MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 3 Private, Public and Global Enterprises with Answers

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 3 Private, Public and Global Enterprises with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Private, Public and Global Enterprises Class 11 Business Studies MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

Private, Public and Global Enterprises Class 11 MCQs Questions with Answers

Objective Type Questions

Question 1.
A government company is any company in which the paid up capital held by the government is not less than :
(a) 49 per cent
(b) 51 per cent
(c) 50 per cent
(d) 25 per cent.

Answer

Answer: (b) 51 per cent


Question 2.
PSE’s are organizations owned by :
(a) Joint Hindu Family
(b) Government
(c) Foreign Companies
(d) Private Enterpreneurs.

Answer

Answer: (b) Government


Question 3.
Disinvestment of PSE’s implies :
(a) Sale of equity shares to private sector/public sector
(b) Closing down operations
(c) Investing in new areas
(d) Buying shares PSE’s.

Answer

Answer: (a) Sale of equity shares to private sector/public sector


Question 4.
Private company is related to which sector:
(a) Mixed
(b) Public
(c) Private
(d) Government

Answer

Answer: (c) Private


Question 5.
Which is not MNC’s of USA :
(a) Coca Cola
(b) Pepsi
(c) Partnership
(d) Joint venture

Answer

Answer: (d) Joint venture


Question 6.
Which industry is not reserved for public sector :
(a) Sugar industry
(b) Nuclear energy
(c) Weapons
(d) Rail transport.

Answer

Answer: (a) Sugar industry


Question 7.
Canara Bank is example of which sector:
(a) Mixed
(b) Public
(c) Private
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Public


Question 8.
Hindustan Machine Tools comes under which form of organization :
(a) Government company
(b) Departmental undertaking
(c) Public corporation
(d) None of these.

Answer

Answer: (a) Government company


Question 9.
Which is not private undertaking :
(a) Partnership
(b) Departmental undertaking
(c) Joint stock company
(d) Sole trade.

Answer

Answer: (b) Departmental undertaking


Question 10.
Which bank is related to private sector :
(a) Allahabad Bank
(b) Punjab Sindh Bank
(c) Canara Bank
(d) Oriental Bank of Commerce.

Answer

Answer: (b) Punjab Sindh Bank


Question 11.
Which is Japanese MNC :
(a) Sony
(b) Pepsi
(c) Ponds
(d) Wipro.

Answer

Answer: (a) Sony


Question 12.
Samsung is MNC of:
(a) Germany
(b) Japan
(c) South Korea
(d) Italy.

Answer

Answer: (c) South Korea


Question 13.
Disinvestment of PSU’s means :
(a) Investment in the new sector
(b) Close down of the working
(c) Selling of equity to private and general public
(d) Purchase or shares of PSU’s.

Answer

Answer: (a) Investment in the new sector


Question 14.
Centralized control in MNC’s implies control exercised by :
(a) Branches
(b) Subsidiaries
(c) Headquarters
(d) Parliament.

Answer

Answer: (c) Headquarters


Question 15.
Reconstruction of sick public sector units is taken up by :
(a) MOFA
(b) MOU
(c) BIFR
(d) NRF.

Answer

Answer: (b) MOU


Question 16.
Indian railway is which form of organization :
(a) Public corporation
(b) Department organization
(c) Government company
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Department organization


Question 17.
Which is not the profit of MNC’s :
(a) Increase in foreign investment
(b) Increase in Employment
(c) Danger to domestic industries
(d) Loss of control.

Answer

Answer: (c) Danger to domestic industries


Question 18.
When two Business undertaking get united in order to share profit and common objective, then it is called :
(a) MNC’s
(b) Company
(c) Partnership
(d) Joint venture.

Answer

Answer: (d) Joint venture.


Question 19.
How many industries are reserved for public sectors :
(a) 8
(b) 4
(c) 17
(d) 3.

Answer

Answer: (d) 3.


Question 20.
Indian food corporation comes under which form of organization :
(a) Department
(b) Government company
(c) Private
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Private


Question 21.
…….. % shares of paid-up capital of government company is kept by the Indian government:
(a) 51
(b) 50
(c) 70
(d) 40.

Answer

Answer: (a) 51


Question 22.
Punjab National Bank is related to which sector :
(a) Mixed
(b) Private
(c) Public
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Public


Question 23.
Which is not Indian multinational company :
(a) Asian Paints
(b) Infosys
(c) Ranbaxy
(d) Brooke Bond.

Answer

Answer: (d) Brooke Bond.


Question 24.
Which is not belonging to USA MNC :
(a) Ford motors
(b) Pepsi
(c) Lipton
(d) Coca Cola.

Answer

Answer: (c) Lipton


Question 25.
Who is Owner of PSU’s :
(a) JHF
(b) Government
(c) Foreign companies
(d) Private company.

Answer

Answer: (b) Government


Fill in the blanks

1. …… are used to keep goods safety.

Answer

Answer: Warehouse


2. ….. is the example of Industrial finance company.

Answer

Answer: Constitution organisation


3. Hindustan Machine Tools limited is a example of ………

Answer

Answer: Joint venture


4. In public company all economic activities are done by ……….

Answer

Answer: Government,


5. Public company is also called …….

Answer

Answer: Statutory


6. Joint venture has nature of private and …………

Answer

Answer: Public.


7. Statutory of public company is ………

Answer

Answer: Article of Association


8. Joint venture deemed indirectly as a ………

Answer

Answer: Nationalisation


9. In government company percentage of government capital is ……

Answer

Answer: 51


10. Government company is formed by ……….

Answer

Answer: Constitution


11. In ….. sector, we found perfect competition.

Answer

Answer: Private


12. Administration of departmental organisation in the hands of ……….

Answer

Answer: Ministry


13. ……….. organisations are appointed for public utility service organisation.

Answer

Answer: Departmental

14. In Industrial policy of 1991 govt, decided to de-investment of ……. to flourish the private sector.

Answer

Answer: Public sector


15. Multinational company in a country exploit the consumer by ……..

Answer

Answer: Monopoly


16. Joint courage gives inspiration for ……….

Answer

Answer: Innovation.


True or False

1. Public sectors are of three types.

Answer

Answer: True


2. Statutory organisation have independent existence.

Answer

Answer: True


3. We find effective management in M.N.C.

Answer

Answer: True


4. Multinational company needs huge capital.

Answer

Answer: True


5. Coca-Cola and pepsi are multinational companies.

Answer

Answer: True


6. Departmental organisation gets finance from financial Budget.

Answer

Answer: True


7. In Joint organisation ownership remains in the hands of private sector only.

Answer

Answer: False


8. Hindustan Lever is a Indian company.

Answer

Answer: False


9. International collaboration is also called International venture.

Answer

Answer: True


10. The company which involve in business in several countries called M.N.C.

Answer

Answer: True


Match the Columns

(A) (B)
1. Bharat Heavy Electricals Limited (a) Private sector
2. Life insurance corporation (b) Public sector
3. Undivided Hindu family (c) Constitution corporation
4. Ineffective management (d) Joint sector
5. Hindustan Machine Tools (e) Form of joint courage
6. Mixed companies (f) Govt. company
7. Departmental organisation (g) Govt. employee
8. Private company (h) M.N.C.
9. Philips (i) Minimum two member.
Answer

Answer:

(A) (B)
1. Bharat Heavy Electricals Limited (d) Joint sector
2. Life insurance corporation (c) Constitution corporation
3. Undivided Hindu family (a) Private sector
4. Ineffective management (b) Public sector
5. Hindustan Machine Tools (f) Govt. company
6. Mixed companies (e) Form of joint courage
7. Departmental organisation (g) Govt. employee
8. Private company (i) Minimum two member.
9. Philips (h) M.N.C.

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 3 Private, Public and Global Enterprises with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 11 Business Studies Private, Public and Global Enterprises MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.