If I Were You Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find If I Were You Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

If I Were You Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

If I Were You Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Why does the intruder say, “They can’t hang me twice”?
Answer:
The Intruder threatens Gerrard that he will murder him. Gerrard tells him that he should not do this because he would be arrested and hanged for that crime. The intruder remarks that he has already murdered someone and would be hanged for that crime. Since he can’t be hanged twice he is not afraid of killing Gerrard.

Question 2.
What did Gerrard tell the Intruder about his life?
Answer:
Gerrard told the Intruder that he was not a Sunday School Teacher. He was a criminal who had murdered someone and the police were after him. It was a surprise for the Intruder who wanted to impersonate Gerrard and live a peaceful life.

Question 3.
What is Gerrard’s profession? How do you know it?
Answer:
Gerrard is a playwright. He is working for some theatre group. He says at the end of the play, “Sorry, I can’t let you have the props in time for rehearsal. I think I’ll put it in my next play.”

Question 4.
A mystery I propose to explain. What is the mystery the speaker proposes to explain?
Answer:
Gerrard says these words to the Intruder. He wants to tell him that he himself was a criminal and had murdered someone. He was in hiding and the police was after him. He was expecting the police to raid his house anytime so he was about to leave that place very soon.

Question 5.
Why did the Intruder say, “I don’t think you’ll be pleased for long?”
Answer:
The Intruder says that Gerrard will not be pleased for long because he has come there with an evil design. He wants to kill Gerrard so that he can impersonate him and live peacefully forever.

Question 6.
Why was the police after the Intruder?
Answer:
The Intruder was a criminal. He had murdered a policeman. He was being hunted by the police. This was the reason he intruded Gerrard’s cottage. He wanted to kill Gerrard and take his place.

Question 7.
How did Gerrard convince the Intruder that his plan would fail?
Answer:
Gerrard was an intelligent person. He immediately understood his plan. He told him that his plan was not successful. He would not be able to save himself from the law. He would be arrested even after impersonating as Gerrard because Gerrard himself was a criminal and was being chased by the police.

If I Were You Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
How did Gerrard get rid of the Intruder in the play ‘If I Were You’? What would you have done if you were in his place? What is the central idea of the play?
Answer:
Gerrard lived in a lonely cottage. He was a playwright. One day an intruder entered his cottage with the intention to kill him. The intruder looked like Gerrard. He wanted to impersonate Gerrard and escape from the law. But Gerrard was smarter. He understood his motive. Gerrard told him that he himself was a criminal and was expecting trouble that night itself. He convinced the intruder to escape from there.

He offered his help to save the intruder from police. He asked him to follow him towards garage. While on the way to the garage, Gerrard pushed the intruder into a cupboard and locked him inside. Thus he got rid of him. In such a condition, I would have acted in the same way. I also would have thought of such a plan. The play impresses upon us the need to be calm, composed and maintain presence of mind in times of trouble.

Question 2.
Imagine you are Gerrard. Tell your friend what happened when the intruder broke into your house. Do you agree that crime cannot escape the law?
Answer:
One day an Intruder made a way into my cottage. He resembled me in appearance and physique. He was dressed in a detective’s dress. He spoke with an American accent. He started a conversation with me and told me his intention to impersonate me. Initially I was scared but I did not run out of ideas. I immediately made a story and convinced him that I was also a criminal like him. I told him about my plan to leave that place as police was after me. I was successful in trapping and handing him over to the police. It is rightly said that evil begets evil. I fully agree that crime does not pay for long. No criminal can escape the hands of law. A criminal is destined to face the punishment soorier or later.

Question 3.
Why did, according to you, the intruder want to know more about Gerrard? Cheating by impersonation, misappropriation of money and blackmailing have become very common crimes nowadays. But soon the offenders are caught and punished. Tell this fact to your friend by writing a letter to him. Give the example of the intruder who tried to be smart.
Answer:
Dear friend
I want to share with you an interesting incident. An intruder tried to impersonate me to escape punishment. He wanted to know more and more about me so that he might escape the punishment. But I outwitted him and got him arrested. You know cheating by impersonation, misappropriation of money and blackmailing have become very common crimes these days. The portfolio of the criminals is different from what it used to be.

Now we find professionals students and highly educated people involved in crimes. But little do they realise that one day they would be caught and put behind the bars. We should never indulge in illegal activity. A rat race to make quick money should never be joined. There is no short cut to success. Smartness and manipulation never pays in long run. It is our hard work and perseverance that go a long way.

Question 4.
Do you think the intruder was smarter than Gerrard? Why/Why not? Which quality of Gerrard made him smarter than the intruder?
Answer:
No, the intruder was not smarter than Gerrard. He tried to catch Gerrard’s words but could not get more information from him. Gerrard told the intruder that if he was not hanged for his murder, he would be certainly hanged being Vincent Charles Gerrard. He used his presence of mind and outplayed the intruder.

Gerrard was able to befool him and, finally, trapped him. Gerrard was cool and had patience, tolerance and sense of humour that proved him smarter than the intruder. I think these are the qualities that everybody should imbibe. Intruder, on the other hand, was impatient and short-sighted. He, in his hurry to escape the punishment, lost his reasoning and got trapped.

Question 5.
Presence of mind and patience are the two values that help a person at the time of adversity and danger. How did these two attributes of Gerrard help him get rid of the Intruder?
Answer:
Presence of mind and patience are the two attributes of Gerrard’s personality that helped him at the time of adversity. He was successful in getting rid of the intruder who otherwise would have killed him. Gerrard’s cool temper allowed him to make a story which trapped the intruder.

He made him believe that he himself was a criminal. He offered his help to the intruder. He knew that he would not be able to save himself from the intruder. He used the weapon of his wit and patience to outsmart the intruder. It is rightly said that presence of mind and patience are the two values that help a person at the time of adversity and danger.

If I Were You Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
Thanks a lot. You’ll soon stop being smart. I’ll make you crawl. I want to know a few things, see.

(a) is the speaker of the above lines.
Answer:
The intruder.

(b) The speaker is in a ……………. mood.
Answer:
had

(c) Gerrard ¡s threatening the intruder that he will make him crawl. (True/False)
Answer:
False

(d) .. Is the word in the above lines which means ‘to move on hands and knees’.
Answer:
Crawl’

Question 2.
Anything you like. I know all the answers. But before we begin, I should like to change my position; you may be comfortable, but I am not.

(a) T in the above lines is …………….
Answer:
Gerrard

(b) You’ in the passage has been used for ………
Answer:
the intruder

(c) The intruder wanted to change his position in order to sit comfortably. (True/False)
Answer:
False

(d) The synonym of ‘cosy’ in the passage is ……………
Answer:
‘comfortable’

Question 3.
That’s a lie. You’re not dealing with a fool. I’m as smart as you are smarter, and I know you run a car. Better be careful, wise guy !

(a) According to the speaker, ………. was lying.
Answer:
Gerrard

(b) …………….. was smarter than ………………
Answer:
The intruder; Gerrard

(c) The intruder knew that the man (Gerrard) possess a car. (True/False)
Answer:
True

(d) The third degree of comparison of ‘smart’ is ………..
Answer:
‘smartest’

Question 4.
You seem to have taken a considerable amount of trouble. Since you know so much about me, won’t you say something about yourself. You have been so modest.

(a) ………. is being talked to in the above lines.
Answer:
The intruder

(b) The intruder took a lot of ……….. in collecting information about ………………
Answer:
trouble; Gerrard

(c) The use of word ‘modest’ is a verbal irony used to please the enemy. (True/False)
Answer:
True

(d) …………….. in the passage means the same as ‘humble’.
Answer:
Modest

Question 5.
Gerrard : Your idea is to elude the police by killing me and taking on my identity?
Intruder : Yes, I like the idea.

(a) The intruder’s plan was to the police.
Answer:
kill Gerrard and elude

(b) After killing, the intruder also wanted to take
Answer:
his identity

(c) The intruder was successful because Gerrard could not be fool him. (True/False)
Answer:
False

(d) Another word for ‘elude’ can be ………….
Answer:
‘escape’

Question 6.
I have got a man posted on the main road. He’ll ring up if he sees the police, but I don’t want to leave….(telephone bell rings). Come on! They’re after us. Through here straight to the garage.

(a) ‘They’ in the second line is used for ………….
Answer:
police

(b) ………… on the main road will ring up on seeing the police.
Answer:
A man posted

(c) The speaker has an intention to lock the intruder. (True/False)
Answer:
True

(d) ‘Stationed’ means the same as in the above lines.
Answer:
‘posted’

Question 7.
Gerrard : Hello. Yes , speaking. Sorry I can’t let you have the props in time for rehearsal, I’ve had a spot of bother — quite amusing. I think I’ll put it in my next play. Listen, can you tell our friend the sergeant to come up here at once? You will probably find him in the Public Bar.

(a) ………….. will probably be found in the Public Bar.
Answer:
The sergeant

(b) …………… are the things used by actors to change appearances.
Answer:
Props

(c) The above lines show that Gerrard was a dramatist. (True/False)
Answer:
True

(d) ……………. in the passage means ‘entertaining’.
Answer:
‘amusing’