MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Understanding Diversity Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Understanding Diversity Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
People in Ladakh keep
(a) Bull
(b) Sheep
(c) Cow
(d) Dog

Answer

Answer: (b) Sheep


Question 2.
Respect and safeguard is the matter of
(a) Revenge
(b) Safety
(c) Respectful
(d) Priority

Answer

Answer: (d) Priority


Question 3.
Difference among the people on cultural basis is known as
(a) Climate Diversity
(b) Cultural Diversity
(c) Racial Diversity
(d) Religion Diversity

Answer

Answer: (b) Cultural Diversity


Question 4.
Which one of the given product is cultivated in Ladakh
(a) Wool
(b) Maize
(c) Cotton
(d) Spices

Answer

Answer: (a) Wool


Question 5.
The utensils used for frying cheenavala are called
(a) Cheenapatti
(b) Cheenatawa
(c) Cheenachatti
(d) Cheenapan

Answer

Answer: (c) Cheenachatti


Question 6.
The fertile land and humid climate are suited for growing
(a) Rice
(b) Maize
(c) Cereals
(d) Pulses

Answer

Answer: (a) Rice


Question 7.
Who composed our National Anthem
(a) Mahatma Gandhi
(b) Dr Iqbal
(c) Bhagat Singh
(d) Rabindranath Tagore

Answer

Answer: (d) Rabindranath Tagore


Question 8.
In Ladakh, for drinking water, people depend on the melting snow during the
(a) Winter
(b) Autumn
(c) Monsoon
(d) Summer

Answer

Answer: (d) Summer


Question 9.
The ______ of country is its custom, religions, music and even dances.
(a) Race
(b) Unity
(c) Climate
(d) Culture

Answer

Answer: (d) Culture


Question 10.
Which is the major product grown in Kerala?
(a) Cotton
(b) Spices like cloves
(c) Wool
(d) Maize

Answer

Answer: (b) Spices like cloves


Question 11.
The Boat race is an important part of the ______ festival of Kerala
(a) Onam
(b) Diwali
(c) Eid
(d) Christmas

Answer

Answer: (a) Onam


Question 12.
Who wrote travelogue in which the writer described the lives of Muslims
(a) Jawarhar lal Nehru
(b) Indira Gandhi
(c) Marco pole
(d) Ibn Battuta

Answer

Answer: (d) Ibn Battuta


Question 13.
What is Inequality?
(a) A point or way in which people differ
(b) Difference among people in ways like looks, fashion etc
(c) When things are not equal in terms of size and shape
(d) When people does not have equal resources or opportunities

Answer

Answer: (d) When people does not have equal resources or opportunities


Question 14.
Indian freedom struggle is an example of
(a) Unity in diversity
(b) Unity in opinions
(c) Unity in Beliefs
(d) Unity in Power

Answer

Answer: (a) Unity in diversity


Question 15.
Which of the following area produces the Pashmina wool
(a) Himachal Pradesh
(b) Kolkata
(c) Shimla
(d) Ladakh

Answer

Answer: (d) Ladakh


Question 16.
Sarva Dharma Sambhava is related to
(a) Cultural diversity
(b) Climate diversity
(c) Religious diversity
(d) Racial diversity

Answer

Answer: (a) Cultural diversity


Question 17.
Ladakh is
(a) Dense forest region
(b) Cold desert
(c) Hot desert
(d) Forest region

Answer

Answer: (b) Cold desert


Question 18.
Which language does Sameer Do speak?
(a) Sanskrit
(b) Hindi
(c) Spanish
(d) English

Answer

Answer: (b) Hindi


Question 19.
What is Dzos
(a) A type of Dog
(b) A type of Goat
(c) A type of Yak-cow
(d) A type of Crow

Answer

Answer: (c) A type of Yak-cow


Question 20.
Name the religion which reached Tibet via Ladakh
(a) Jainism
(b) Hindu
(c) Buddhism
(d) Christian

Answer

Answer: (c) Buddhism


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Civics Understanding Diversity MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.