Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems)

Selina Publishers Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems)

Fractions Exercise 3A – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
Classify, each fraction given below, as decimal or vulgar fraction, proper or improper fraction and mixed fraction :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A 1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A 102

Question 2.
Express the following improper fractions as mixed fractions :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A 2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A Q2

Question 3.
Express the following mixed fractions as improper fractions :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A Q3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A 3
Question 4.
Reduce the given fractions to lowest terms
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A a4
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A Q4.1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A 4

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A 5

Question 5.
State : true or false
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A Q5
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A 6

Question 6.
Distinguish each of the following fractions, given below, as a simple fraction or a complex fraction :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A Q6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A 7
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3A 8

Fractions Exercise 3B – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
For each pair, given below, state whether it forms like fractions or unlike fractions :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B B1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 9

Question 2.
Convert given fractions into fractions with equal denominators :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B B2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 10
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 11

Question 3.
Convert given fractions into fractions with equal numerators :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B B3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 12
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 13

Question 4.
Put the given fractions in ascending order by making denominators equal :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B B4
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 14
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 15
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 16

Question 5.
Arrange the given fractions in descending order by making numerators equal :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B B5
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 17
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 18
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 19

Question 6.
Find the greater fraction :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B Q6
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B Q6.1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 94
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 95
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 96

Question 7.
Insert one fraction between :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B Q7
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 23

Question 8.
Insert three fractions between
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B Q8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 24
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 25
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 26
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 27

Question 9.
Insert two fractions between
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B Q9
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 28
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3B 29

Fractions Exercise 3C – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
Reduce to a single fraction :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C Q1
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C Q1.1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 30
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 31
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 32
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 33

Question 2.
Simplify :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C Q2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 34
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 35
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 36

Question 3.
Subtract :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C Q3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 37
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 38

Question 4.
Find the value of
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C Q4
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C Q4.1

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 39

Question 5.
Simplify and reduce to a simple fraction :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C Q5
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C Q5.1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 40
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 41
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 42
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 43

Question 6.
A bought 3 \(\frac { 3 }{ 4 }\) kg of wheat and 2 \(\frac { 1 }{ 2 }\) kg of rice. Find the total weight of wheat and rice bought.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 44

Question 7.
Which is greater,\(\frac { 3 }{ 5 }\) or \(\frac { 7 }{ 10 }\) and by how much?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 45

Question 8.
What number should be added to 8 \(\frac { 2 }{ 3 }\) to 12 \(\frac { 5 }{ 6 }\)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 46

Question 9.
What should be subtracted from 8\(\frac { 3 }{ 4 }\) to get 2 \(\frac { 2 }{ 3 }\)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 47

Question 10.
A field is 16 \(\frac { 1 }{ 2 }\) m long and 12 \(\frac { 2 }{ 5 }\) m wide. Find the perimeter of the field.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 48

Question 11.
Sugar costs ₹37 \(\frac { 1 }{ 2 }\)per kg. Find the cost of 8\(\frac { 3 }{ 4 }\) kg sugar.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 49

Question 12.
A motor cycle runs 31\(\frac { 1 }{ 4 }\) km consuming 1 litre of petrol. How much distance will it run consuming 1\(\frac { 3 }{ 5 }\) liter of petrol?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 50

Question 13.
A rectangular park has length = 23 \(\frac { 2 }{ 3 }\) m and breadth = 16 \(\frac { 2 }{ 3 }\) m. Find the area of the park.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 51

Question 14.
Each of 40 identical boxes weighs 4 \(\frac { 4 }{ 5 }\) kg Find the total weight of all the boxes.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 52

Question 15.
Out of 24 kg of wheat, \(\frac { 5 }{ 6 }\) th of wheat is consumed. Find, how much wheat is still left?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 53

Question 16.
A rod of length 2 \(\frac { 2 }{ 5 }\) metre is divided into five equal parts. Find the length of each part so obtained.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 54

Question 17.
IfA = 3\(\frac { 3 }{ 8 }\) and B = 6\(\frac { 5 }{ 8 }\) find :
(i) A+B
(ii) B A
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 55

Question 18.
Cost of 3 \(\frac { 5 }{ 7 }\) litres of oil is ₹83 \(\frac { 1 }{ 2 }\). Find the
cost of one litre oil.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 56

Question 19.
The product of two numbers is 20 \(\frac { 5 }{ 7 }\). If one of these numbers is 6 \(\frac { 2 }{ 3 }\), find the other.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 57

Question 20.
By what number should 5 \(\frac { 5 }{ 6 }\) be multiplied 1 to get 3\(\frac { 1 }{ 3 }\) ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3C 58

Fractions Exercise 3D – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
Simplify
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 59

Question 2.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D Q2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 60

Question 3.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D Q3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 61

Question 4.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 97
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 98
Question 5.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 99
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 100

Question 6.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D Q6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 64

Question 7.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D Q7
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 65

Question 8.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D Q8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 66

Question 9.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D Q9
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 67

Question 10.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D Q10
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 68

Question 11.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D Q11
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3D 69

Fractions Exercise 3E – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
A line AB is of length 6 cm. Another line CD is of length 15 cm. What fraction is :
(i) The length of AB to that of CD ?
(ii) \(\frac { 1 }{ 2 }\) the length of AB to that of \(\frac { 1 }{ 3 }\) of CD ?
(iii) \(\frac { 1 }{ 5 }\) of CD to that of AB ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 70

Question 2.
Subtract \(\frac { 2 }{ 7 }\) – \(\frac { 5 }{ 21 }\) from the sum of \(\frac { 3 }{ 4 }\) , \(\frac { 5 }{ 7 }\) and \(\frac { 7 }{ 12 }\)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 71

Question 3.
From a sack of potatoes weighing 120 kg, a merchant sells portions weighing 6 kg, 5\(\frac { 1 }{ 4 }\) kg, 9\(\frac { 1 }{ 2 }\) kg and 9\(\frac { 3 }{ 4 }\) kg respectively.
(i) How many kg did he sell ?
(ii) How many kg are still left in the sack ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 72

Question 4.
If a boy works for six consecutive days for 8 hours, 7\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours, 8\(\frac { 1 }{ 4 }\) hours, 6 \(\frac { 1 }{ 4 }\)4 3hours, 6\(\frac { 3 }{ 4 }\) hours and 7 hours respectively. How much money will he earn at the rate of Rs. 36 per hour ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 73

Question 5.
A student bought 4 \(\frac { 1 }{ 3 }\) m of yellow ribbon, 6 \(\frac { 1 }{ 6 }\) m of red ribbon and 3\(\frac { 2 }{ 9 }\) m of blue ribbon for decorating a room. How many metres of ribbon did he buy ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 74

Question 6.
In a business, Ram and Deepak invest \(\frac { 3 }{ 5 }\) and \(\frac { 2 }{ 5 }\) of the total investment. IfRs. 40,000 is the total investment, calculate the amount invested by each ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 75

Question 7.
Geeta had 30 problems for home work. She worked out \(\frac { 2 }{ 5 }\) of them. How many problems were still left to be worked out by her ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 76

Question 8.
A picture was marked at Rs. 90. It was sold at \(\frac { 3 }{ 4 }\) of its marked price. What was the sale price ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 77

Question 9.
Mani had sent fifteen parcels of oranges. What was the total weight of the parcels, if each weighed 10\(\frac { 1 }{ 2 }\) kg ?Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 78

Question 10.
A rope is 25\(\frac { 1 }{ 2 }\) m long. How many pieces , 1 \(\frac { 1 }{ 2 }\) each of length can be cut out from it?Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 79

Question 11.
The heights of two vertical poles, above the earth’s surface, are 14 \(\frac { 1 }{ 4 }\) m and 22 \(\frac { 1 }{ 3 }\) respectively. How much higher is the second pole as compared with the height of the first pole ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 80
Question 12.
Vijay weighed 65\(\frac { 1 }{ 2 }\) kg. He gained 1\(\frac { 2 }{ 5 }\) kg during the first week, 1 \(\frac { 1 }{ 4 }\) kg during the second week, but lost \(\frac { 5 }{ 16 }\) kg during the 16 third week. What was his weight after the third week ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 81

Question 13.
A man spends \(\frac { 2 }{ 5 }\) of his salary on food and \(\frac { 3 }{ 10 }\) on house rent, electricity, etc. What fraction of his salary is still left with him ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 82

Question 14.
A man spends \(\frac { 2 }{ 5 }\) of his salary on food and \(\frac { 3 }{ 10 }\) of the remaining on house rent, electricity, etc. What fraction of his salary is still left with him ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 83

Question 15.
Shyam bought a refrigerator for Rs. 5000. He paid \(\frac { 1 }{ 10 }\) of the price in cash and the rest in 12 equal monthly instalments. How much had he to pay each month ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 84

Question 16.
A lamp post has half of its length in mud, and \(\frac { 1 }{ 3 }\) of its length in water.
(i) What fraction of its length is above the water ?
(ii) If 3\(\frac { 1 }{ 3 }\) m of the lamp post is above the water, find the whole length of the lamp post.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 85

Question 17.
I spent \(\frac { 3 }{ 5 }\) of my savings and still have Rs. 2,000 left. What were my savings ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 86

Question 18.
In a school, \(\frac { 4 }{ 5 }\) of the children are boys. If the number of girls is 200, find the number of boys.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 87

Question 19.
If \(\frac { 4 }{ 5 }\) of an estate is worth Rs. 42,000, find the worth of whole estate. Also, find the value of \(\frac { 3 }{ 7 }\) of it.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 88

Question 20.
After going \(\frac { 3 }{ 4 }\) of my journey, I find that I have covered 16 km. How much Journey is still left ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 89

Question 21.
When Krishna travelled 25 km, he found that \(\frac { 3 }{ 5 }\) of his journey was still left. What was the length of the whole journey.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 90

Question 22.
From a piece of land, one-third is bought by Rajesh and one-third of remaining is bought by Manoj. If 600 m² land is still left unsold, find the total area of the piece of land.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 91

Question 23.
A boy spent \(\frac { 3 }{ 5 }\) of his money on buying 1 cloth and \(\frac { 1 }{ 4 }\) of the remaining on buying shoes. If initially he has ?2,400; how much did he spend on shoes?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 92

Question 24.
A boy spent \(\frac { 3 }{ 5 }\) of his money on buying cloth and \(\frac { 1 }{ 4 }\) of his money on buying shoes. If initially he has ?2,400; how much did he spend on shoes?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 3 Fractions (Including Problems) Ex 3E 93

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Leave a Comment