Tamilnadu Board Class 10 English Letter Writing

Tamilnadu State Board Class 10 English Letter Writing

♦ Letter Writing (Text Book Page No.: 72-74,172-174,199)

A letter is an important means of communication which could be personal or official. Letters are broadly classified into two types: Formal and Informal letter. In Class IX you have studied both the types – formal and informal.

Now let us learn to write a letter ordering goods and how to write a complaint for any damage or any other problem noticed after receiving the goods.

Format of the letter
Sender’s address : (include email and phone number, if required).
Date : (leave one spaceline’ and write the date as, 10 July 2019)
Receiver’s address : (correct address)
Subject of the letter:
Salutation (Sir I Rešpected Sir / Madam),
Body of the letter:
(Introduce yourself and write the purpose of the letter Mention the details of the inquiry Condition)
Closure (Yours,)
Sender’s signature ånd designation (if any)

Exercises
1. Ramesh wanted to write to Mr. Nagaraj asking him to be the Chief Guest for a function in his school. He had the format of his letter ready but had to write the content. Complete the content of his letter in about 100 words.
B City,
3rd July 2019.
From
K. Ramesh,
School Pupil Leader,
XYZ Higher Secondary School,
B City, Pin: XXX XXX.

To
Mr. C. Nagaraj,
Professor of English,
ABC Arts College, K City,
Pin: YYY YYY.

Dear Sir,
Sub: Invitation to preside over the inauguration of Literary Association.
__________________________________
__________________________________

Thank you,
Yours sincerely,
K. Ramesh (SPL)
Answer:
As the academic year has commenced, we have the inauguration of various clubs. I wish to invite you Sir, on behalf of our Principal to preside over the inauguration of the Literary Association that is to be held on 15th July 2019.

The program that will last for an hour is scheduled to begin at 3.30 p.m. We certainly hope that you will be available. We have enclosed a self-addressed envelope for your reply to confirm your acceptance.

2. Shyam wanted to write a letter to his friend who lost the athletic championship by just one point. He had started his letter but had not completed it. Complete the content of his letter in 100 words.

30, 2nd Street,
Shanthi Nagar,
Chennai-600 018
20th August 2019
Dear Friend,
__________________________________
__________________________________

Yours loving friend,
Shyam

Address on the envelope
To
Mr. R. Rajesh,
30, Sarojini Nagar,
Erode -10.
Answer:
I am fine. How are you? I am very sorry to know that you have lost the championship by just one point. Don’t lose heart. This is only an inter-school competition. Soon there will be a state-level competition. Practice well. Surely you will win. All is well.

Convey my regards to all.

3. Rajesh, the School Pupil Leader, wanted to write to the Manager of a factory requesting his permission to visit the factory. He had the format of his letter ready but had yet to write the content. Complete the content of his letter in about 100 words.

B City
25th July, 2019.
From
J. Rajesh,
School Pupil Leader,
XYZ Higher Secondary School,
B City, Pin : XXX XXX.

To
The Manager.
ABC Factory
K City, Pin : XXX XXX.
Dear Sir,
Sub: Requistion of Permission to visit the factory.
__________________________________
__________________________________

I thank you in anticipation for a favourable reply.

Yours sincerely.
J. Rajesh
(SPL)
Answer:
I write this letter requesting permission to visit your factory We are a group of 50 students on an educational tour. We shall be visiting many places of interest in your city and we would like to visit your factory as we are doinga project on the manufacturing Industry. Kindly grant us permission to visit your factory between 5th 7th of August and oblige.

4. Write a letter to your Headmaster requesting him to grant you leave for three days to attend your sister’s marriage.

Erode,
5th August 2019.

From
A. Arun,
X Std ‘B’ Section,
GHS School, Erode.

To
The Headmaster,
GHS School, Erode.

Respected Sir,

Thank you,

Yours obediently,
A. Arun
Answer:
My sister is getting married on 7th August at Coimbatore. I want to attend the function. We are leaving for Coimbatore on 6 August So I request you to kindly, grant me leave for 3 days from 06.08.2019 to 08.08.20 19.

5. Dhanyo wanted to write a letter to her friend Riya to ask her ¡f she could spend her Pongal holidays with her. She had started the letter but had not completed the content of her letter in about loo words.

21A, 4th Cross,
Anna Nagar,
Chennai -600020.
26th December 2019.

Dear Riya,
__________________________________
__________________________________

Yours loving friend,
Dhanya

Address on the envelope

To
Selvi. R. Riya
201, Sannithi Street,
Thirunelveli.
Answer:
I am fine. I hope this letter finds you in the best of health. I am very happy to invite you to my home for Pongal Holidays. In my village Pongal celebrations are held in a grand manner. We can enjoy many cultural programs here. I wish to spend happy days with you. If you come, we can enjoy this year Ponga!. Please bring your tygita1 Video Camera so that we can record the programs. Will you please confirm your visit?

6. K. Rajesh wrote a letter to the President of his Town Panchayat requesting him to provide street lamps in his locality. Write the content of this letter in about 100 words.

14th July 2019.

From
K. Rajesh,
64, South Street,
A City.

To,
The President,
Town Panchayat,
A City.

Respected Sir,
Sub: Provision of street lights – regarding.
__________________________________
__________________________________

Yours faithfully,
K. Rajesh
Answer:
I wish to bring to your kind attention that there are no street lamps in our street. The residents face several difficulties in walking in the Street during night time. Thefts and chain snatchings are happening frequently. Hence, I request you to take necessary steps to provide street lamps in our locality.

Thank you.

7. Ramesh wanted to apply for the post of typist in a firm. He started writing a letter to the Manager of the firm. Ramesh could not complete the letter. Complete the content of his letter in about loo words.

21st June, 2019

From
R. Ramesh,
27, SS. Colony, VI Street,
Anna Nagar.

To
The Manager,
Kayes Computers,
24, Big Street,
Triplicane.

Respected Sir,
__________________________________
__________________________________

Date: Yours sincerely,
Place: (R. Ramesh)
Answer:
With reference to your advertisement in ‘The Hindu’ dated 15-9-2019, I wish to apply for the post of ‘Typist’ in your organization. I have passed 10th Std with 85% marks and typewriting higher grade. I have also completed a certificate course in computer. I have enclosed my bio-data herewith. I request you to kindly consider my application. if! am selected, I will do my best.

8. Maran started writing a letter to his friend describing a particular bird that he has seen in Vedanthangol, He is unable to complete the letter. Complete the content: of his letter in about 100 words.

Erode, :
15th, July 2019
My dear Balu,
__________________________________
__________________________________

Yours loving friend,
Maran

Address on the envelope:

To
S. Balu,
10A, Nehru street,
Madurai -20
Answer:
Hope this letter finds you in the best of health.

Last week, I went to Vedanthangal Bird Sanctuary, which is located about 75 km from Chennai.

There were around 2000 migratory birds on that day I visited. Of all the birds I had seen, a particular bird impressed me very much. Its name is Flamingo.

Mostly adult Flamingos were seen with Juveniles at the lake. The color of this bird is pink. Flamingos are powerful fliers. When flying in a flock the speed will be as high as 55km per hour. They hold their mouth upside down while feeding, so they can filter out their food while swimming the water.

I was very happy seeing the Flamingos family.

Convey my regards to your parents.

9. Vineeth is the pupil leader ofGHSS, Sa” He has arranged for an educational tour to Mahabalipuram. He needs to reserve two buses for the trip.

Vineeth starts writing a letter to the Manager of Tamilnadu Express Transport Corporation. Vineeth has the format ready but is yet to complete the letter. Complete the content of his letter about loo words.

Salem,
31 August 2019

From
K. Vineeth
Government Higher Secondary School,
Ramanujam Street, Salem.

To
The Manager,
Tamilnadu Express Transport Corporation,
Salem.

Sir,
Sub: Requisition for reserving two
buses – Reg.
__________________________________
__________________________________

Thank you,
Yours truly,
(K. Vineeth)

Address on the envelope:

To
The Manager,
Tamilnadu Express Transport Corporation,
Salem.
Answer:
a party of 100 students and five teachers have planned fàr an educational tour to Mahabalipuram. We need two buses for the trip. Please inform the availability of the buses and the charges. Expecting your reply at the earliest.

Tamilnadu Board Class 10 English Solutions

Leave a Comment