MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Environment Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Environment Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Trade in which goods are trade without money
(a) Import trade
(b) Export trade
(c) Barter trade
(d) Commercial trade

Answer

Answer: (c) Barter trade


Question 2.
What do plant and animal kingdom make together?
(a) Biosphere
(b) Hydrosphere
(c) Atmosphere
(d) All the above

Answer

Answer: (a) Biosphere


Question 3.
Life bearing layer on the earth is
(a) Lithosphere
(b) Hydroshphere
(c) Atmoshpere
(d) Biosphere

Answer

Answer: (d) Biosphere


Question 4.
On _____ every year World Environment Day is celebrated.
(a) 5 June
(b) 5 July
(c) 25 June
(d) 25 July

Answer

Answer: (a) 5 June


Question 5.
Abiotic component of environment is
(a) Bird
(b) Land
(c) Human
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Land


Question 6.
Who interacts with the environment and modify it according to their needs?
(a) Plants
(b) Animals
(c) Humans
(d) Rivers

Answer

Answer: (c) Humans


Question 7.
______ revolution made _______ speedy across the world
(a) Information , communication
(b) Data, communication
(c) Information, conversation
(d) Data, conversation

Answer

Answer: (a) Information , communication


Question 8.
Lithosphere is made up of
(a) Soil and minerals
(b) Rocks and minerals and Soil
(c) Minerals, soil and water
(d) Water and rocks

Answer

Answer: (b) Rocks and minerals and Soil


Question 9.
Which is NOT a natural ecosystem?
(a) Desert
(b) Fishing pond
(c) Forest
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Fishing pond


Question 10.
Which among the following terms of utmost significance in the dynamics of resource management was coined in the ‘Brundtland Commission Report’?
(a) Polluter-Pays Principle
(b) Sustainable development
(c) Inclusive Growth
(d) Carrying Capacity

Answer

Answer: (b) Sustainable development


Question 11.
Which of the following is created by the nature
(a) Books, Copy, Pencil
(c) Mountains, Rivers, Trees
(c) Hospital, Roads, Bridges
(d) Car, Scooter, Trains

Answer

Answer: (c) Mountains, Rivers, Trees


Question 12.
Who interact with the environment and modify it according to thier needs?
(a) Rivers
(b) Animals
(c) Mountains
(d) Human beings

Answer

Answer: (d) Human beings


Question 13.
Human beings _______ with the environment and modify it according to their _______
(a) Need, goods
(b) Interact, goods
(c) Interact, needs
(d) Goods, needs

Answer

Answer: (c) Interact, needs


Question 14.
A _______ is necessary between the natural and human environment
(a) Perfect balance
(b) Imperfect balance
(c) Perfect imbalance
(d) Imperfect imbalance

Answer

Answer: (a) Perfect balance


Question 15.
Which is NOT a component of human environment?
(a) Land
(b) Religion
(c) Community
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Land


Question 16.
The ______ holds the atmosphere around the earth.
(a) Atmospheric pressure
(b) Pressure
(c) Gravitational Pressure

Answer

Answer: (c) Gravitational Pressure


Question 17.
_______ is the solid crust or the hard top layer of the earth
(a) Atmosphere
(b) Land
(c) Lithosphere
(d) Biosphere

Answer

Answer: (c) Lithosphere


Question 18.
Atmosphere is
(a) It is the liquid crust or the hard top layer of the earth
(b) It is the thin layer of air that surrounds the earth
(c) It is the thick layer of air that surrounds the earth
(d) It is the solid crust or the hard top layer of the earth

Answer

Answer: (b) It is the thin layer of air that surrounds the earth


Question 19.
______ must learn to live and use their environment in a harmonious way
(a) Animals
(b) Plants
(c) Humans
(d) Birds

Answer

Answer: (c) Humans


Question 20.
Which of the following is NOT the major domain of the earth
(a) Troposphere
(b) Biosphere
(c) Lithosphere
(d) Hydrosphere

Answer

Answer: (a) Troposphere


Question 21.
The domain of water is referred to as
(a) Lithosphere
(b) Ecosystem
(c) Biosphere
(d) Hydrosphere

Answer

Answer: (d) Hydrosphere


Question 22.
Which of the following is biotic?
(a) Plants
(b) Land
(c) Water
(d) Soil

Answer

Answer: (a) Plants


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Geography Environment MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.