Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers

Selina Publishers Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers

Rational Numbers Exercise 2A – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
Write down a rational number whose numerator is the largest number of two digits and denominator is the smallest number of four digits.

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 1

Question 2.
Write the numerator of each of the following rational numbers:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A Q2

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 1.1

Question 3.
Write the denominator of each of the following rational numbers:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A Q3

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 2

Question 4.
Write down a rational number numerator (-5) x (-4) and denominator (28 – 27) x (8 – 5).

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 3
Question 5.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A Q5

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 4

Question 6.
Separate positive and negative rational numbers from the following :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A Q6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 5

Question 7.
Find three rational numbers equivalent to
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A Q7
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 6
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 7
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 8
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 9

Question 8.
Which of the following are not rational numbers :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A Q8

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 10

Question 9.
Express each of the following integers as a rational number with denominator 7 :
(i) 5
(ii) -8
(iii) 0
(iv) -16
(v) 7
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 11

Question 10.
Express \(\frac { 3 }{ 5 }\) as a rational number with denominator:
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 12
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 13

Question 11.
Express \(\frac { 4 }{ 7 }\) as a rational number with numerator :
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 14
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 15

Question 12.
Find x, such that:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A Q12
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 16
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 17
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 18
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 19
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 20

Question 13.
Express each of the following rational numbers to the lowest terms :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A Q13

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 21
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 22
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 23
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 24

Question 14.
Express each of the following rational numbers in the standard form.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A Q14

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2A 25

Rational Numbers Exercise 2B – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
Mark the following pairs of rational numbers on the separate number lines :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B Q1

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 26
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 27

Question 2.
Compare:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B Q2

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 28
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 29
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 30
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 31

Question 3.
Compare:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B Q3

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 32
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 33
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 34
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 35
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 36

Question 4.
Arrange the given rational numbers in ascending order :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B Q4

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 37
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 38
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 39

Question 5.
Arrange the given rational numbers in descending order:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B Q5

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 40
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 41
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 42

Question 6.
Fill in the blanks :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B Q6

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2B 43

Rational Numbers Exercise 2C – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
Add:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C Q1

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 44
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 45

Question 2.
Add:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C Q2

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 46
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 47
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 48
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 49
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 50

Question 3.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C Q3

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 51
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 52
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 53

Question 4.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C Q4

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 54
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 55
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 56
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 57
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 58

Question 5.
Subtract :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C Q5

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 59
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 60

Question 6.
Subtract :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C Q6

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 61
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 62
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 63
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 64

Question 7.
The sum of two rational numbers is \(\frac { 11 }{ 24 }\). If one of them is \(\frac { 3 }{ 8 }\), find the other.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 65

Question 8.
The sum of two rational numbers is \(\frac { -7 }{ 11 }\). If one of them is \(\frac { 13 }{ 24 }\), find the other.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 66

Question 9.
The sum of two rational numbers is -4. If one of them is \(-\frac { 13 }{ 12 }\) , find the other.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 67

Question 10.
What should be added to \(-\frac { 3 }{ 6 }\) to get \(-\frac { 11 }{ 24 }\) ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 68

Question 11.
What should be added to \(\frac { -3 }{ 5 }\) to get 2?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 69

Question 12.
What should be subtracted from \(\frac { -4 }{ 5 }\) to get 1?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 70

Question 13.
The sum of two numbers is \(-\frac { 6 }{ 5 }\). If one of them is -2, find the other.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 71

Question 14.
What should be added to \(\frac { -7 }{ 12 }\) to get \(\frac { 3 }{ 8 }\)?

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 72

Question 15.
What should be subtracted from \(\frac { 5 }{ 9 }\)to get \(\frac { 9 }{ 5 }\) ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2C 73

Rational Numbers Exercise 2D – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D Q1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 74
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 75
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 76

Question 2.
Multiply:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D Q2
Solution:
 77
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 78
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 79
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 80

Question 3.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D Q3
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D Q3.1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 81
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 82
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 83
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 84

Question 4.
Find the cost of 3 \(\frac { 1 }{ 2 }\) m cloth, if one metre cloth costs ₹325 \(\frac { 1 }{ 2 }\).
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 85

Question 5.
A bus is moving with a speed of 65 \(\frac { 1 }{ 2 }\) km per hour. How much distance will it cover in 1 \(\frac { 1 }{ 3 }\) hours.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 86

Question 6.
Divide:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D Q6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 87
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 88
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 89

Question 7.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D Q7
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 90
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 91

Question 8.
The product of two numbers is 14. If one of the numbers is \(\frac { -8 }{ 7 }\), find the other.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 92

Question 9.
The cost of 11 pens is ₹3 \(\frac { 2 }{ 3 }\). Find the cost of one pen.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 93

Question 10.
If 6 identical articles can be bought for ₹2 \(\frac { 6 }{ 17 }\). Find the cost of each article.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 94

Question 11.
By what number should \(\frac { -3 }{ 8 }\) be multiplied so that the product is \(\frac { -9 }{ 16 }\) ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 95

Question 12.
By what number should \(\frac { -5 }{ 7 }\) be divided so -15 that the result is\(\frac { -15 }{ 28 }\) ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 96

Question 13.
Evaluate :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D Q13
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 97

Question 14.
Seven equal piece are made out of a rope 5 of 21 \(\frac { 5 }{ 7 }\) m. Find the length of each piece.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2D 98

Rational Numbers Exercise 2E – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E Q1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 99
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 100
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 101
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 102
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 103
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 104
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 105

Question 2.
The sum of two rational numbers is \(\frac { -3 }{ 8 }\). If one of them is \(\frac { 3 }{ 16 }\), find the other,
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 106
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 107

Question 3.
The sum of two rational numbers is -5. If one of them is \(\frac { -52 }{ 25 }\) , find the other.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 108

Question 4.
What rational number should be added to \(-\frac { 3 }{ 16 }\) to get \(\frac { 11 }{ 24 }\)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 109

Question 5.
What rational number should be added to \(-\frac { 3 }{ 5 }\) to get 2?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 110

Question 6.
What rational number should be subtracted from \(-\frac { 5 }{ 12 }\)to get \(\frac { 5 }{ 24 }\)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 111

Question 7.
What rational number should be subtracted from \(\frac { 5 }{ 8 }\) to get \(\frac { 8 }{ 5 }\) ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 112

Question 8.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E Q8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 113
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 114
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 115
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 116
Question 9.
The product of two rational numbers is 24. If one of them is \(-\frac { 36}{ 11 }\), find the other.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 117

Question 10.
By what rational number should we multiply \(\frac { 20 }{ -9 }\) ,so that the product may be \(\frac { -5 }{ 9 }\) ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 2 Rational Numbers Ex 2E 118

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Leave a Comment