MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 10 Internal Trade with Answers

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 10 Internal Trade with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Internal Trade Class 11 Business Studies MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

Internal Trade Class 11 MCQs Questions with Answers

Objective Type Questions

Question 1.
It is characteristics of …… where in one roof goods are sold by making different departments:
(a) Multiple shops
(b) Departmental stores
(c) Wholesale trade
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Departmental stores


Question 2.
Number of goods sold in wholesale trade is :
(a) More
(b) One
(c) Less
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Less


Question 3.
Which is not related to the trade by moving from one place to another:
(a) Hawkers
(b) Street sellers
(c) Pedlars
(d) Street shops.

Answer

Answer: (d) Street shops.


Question 4.
Shop where manufacturer also sells the goods:
(a) Chain shops
(b) Departmental shops
(c) Hawkers
(d) Stall shops.

Answer

Answer: (a) Chain shops


Question 5.
Payment made in internal trade:
(a) Import duty
(b) Export duty
(c) VAT
(d) None of these

Answer

Answer: (c) VAT


Question 6.
Retail seller sold goods to :
(a) Wholeseller
(b) Consumers
(c) Departmental stores
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Consumers


Question 7.
Which is not characteristics of departmental store:
(a) Different departments
(b) Sole trade
(c) Under one roof
(d) Multiple management.

Answer

Answer: (d) Multiple management.


Question 8.
Which is not a retail shop:
(a) General stores
(b) Street shops
(c) Old goods shop
(d) Departmental stores.

Answer

Answer: (d) Departmental stores.


Question 9.
Which is not big scale retail trader:
(a) Departmental store
(b) Super bazar
(c) Permanent shop
(d) Multiple shops.

Answer

Answer: (c) Permanent shop


Question 10.
Where departmental store are famous:
(a) USA and Europe
(b) India
(c) China
(d) Pakistan.

Answer

Answer: (a) USA and Europe


Question 11.
Whidris not retail store selling:
(a) Mail store
(b) Internet shopping
(c) Selling by AVM
(d) Super bazar.

Answer

Answer: (d) Super bazar.


Question 12.
Price is same in :
(a) Retail trade
(b) Chain shop
(c) Super bazar
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Chain shop


Question 13.
Less capital is required in:
(a) Departmental store
(b) Wholesale trade
(c) Production
(d) None of these.

Answer

Answer: (d) None of these.


Question 14.
Which do not come in fixed retail sellers:
(a) General store
(b) Departmental store
(c) Hawkers and pedlars
(d) Chain stores.

Answer

Answer: (c) Hawkers and pedlars


Question 15.
In consumers co-operative store goods are sold :
(a) Only in cash
(b) Only credit
(c) Both
(d) Free

Answer

Answer: (a) Only in cash


Question 16.
Not an movable sellers :
(a) Hawkers
(b) Street sellers
(c) Mill sellers
(d) Departmental stores

Answer

Answer: (d) Departmental stores


Question 17.
Not big shops :
(a) Super bazar
(b) Mall
(c) Fair trade shops
(d) Franchisee

Answer

Answer: (c) Fair trade shops


Question 18.
Number of sellers in the automatic vending machine:
(a) One who sell goods
(b) Not even one
(c) One who received goods
(d) Two, one seller and other receiving payment

Answer

Answer: (b) Not even one


Question 19.
Which is not characteristic of wholesaler:
(a) Selling goods on large scale
(b) Direct relation with customers
(c) No focus on shop deco
(d) Trade of limited goods.

Answer

Answer: (b) Direct relation with customers


Question 20.
Which is not a permanent shop:
(a) General store
(b) Specialized shop
(c) Super bazar
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Super bazar


Question 21.
Which is not example of big scale retail shop:
(a) Departmental store
(b) Super bazar
(c) Multiple shop
(d) Mail store.

Answer

Answer: (d) Mail store.


Question 22.
Which is not characteristics of super bazar:
(a) Member of super bazar invest their own capital
(b) This store remains in form of cooperative society
(c) Goods sold on credit in super bazar
(d) Situated at centre of city.

Answer

Answer: (c) Goods sold on credit in super bazar


Fill in the blanks:

1. The business which is undertaken in one state is called ……

Answer

Answer: Internal trade


2. Retailer is a link between ……… and ………

Answer

Answer: Wholesaler, consumers


3. ……. are shops opened by producers.

Answer

Answer: Multiple shop


4. In …….. there are many buildings and shopping center.

Answer

Answer: Mall


5. All the basic needs are available in ……..

Answer

Answer: Departmental stores


6. ……. Purchased goods from Hawkers and Peddlers.

Answer

Answer: Housewife


7. ….. is compulsory for cooperative society.

Answer

Answer: Registration


8. Hawker and Peddlers are the part of ……. business.

Answer

Answer: Retailer


9. ………. Activities are done in postal business.

Answer

Answer: Correspondence


10. Mcdonald’s restaurant is a example of …….

Answer

Answer: Franchisee


11. Organization of super bazar is based on ………

Answer

Answer: Department


12. After receiving debit note firm issued …… as a proof.

Answer

Answer: Credit note.


True or False

1. Wholesaler sells consumer goods.

Answer

Answer: False


2. The decoration of chain stores are same in everywhere.

Answer

Answer: True


3. Super bazar is a biggest retail institute.

Answer

Answer: True


4. Departmental stores and multiple stores are Complementary to each other.

Answer

Answer: True


5. Chamber of commerce works for the interest of industries and business.

Answer

Answer: True


6. Multiple stores are flourish in all over country.

Answer

Answer: True


7. Business by post is a example of retail trade.

Answer

Answer: True


8. Wholesaler is hot necessary for business.

Answer

Answer: False


9. Wholesaler sales goods to consumer.

Answer

Answer: False


10. Retailer is a link between consumer and wholesaler.

Answer

Answer: True


11. Chamber of commerce is voluntary organization for industries and business.

Answer

Answer: True


12. Mall offers lowest price of goods.

Answer

Answer: False


Match the Columns

(A) (B)
1. Pin to plane shop (a) Wholesaler
2. Daily consumable goods (b) Retailer
3. Sale in small quantity (c) Departmental stores
4. Sale of minimum goods (d) Super bazar
5. Multiple shop (e) Franchisee
6. Transfer of ownership (f) Sale of same types of goods.
Answer

Answer:

(A) (B)
1. Pin to plane shop (c) Departmental stores
2.  Daily consumable goods (d) Super bazar
3. Sale in small quantity (b) Retailer
4. Sale of minimum goods (a) Wholesaler
5. Multiple shop (f) Sale of same types of goods.
6. Transfer of ownership (e) Franchisee

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 10 Internal Trade with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 11 Internal Trade MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.