Tamilnadu Board Class 10 English Solutions Supplementary Chapter 1 The Tempest

Tamilnadu State Board Class 10 English Solutions Supplementary Chapter 1 The Tempest

The Tempest Textual Questions

A. Choose the correct answer.

1. _______ was the chief of all spirits.
(a) Sycorax
(b) Caliban
(c) Ariel
(d) Prospero
Answer:
(c) Ariel

2. _______ raised a threadful storm.
(a) Ariel
(b) Prospero
(c) Miranda
(d) Sycorax
Answer:
(b) Prospero

3. Miranda was brought to the island _______ years ago.
(a) fourteen
(b) ten
(c) twelve
(d) five
Answer:
(c) twelve

4. Prospero ordered Arief to bring _______ to his place.
(a) Gonzalo.
(b) Ferdinand
(c) King of Naples
(d) Antonio
Answer:
(b) Ferdinand

5._______ had provided Prospero formerly with books and provisions.
(a) Antonio
(b) Ferdinand
(c) Gonzalo
(d) Antonio
Answer:
(c) Gonzalo

6. The second human being that Miranda saw on the island was _______.
(a) Ariel
(b) Próspero
(c) Ferdinand
(d) Gonzalo
Answer:
(c) Ferdinand

MCQ – Additional

(i) They lived in a cave made out of _______.
(a) bricks
(b) wood
(c) cement
(d) rock
Answer:
(d) a rock

(ii) There he kept his books, which chiefly treated of _______.
(a) strength
(b) power
(c) magic
(d) wisdom
Answer:
(c) magic

(iii) Caliban was employed like a slave to _______ and do the most laborious offices.
(a) guard the cave
(b) fetch wood
(c) fetch water
(d) run errands
Answer:
(b) fetch wood

(iv) With the help of these spirits, Prospero could _______.
(a) support the people
(b) bring in commotion
(c) work on his study
(d) command the winds
Answer:
(d) command the winds

(v) By his orders, they raised _______.
(a) violent storm
(b) a great commotion
(c) fearful fight
(d) a building
Answer:
(a) violent storm

(vi) Our food lasted till we landed on this _______.
(a) rural area
(b) desert island
(c) Peninsula
(d) forest
Answer:
(b) desert island

(vii) She timidly answered, she was no _______.
(a) fairy
(b) princess
(c) angel
(d) goddess
Answer:
(d) goddess

(viii) This young man you see was in the _______.
(a) forest
(b) ship
(c) island
(d) cave
Answer:
(b) ship

(ix) Prospero had commanded _______ to pile up some heavy logs of wood.
(a) Gonzalo
(b) Ariel
(c) Ferdinand
(d) Caliban
Answer:
(c) Ferdinand

(x) Ariel soon returned with the king, Antonio and _______.
(a) Old Gonzalo
(b) Caliban
(c) Young Ferdinand
(d) wicked Sycorax
Answer:
(a) Old Gonzalo

B. Identify the character or speaker

1. She imprisoned the spirits in the bodies of large trees.
Answer:
Sycorax, the witch

2. He was the chief of all spirits.
Answer:
Ariel

3. It seems to me like the recollection of a dream.
Answer:
Miranda

4. I was Duke of Milan, and you were a princess.
Answer:
Prospero

5. What a trouble must I have been to you then!
Answer:
Miranda

6. Now pray tell me, sir, your reason for raising this sea-storm?
Answer:
Miranda

7. I will soon move you.
Answer:
Ariel

8. I will tie your neck and feet together.
Answer:
Prospero

9. I must finish my task before I take my rest.
Answer:
Ferdinand

10. He repented and implored his brother’s forgiveness.
Answer:
Antonio

Character or Speaker – Additional

1. ‘That was my delicate Ariel’
Answer:
Prospero

2. ‘I left them searching for Ferdinand’
Answer:
Ariel

3. ‘Heaven thank you my dear father’
Answer:
Miranda

4. ‘Wherefore, did they not that hour destroy us’
Answer:
Miranda

5. ‘Be not so amazed daughter, Miranda’
Answer:
Prospero

6. Poor souls ‘they will all perish.
Answer:
Miranda

7. I will resist this?
Answer:
Ferdinand

8. Why are you so ungentle
Answer:
Miranda

9. ‘Come on young man’
Answer:
Prospero

10. O my dear lady I dare not’
Answer:
Ferdinand

C. Answer the following questions in one or two sentences.

1. Who were the inhabitants of the island?
Answer:
The inhabitants of the island were an old man named Prospero and his daughter Miranda.

2. What powers did Prospero possess?
Answer:
Prospero possessed magical powers.

3. Who was Caliban? What was he employed for?
Answer:
Caliban was the son of a witch named Sycorax. He was employed like a slave to fetch wood and do the most laborious work.

4. Who were on the ship? How were they related to Prospero?
Answer:
Prospero’s brother Antonio, the King of Naples, the king’s son Ferdinand and an old lord Gonzalo were on the ship. Antonio, with the help of the King of Naples, deprived Prospero of his dukedom.

5. Why had Prospero raised a violent storm in the sea?
Answer:
Prospero raised a violent storm in the sea to make his enemies repent for the injustice done to him and his daughter.

6. How did Miranda feel when her father raised the storm to destroy the ship?
Answer:
Miranda felt extremely sad for the distress of the members in the ship. She wanted Prospero to have pity on the poor souls.

7. What was Ariel ordered to do with the people on the ship?
Answer:
Prospero ordered Ariel to torment the inmates of the ship by raising a violent storm. He also instructed Ariel to bring Ferdinand, the Prince of Naples to his cave.

8. Give two reasons why Miranda was so concerned about Ferdinand.
Answer:
Ferdinand was the second human whom Miranda had seen after her father. She was attracted by him and had more concern towards him.

9. Why did Prospero set Ferdinand a severe task to perform?
Answer:
Prospero set Ferdinand a severe task to perform to try his constancy. He resolved to throw some difficulties in his way.

10. How was Gonzalo helpful to Prospero when he left Milan?
Answer:
Gonzalo had privately placed water, provisions, clothes and some books, which Prospero loved the most in the boat.

D. Answer the questions in a paragraph of about 100 – 150 words.

Question 1.
Write a detailed character sketch of Prospero.
Answer:
Prospero was skilled magically and used his powers to create storms, provide entertainment, manipulate others, exercise power and control over the lives of others. He enjoyed knowledge and learning of spells. He became so entranced by his magic that he did not notice his brother trying to take his title and kill him. Prospero controlled all those who were around him. In the beginning of the play, he got the help of Ariel, the chief of gentle spirits, to create a violent and windy storm to punish his enemies who harmed him and his daughter. Ariel worked for Prospero in exchange for his freedom from a witch, Sycorax. But Caliban was the son of Prospero’s old enemy Sycorax. So, Prospero employed Caliban like a slave, to fetch wood and do the most laborious work.

Question 2.
Narrate how Prospero made his enemies repent to restore his dukedom.
Answer:
Prospero, the Duke of Milan, was more interested in reading books and in the art of magic. He trusted his brother Antonio and asked him to look after his affairs in his kingdom. But Antonio overthrew Prospero out of the kingdom, with the help of the king of Naples. Prospero reached an island with his daughter and stayed there for twelve years. He released many good spirits from the clutches of the witch Sycorax. With the help of Ariel, he created a violent storm in the sea. He made his enemies travelling in the ship, to suffer for their mistakes done to him. He asked Ariel to bring Ferdinand to the cave. There, Miranda and Ferdinand were attracted to each other. But Prospero tested Ferdinand to try his constancy. At last, he forgave all of them, as they realized their mistakes and repented. Everyone left the island and Prospero restored his dukedom.

Paragraph Questions & Answers – Additional

Question 1.
What role does the storm play in the development of the plot (Tempest)?
Answer:
In Shakespeare’s classic play the tempest, the storm is the plot’s inciting incident, which causes the King of Naples and the royal party to be shipwrecked on Prospero’s island. There he can seek revenge and regain his position as Duke of Milan. With Ariel’s assistance, Prospero takes revenge on his enemies. Once the royal party arrives on the island, Prospero uses his magic to manipulate and confuse his captives, before attaining his revenge and being restored to his rightful position of authority. Overall, the storm serves as the catalyst for placing the royal party on the island, which leads to Prospero’s restoration. The storm also brings Ferdinand and Miranda together. After being separated from the king’s party, Ferdinand discovers Miranda and the two fall in love.

Question 2.
Why is Prospero overthrown?
Answer:
Prospero was so engrossed in his studies, in his books on magic, that he neglected his duties as Duke of Milan. He was more than happy to leave the day to day administration of the Dukedom to his brother, Antonio. This turned out to be a foolish mistake. If someone in a position of authority gives the impression that they are no longer interested in performing their duty, then one can be certain that someone will gladly step into the breach and do it for them. And that is precisely what happens in relation to Prospero. As Antonio was effectively left in charge of the government, he wondered why he couldn’t take over as Duke in form as well as substance. So he made his move and Prospero was removed from office and subsequently banished along with Miranda to a remote island.

E. Rearrange the following sentences in coherent order.

1. He ordered Ariel to torment the inmates of the ship.
2. Miranda was attracted by Ferdinand and had more concern towards him.
3. Prospero and Miranda came to an island and lived in a cave.
4. Prospero forgave them and restored his dukedom, Milan.
5. He raised a violent storm in the sea to wreck the ship of his enemies.
6. Prospero wanted to test Ferdinand and gave a severe task to perform.
Using his powers, Prospero released the good spirits from large bodies of trees.
8. The King of Naples, and Antonio the false brother, repented the injustice they had done to Prospero.
9. Ariel was instructed to bring Ferdinand, the prince of Naples to his cave.
10. Ferdinand was the second human whom Miranda had seen after her father.
Answer:
3,7,5, 1, 9, 10, 2, 6, 8, 4
3. Prospero and Miranda came to an island and lived in a cave.
7. Using his powers, Prospero released the good spirits from large bodies of trees.
5. He raised a violent storm in the sea to wreck the ship of his enemies.
1. He ordered Ariel to torment the inmates of the ship.
9. Ariel was instructed to bring Ferdinand, the prince of Naples to his cave.
10. Ferdinand was the second human whom Miranda had seen after her father.
2. Miranda was attracted by Ferdinand and had more concern towards him.
6. Prospero wanted to test Ferdinand and gave a severe task to perform.
8. The King of Naples, and Antonio the false brother, repented the injustice they had done to Prospero.
4. Prospero forgave them and restored his dukedom, Milan.

The Tempest Additional Questions

I. Fill in the blanks:

1. There was an (i)________ in the sea, the only (ii) ________ of which were an old man named Prospero and his daughter Miranda, a very (iii) ________young lady. She came to this island so young, that she had no (iv)________ of having seen any other human face than her (v)________.
(a) beautiful
(b) memory
(c) island
(d) father’s
(e) inhabitants
Answer:
(i) (c) island
(ii) (e) inhabitants
(iii) (a) beautiful
(iv) (b) memory
(v) (d) father’s

2. By (i)________ of his art, he had released many good spirits from a witch called (ii)________ who had them imprisoned in the bodies of large trees. These gentle (iii)________ were ever after (iv)________ to the will of Prospero of these (v)________ was the chief.
(a) obedient
(b) spirits
(c) virtue
(d) Ariel
(e) Sycorax
Answer:
(i) (c) virtue
(ii) (e) Sycorax
(iii) (b) spirits
(iv) (a) obedient
(v) (d) Ariel

3. Having so said, Prospero gently (i)________his daughter with his magic (ii)________and she fell fast asleep; for the spirit Ariel just then (iii) ________himself before his (iv)________, to give an account of the Tempest and how he had (v) ________ of the ship’s company.
(a) presented
(b) master
(c) wand
(d) disposed
(e) touched
Answer:
(i) (e) touched
(ii) (c) wand
(iii) (a) presented
(iv) (b) master
(v) (d) disposed

4. Ariel gave a (i) ________ description of the storm and of the terrors of the (ii) ________ and how the king’s son Ferdinand, was the first who (iii) ________ into the sea; and his father (iv) ________, he saw his dear son (v) ________ up by the waves and lost.
(a) thought
(b) swallowed
(c) lively
(d) mariners
(e) leaped
Answer:
(i) (c) lively
(ii) (d) mariners
(iii) (e) leaped
(iv) (a) thought
(v) (b) swallowed

II. Match the following

(a)
Tamilnadu Board Class 10 English Solutions Supplementary Chapter 1 The Tempest
Answer:
1. (d)
2. (c)
3. (e)
4. (a)
5. (b)

(b)
Tamilnadu Board Class 10 English Solutions Supplementary Chapter 1 The Tempest 2
Answer:
1. (d)
2. (a)
3. (b)
4. (e)
5. (c)

(c)
Tamilnadu Board Class 10 English Solutions Supplementary Chapter 1 The Tempest 1
Answer:
1. (d)
2. (e)
3. (b)
4. (a)
5. (c)

III. Read the passage:

1. They lived in a cave made out of a rock; it was divided into several apartments, one of which Prospero called his study; there he kept his books, which chiefly treated of magic. By virtue of his art, he had released many good spirits from a witch called Sycorax who had them imprisoned in the bodies of large trees. These gentle spirits were ever after obedient to the will of Prospero. Of these Ariel was the chief.

(a) Where did they live?
Answer:
They lived in a cave made out of a rock.

(b) How was it divided?
Answer:
It was divided into several apartments.

(c) What did Prospero keep in one of his apartments?
Answer:
He kept his books which chiefly treated of magic.

(d) How did he release many good spirits?
Answer:
He released many good spirits by virtue of his art.

(e) Who was the chief of all the spirits?
Answer:
Ariel was the chief of all the spirits.

2. Ariel gave a lively description of the storm, and of the terrors of the mariners; and how the king’s son, Ferdinand, was the first who leaped into the sea; and his father thought he saw his dear son swallowed up by the waves and lost. “But he is safe,” said Ariel, “in a corner of the isle, sadly lamenting the loss of the king, his father.
“That’s my delicate Ariel,” said Prospero. “Bring him here: my daughter must see this young prince. Where is the king, and my brother?”
“I left them,” answered Ariel, “searching for Ferdinand, whom they have little hopes of finding, thinking they saw hitft perish. Of the ship’s crew not one is missing; though each one thinks himself the only one saved: and the ship, though invisible to them, is safe in the harbour.

(a) Who gave the lively description of the storm?
Answer:
Ariel gave the lively description of the storm.

(b) What did Ferdinand do?
Answer:
Ferdinand was the first to leap into the sea.

(c) What did the king of Naples think?
Answer:
He thought that his dear son was swallowed up by the waves and lost.

(d) Was the King of Naples safe?
Answer:
Yes the King of Naples was safe.

(e) What happened to the ship?
Answer:
The ship was safe in the harbour.

3. She timidly answered, she was no goddess, but a simple maid, and was going to give him an account of herself, when Prospero interrupted her. He was well pleased to find they admired each other, but to try Ferdinand’s constancy, he resolved to throw some difficulties in their way: therefore advancing forward, he addressed the prince with a stern air, telling him, he came to the island as a spy, to take it from him who was the lord of it. “Follow me,” said he, “I will tie your neck and feet together. You shall drink sea-water; shell-fish, withered roots, and husks of acorns shall be your food.” “No,” said Ferdinand, “I will resist this” and drew his sword; but Prospero, waving his magic wand, fixed him to the spot where he stood, so that he had no power to move.

(a) Who answered timidly?
Answer:
Miranda answered timidly that she was no goddess.

(b) Why was Prospero well pleased?
Answer:
He was well pleased to find they admired each other.

(c) Why was Prospero harsh towards Ferdinand?
Answer:
Prospero was harsh towards Ferdinand because he wanted to try Ferdinand’s constancy.

(d) What did he resolve to do?
Answer:
He resolved to throw some difficulties in their way.

(e) What did Prospero do to Ferdinand by his magic wand?
Answer:
By waving his magic wand, Prospero fixed Ferdinand to the spot where he stood, so that he had no power to move.

IV. Mind Map

1.
Tamilnadu Board Class 10 English Solutions Supplementary Chapter 1 The Tempest 4
Answer:
(i) astonished
(ii) maid
(iii) Duke of Milan
(iv) never saw him
(v) second father

2.
Tamilnadu Board Class 10 English Solutions Supplementary Chapter 1 The Tempest 5
Answer:
(i) astonished
(ii) maid
(iii) Duke of Milan
(iv) never saw him
(v) second father

The Tempest By William Shakespeare

William Shakespeare (1564 -1616) is an English poet, playwright and actor. He is regarded as the greatest writer in the English language and the worlds greatest dramatist of all time. He is often called ‘England’s National Poet’ and ‘Bard of Avon. His works consist of approximately 37 plays, 154 sonnets, two long narrative poems.

The Tempest Main characters

Prospero – An old man Rightful Duke of Milan Miranda’s father Antonio’s brother
Miranda – Beautiful young lady Prospero’s daughter
Sycorax –  A witch Caliban’s mother
Ariel – Chief of gentle spirits
Caliban – Ugly monster Son of Sycorax
King of Naples – Powerful prince Prospero’s enemy Father of Ferdinand
Ferdinand – Prince of Naples
Gonzalo – Kind lord of Prospero’s court

The Tempest Key Points

  • Prospero and his daughter Miranda came to an island and lived in a cave.
  • A witch, Sycorax, imprisoned many good spirits in the bodies of large trees.
  • Prospero released these gentle spirits using his magical powers.
  • Ariel was the chief of these gentle spirits. ‘
  • Prospero raised a violent storm in die sea to wreck the ship of his enemies.
  • He ordered Ariel to torment the inmates of the ship.
  • Ariel was instructed to bring Ferdinand, the prince of Naples to his cave.
  • Ferdinand was the second human whom Miranda had seen on the island, after her father.
  • Prospero wanted to test Ferdinand and gave a severe task to perform.
  • Miranda was attracted by Ferdinand and had more concern towards him.
  • The King of Naples and Antonio, repented the injustice they had done to Prospero.
  • Prospero forgave them and restored his dukedom, Milan.

The Tempest Summary

The play opens with a storm raised by Prospero. Earlier he was the rightful Duke of Milan. He had been set adrift in a boat with his three-year-old daughter, Miranda, by his usurping brother, Antonio. Prospero was more interested in his books and his magic than in the pragmatics of ruling Milan. This caused him to be overthrown by his brother. Arriving at an island, Prospero proceeded to make good use of his magic by freeing the spirit Ariel from the torment of imprisonment by a witch called Sycorax. Prospero found no living person on the island other than Sycorax’s son, an ugly monster, Caliban. Prospero employed Caliban, as a slave, to fetch wood and do the most laborious works. As the play begins, Prospero creates a tempest in order to dash a fine large ship, in which the King of Naples, his son Ferdinand, and Prospero’s brother, Antonio were travelling. He creates this tempest with the help of Ariel. He asks Ariel to bring Ferdinand to his cave. Before the arrival of Ferdinand, he tells his daughter of the misdeeds of his brother Antonio and the King of Naples. He tells the reason for creating the violent storm. He has no intentions of hurting them. But he wants them to realize their mistake and repent. When Ferdinand comes to his cave, he gets attracted to Miranda. They fall in love with each other. Prospero tests Ferdinand’s constancy by making him to perform severe tasks. Finally, Ariel makes Prospero’s enemies to realize their mistake. They repent for it. Prospero forgives them and restores his dukedom Milan.

The Tempest GLOSSARY

afflict – trouble
altered – changed
apparel – dress; clothes on
charge – duty
compelling – forcing
constancy – loyalty
deprive (v) – to take something important or necessary away from someone
dreadful (adj.) – extremely bad or unpleasant
duke (n) – a man of very high social rank in some European countries; a king
enchanted – charmed
famished (adj.) – extremely hungry
fatigue (n) – extreme tiredness
lamenting – shedding tears
mast – a tall upright post on a ship or boat
perish –  die
repent (v) – to be very sorry for something bad you have done.
resistance (n) – The act of fighting against something
resolved – determined to do something
stupefied – stunned
tackle – try to solve
tormenting (v) – making someone suffer or worry a lot
vexation (n) – worry or anger
voracious  (adj.) – very eager for something
withered – dried

Tamilnadu Board Class 10 English Solutions