Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations (Including Word Problems)

Selina Publishers Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations (Including Word Problems)

Simple Linear Equations Exercise 12A – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Solve the following equations :

Question 1.
x + 5 = 10
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 1

Question 2.
2 + y = 7
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 2

Question 3.
a – 2 = 6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 3

Question 4.
x – 5 = 8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 4

Question 5.
5 – d= 12
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 5

Question 6.
3p = 12
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 6

Question 7.
14 = 7m
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 7

Question 8.
2x = 0
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 8

Question 9.
\(\frac { x }{ 9 }\) = 2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 9

Question 10.
\(\frac { y }{ -12 }\) = -4
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 10

Question 11.
8x-2 =38
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 11

Question 12.
2x + 5 = 5
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 12

Question 13.
5x – 1 = 74
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 13

Question 14.
14 = 27-x
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 14

Question 15.
10 + 6a = 40
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 15

Question 16.

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A Q16

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 16

Question 17.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A Q17

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 17

Question 18.
12 = c – 2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 18

Question 19.
4 = x- 2.5
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 19

Question 20.

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A Q20

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 20

Question 21.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A Q21

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 21

Question 22.
p + 0.02 = 0.08

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 22

Question 23.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A Q23

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 23

Question 24.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A Q24

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 24

Question 25.
1.3b = 39
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 25

Question 26.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A Q26
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 26

Question 27.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A Q27
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 27

Question 28.
2a – 3 =5
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 28

Question 29.
3p – 1 = 8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 29

Question 30.
9y -7 = 20
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 30

Question 31.
2b – 14 = 8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 31

Question 32.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A Q32
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 32

Question 33.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A Q33
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12A 33

Simple Linear Equations Exercise 12B – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
8y – 4y = 20
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 34

Question 2.
9b – 4b + 3b = 16
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 35

Question 3.
5y + 8 = 8y – 18
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 36

Question 4.
6 = 7 + 2p -5
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 37

Question 5.
8 – 7x = 13x + 8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 38

Question 6.
4x – 5x + 2x  = 28 + 3x
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 39

Question 7.
9 + m = 6m + 8 – m
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 40

Question 8.
24 = y + 2y + 3 + 4y
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 41

Question 9.
19x -+ 13 -12x + 3 = 23
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 42

Question 10.
6b + 40 = – 100 – b
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 43

Question 11.
6 – 5m – 1 + 3m = 0
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 44

Question 12.
0.4x – 1.2  = 0.3x + 0.6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 45

Question 13.
6(x+4) = 36
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 46

Question 14.
9 ( a+ 5) + 2 = 11
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 47

Question 15.
4 ( x- 2 ) = 12
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 48

Question 16.
-3 (a- 6 ) = 24
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 49

Question 17.
7 ( x-2) = 2 (2x -4)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 50

Question 18.
(x-4) (2x +3 ) = 2x²
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 51

Question 19.
21 – 3 ( b-7 ) = b+ 20
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 52

Question 20.
x (x +5 ) = x² +x + 32
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12B 53

Simple Linear Equations Exercise 12C – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Solve
Question 1.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q1

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 54

Question 2.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 55

Question 3.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 56

Question 4.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q4
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 57

Question 5.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q5
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 58

Question 6.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 59

Question 7.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 60

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q7

Question 8.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 61

Question 9.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q9

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 62

Question 10.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q10
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 63

Question 11.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q11
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 64

Question 12.
0.6a +0.2a = 0.4 a +8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 65

Question 13.
p + 104p= 48
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 66

Question 14.
10% of x = 20
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 67

Question 15.
y + 20% of y = 18
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 68

Question 16.
x – 13% of x = 35
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 69

Question 17.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q17
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 70

Question 18.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q18
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 71

Question 19.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q19
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 72

Question 20.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q20
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 73

Question 21.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q21

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 74

Question 22.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q22
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 75

Question 23.
15 – 2 (5-3x ) = 4 ( x-3 ) + 13
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 76

Question 24.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q24
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 77

Question 25.
21 – 3 (x – 7) = x + 20
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 78

Question 26.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q26
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 79

Question 27.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q27
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 80

Question 28.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q28

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 81

Question 29.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C Q29
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 82

Question 30.
2x + 20% of x = 12.1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12C 83

Simple Linear Equations Exercise 12D – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
One-fifth of a number is 5, find the number.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 84

Question 2.
Six times a number is 72, find the number.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 85

Question 3.
If 15 is added to a number, the result is 69, find the number.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 86

Question 4.
The sum of twice a number and 4 is 80, find the number.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 87

Question 5.
The difference between a number and one- fourth of itself is 24, find the number.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 88

Question 6.
Find a number whose one-third part exceeds its one-fifth part by 20.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 89

Question 7.
A number is as much greater than 35 as is less than 53. Find the number.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 90

Question 8.
The sum of two numbers is 18. If one is twice the other, find the numbers.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 91

Question 9.
A number is 15 more than the other. The sum of of the two numbers is 195. Find the numbers.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 92

Question 10.
The sum of three consecutive even numbers is 54. Find the numbers.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 93

Question 11.
The sum of three consecutive odd numbers is 63. Find the numbers.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 94

Question 12.
A man has ₹ x from which he spends ₹6. If twice of the money left with him is ₹86, find x.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 95

Question 13.
A man is four times as old as his son. After 20 years, he will be twice as old as his son at that time. Find their present ages.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 96

Question 14.
If 5 is subtracted from three times a number, the result is 16. Find the number.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 97

Question 15.
Find three consecutive natural numbers such that the sum of the first and the second is 15 more than the third.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 98

Question 16.
The difference between two numbers is 7. Six times the smaller plus the larger is 77. Find the numbers.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 99

Question 17.
The length of a rectangular plot exceeds its breadth by 5 metre. If the perimeter of the plot is 142 metres, find the length and the breadth of the plot.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 100

Question 18.
The numerator of a fraction is four less than its denominator. If 1 is added to both, is numerator and denominator, the fraction becomes \(\frac { 1 }{ 2 }\) Find the fraction.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 101

Question 19.
A man is thrice as old as his son. After 12 years, he will be twice as old as his son at that time. Find their present ages.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 102

Question 20.
A sum of ₹ 500 is in the form of notes of denominations of ₹ 5 and₹ 10. If the total number of notes is 90, find the number of notes of each type.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 12 Simple Linear Equations Ex 12D 103

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Leave a Comment