ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3

Question 1.
Factorise the following expressions using algebraic identities:
(i) x2 – 12x + 36
(ii) 36p2 – 60pq + 25q2
(iii) 9y2 + 66xy + 121y2
(iv) a4 + 6a2b2 + 9b4
(v) x2 + \(\frac{1}{x^{2}}\) + 2
(vi) x2 + x + \(\frac{1}{4}\)
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 1
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 2
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 3

Factorise the following (2 to 13) expressions:
Question 2.
(i) 4p2 – 9
(ii) 4x2 – 169y2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 4

Question 3.
(i) 9x2y2 – 25
(ii) 16x2 – \(\frac{1}{144}\)
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 5

Question 4.
(i) 20x2 – 45y2
(ii) \(\frac{9}{16}\) – 25a2b2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 6

Question 5.
(i) (2a + 3b)2 – 16c2
(ii) 1 – (b – c)2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 7

Question 6.
(i) 9 (x + y)2 – x2
(ii) (2m + 3n)2 – (3m + 2n)2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 8

Question 7.
(i) 25 (a + b)2 – 16 (a – b)2
(ii) 9 (3x + 2)2 – 4 (2x – 1)2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 9

Question 8.
(i) x3 – 25x
(ii) 63p2q2 – 7
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 10

Question 9.
(i) 32a2b – 72b3
(ii) 9 (a + b)3 – 25 (a + b)
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 11

Question 10.
(i) x2 – y2 – 2y – 1
(ii) p2– 4pq + 4q2 – r2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 12

Question 11.
(i) 9x2 – y2 + 4y – 4
(ii) 4a2 – 4b2 + 4a + 1
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 13

Question 12.
(i) 625 – p4
(ii) 5y5 – 405y
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 14

Question 13.
(i) x4 – y4 + x2 – y2
(ii) 64a2 – 9b2 + 42bc – 49c2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.3 15

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment