation remains the same.
(b) The value of the variable becomes half.
(c) The value of the variable becomes double.
(d) The value of the variable becomes zero.

Answer

Answer: (a) The equation remains the same.


Fill in the blanks

Question 1.
9 + 3x –\(\frac {4}{3}\) = \(\frac {11}{3}\) then x = ……………..

Answer

Answer: \(\frac {4}{3}\)


Question 2.
x + \(\frac {3}{4}\) = \(\frac {5}{4}\) then x = ……………..

Answer

Answer: \(\frac {1}{2}\)


Question 3.
9 + 2x + \(\frac {3}{4}\) = \(\frac {5}{4}\) then x = ……………..

Answer

Answer: –\(\frac {17}{4}\)


Question 4.
\(\frac {x}{2}\) + \(\frac {3}{4}\) =\(\frac {5}{4}\) then x = …………….

Answer

Answer: 1


Question 5.
\(\frac {x}{4}\) + 1 = 2 then x = ………………..

Answer

Answer: 4


Question 6.
When 2x + 3 = 5, then x = ………………….

Answer

Answer: 1


Question 7.
When \(\frac {2x}{3}\) = 4, then x = ………………….

Answer

Answer: 6


Question 8.
If 9x = 27, then x = ………………….

Answer

Answer: 3


Question 9.
If 4x + 1 = 17, then x = ………………….

Answer

Answer: 4


Question 10.
If 5x – \(\frac {3}{4}\) = 2x, then x = ………………..

Answer

Answer: \(\frac {1}{4}\)


Question 11.
If \(\frac {4x}{5}\) – \(\frac {1}{4}\) = \(\frac {3x}{5}\), then x = …………………..

Answer

Answer: \(\frac {5}{4}\)


Question 12.
If 3x – \(\frac {4}{3}\) = \(\frac {11}{3}\), then x = …………………

Answer

Answer: \(\frac {5}{3}\)


Question 13.
If X + \(\frac {3}{4}\) = \(\frac {5}{4}\), then x = ……………….

Answer

Answer: \(\frac {1}{2}\)


Question 14.
If \(\frac {x}{4}\) – 3 = 1 then x = …………………..

Answer

Answer: 16


Question 15.
If \(\frac {x}{4}\) + 4 = 3, then x = ……………………

Answer

Answer: -4


Question 16.
If 2x – 4 = 5 – x, then x = ………………..

Answer

Answer: 3


Question 17.
If 2x + 4 = 5 – x, then x = ……………………

Answer

Answer: 2


Question 18.
If 4(\(\frac {1}{4}\)x + \(\frac {1}{4}\)) = 2, then x = ……………….

Answer

Answer: 1


Question 19.
If 4(\(\frac {1}{4}\)x) + \(\frac {1}{4}\) = 2, then x = ……………….

Answer

Answer: \(\frac {7}{4}\)


Question 20.
If \(\frac {1}{x}\) + 1 = 2, then x = …………………..

Answer

Answer: 1


Question 21.
If \(\frac {2}{x}\) + 1 = 2, then x = …………………

Answer

Answer: \(\frac {1}{3}\)


Question 22.
If 1 – \(\frac {1}{x}\) = 4, then x = ………………….

Answer

Answer: –\(\frac {1}{3}\)


Question 23.
If 2 – \(\frac {2}{x}\) = 4, then x = …………………

Answer

Answer: –\(\frac {1}{2}\)


Question 24.
If 3x – \(\frac {1}{3}\) = \(\frac {2}{3}\), then x = ………………….

Answer

Answer: \(\frac {1}{3}\)


Question 25.
If 5x – \(\frac {4}{5}\) = \(\frac {1}{5}\), then x = ……………………

Answer

Answer: \(\frac {1}{5}\)


Match the following

Column I Column II
(a) The product of 40 and half of a number added to 20 is 50. (i) x = 2
(b) One-fourth the sum of a number and 13 is 13. (ii) x = 20
(c) The root of 3x + 5 = 11 (iii) x = 6
(d) The root of \(\frac {2x}{5}\) – 1 = 7 (iv) \(\frac {1}{2}\) × 40 + 20 = 50
(e) The root of 3x – 5 = 13 (v) \(\frac {1}{4}\) (x + 7) = 13
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) The product of 40 and half of a number added to 20 is 50. (iv) \(\frac {1}{2}\) × 40 + 20 = 50
(b) One-fourth the sum of a number and 13 is 13. (v) \(\frac {1}{4}\) (x + 7) = 13
(c) The root of 3x + 5 = 11 (i) x = 2
(d) The root of \(\frac {2x}{5}\) – 1 = 7 (ii) x = 20
(e) The root of 3x – 5 = 13 (iii) x = 6

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Maths Simple Equations MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.