Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations)

Selina Publishers Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations)

Fundamental Concepts Exercise 11A – Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Question 1.
Separate constant terms and variable terms from tile following :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11A Q1

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11A 1

Question 2.
Constant is only 8 others are variables
(i) 2x ÷ 15
(ii) ax+ 9
(iii) 3x2 × 5x
(iv) 5 + 2a-3b
(v) 2y – \(\frac { 7 }{ 3 }\) z÷x
(vi) 3p x q ÷ z
(vii) 12z ÷ 5x + 4
(viii) 12 – 5z – 4
(ix) a3 – 3ab2 x c
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11A 2
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11A 3

Question 3.
Write the coefficient of:
(i) xy in – 3axy
(ii) z2 in p2yz2
(iii) mn in -mn
(iv) 15 in – 15p2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11A 4

Question 4.
For each of the following monomials, write its degree :
(i) 7y
(ii) – x2y
(iii) xy2z
(iv) – 9y2z3
(v) 3 m3n4
(vi) – 2p2q3r4
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11A 5

Question 5.
Write the degree of each of the following polynomials :
(i) 3y3-x2y2 + 4x
(ii) p3q2 – 6p2q5 + p4q4
(iii) – 8mn6+ 5m3n
(iv) 7 – 3x2y + y2
(v) 3x – 15
(vi) 2y2z + 9yz3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11A 6

Question 6.
Group the like term together :
(i) 9x2, xy, – 3x2, x2 and – 2xy
(ii) ab, – a2b, – 3ab, 5a2b and – 8a2b
(iii) 7p, 8pq, – 5pq – 2p and 3p
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11A 7

Question 7.
Write numerical co-efficient of each of the followings :
(i) y
(ii) -y
(iii) 2x2y
(iv) – 8xy3
(v) 3py2
(vi) – 9a2b3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11A 8

Question 8.
In -5x3y2z4; write the coefficient of:
(i) z2
(ii) y2
(iii) yz2
(iv) x3y
(v) -xy2
(vi) -5xy2z
Also, write the degree of the given algebraic expression.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11A 9

EXERCISE 11 (B)

Question 1.
Fill in the blanks :
(i) 8x + 5x = ………
(ii) 8x – 5x =……..
(iii) 6xy2 + 9xy2 =……..
(iv) 6xy2 – 9xy2 = ………
(v) The sum of 8a, 6a and 5b = ……..
(vi) The addition of 5, 7xy, 6 and 3xy = …………
(vii) 4a + 3b – 7a + 4b = ……….
(viii) – 15x + 13x + 8 = ………
(ix) 6x2y + 13xy2 – 4x2y + 2xy2 = ……..
(x) 16x2 – 9x2 = and 25xy2 – 17xy2=………

Solution :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 10

Question 2.
Add :
(i)- 9x, 3x and 4x
(ii) 23y2, 8y2 and – 12y2
(iii) 18pq – 15pq and 3pq

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 11

Question 3.
Simplify :
(i) 3m + 12m – 5m
(ii) 7n2 – 9n2 + 3n2
(iii) 25zy—8zy—6zy
(iv) -5ax2 + 7ax2 – 12ax2
(v) – 16am + 4mx + 4am – 15mx + 5am
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 12

Question 4.
Add :
(i) a + i and 2a + 3b
(ii) 2x + y and 3x – 4y
(iii)- 3a + 2b and 3a + b
(iv) 4 + x, 5 – 2x and 6x
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 13

Question 5.
Find the sum of:
(i) 3x + 8y + 7z, 6y + 4z- 2x and 3y – 4x + 6z
(ii) 3a + 5b + 2c, 2a + 3b-c and a + b + c.
(iii) 4x2+ 8xy – 2y2 and 8xy – 5y2 + x2
(iv) 9x2 – 6x + 7, 5 – 4x and 6 – 3x2
(v) 5x2 – 2xy + 3y2 and – 2x2 + 5xy + 9y2
and 3x2 -xy- 4y2
(vi) a2 + b2 + 2ab, 2b2 + c2 + 2bc
and 4c2-a2 + 2ac
(vii) 9ax – 6bx + 8, 4ax + 8bx – 7
and – 6ax – 46x – 3
(viii) abc + 2 ba + 3 ac, 4ca – 4ab + 2 bca
and 2ab – 3abc – 6ac
(ix) 4a2 + 5b2 – 6ab, 3ab, 6a2 – 2b2
and 4b2 – 5 ab
(x) x2 + x – 2, 2x – 3x2 + 5 and 2x2 – 5x + 7
(xi) 4x3 + 2x2 – x + 1, 2x3 – 5x2– 3x + 6, x2 + 8 and 5x3 – 7x
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 14
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 15
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 16
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 17

Question 6.
Find the sum of:
(i) x and 3y
(ii) -2a and +5
(iii) – 4xand +7x
(iv) +4a and -7b
(v) x3+3x2y and 2y2
(vi) 11 and -by
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 18

Question 7.
The sides of a triangle are 2x + 3y, x + 5y and 7x – 2y, find its perimeter.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 19

Question 8.
The two adjacent sides of a rectangle are 6a + 96 and 8a – 46. Find its, perimeter.
Solution
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 20

Question 9.
Subtract the second expression from the first:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B Q9

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 21
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 22

Question 10.
Subtract:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B Q10

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 23
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 24
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 25

Question 11.
Subtract – 5a2 – 3a + 1 from the sum of 4a2 + 3 – 8a and 9a – 7.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 26

Question 12.
By how much does 8x3 – 6x2 + 9x – 10 exceed 4x3 + 2x2 + 7x -3 ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 27

Question 13.
What must be added to 2a3 + 5a – a2 – 6 to get a2 – a – a3 + 1 ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 28

Question 14.
What must be subtracted from a2 + b2 + lab to get – 4ab + 2b2 ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 29

Question 15.
Find the excess of 4m2 + 4n2 + 4pover m2+ 3n2 – 5p2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 30

Question 16.
By how much is 3x3 – 2x2y + xy2 -y3 less than 4x3 – 3x2y – 7xy2 +2y3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 31

Question 17.
Subtract the sum of 3a2 – 2a + 5 and a2 – 5a – 7 from the sum of 5a2 -9a + 3 and 2a – a2 – 1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 32

Question 18.
The perimeter of a rectangle is 28x3+ 16x2 + 8x + 4. One of its sides is 8x2 + 4x. Find the other side
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 33

Question 19.
The perimeter of a triangle is 14a2 + 20a + 13. Two of its sides are 3a2 + 5a + 1 and a2 + 10a – 6. Find its third side.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 34

Question 20.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 35

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B Q20

Question 21.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B Q21
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 36

Question 22.
Simplify:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B Q22
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 37
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 38
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11B 39

EXERCISE 11 (C)

Question 1.
Multiply:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C Q1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 40
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 41
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 42

Question 2.
Copy and complete the following multi-plications :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C Q2

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 43
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 44
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 45

Question 3.
Evaluate :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C Q3
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C Q3.1

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 46
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 47
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 48
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 49

Question 4.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C Q4

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 50

Question 5.
Evaluate :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C Q5

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 51
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 52

Question 6.
Multiply:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C Q6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 53

Question 7.
Multiply:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C Q7

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 54
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 55
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11C 56

EXERCISE 11 (D)

Question 1.
Divide:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D Q1
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D Q1.1

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 57
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 58
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 59

Question 2.
Divide :
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D Q2

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 60
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 61
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 62
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 63
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 64
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 65
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 66
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 67
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 68
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 69
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 70

Question 3.
The area of a rectangle is 6x2– 4xy – 10y2 square unit and its length is 2x + 2y unit. Find its breadth
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 71

Question 4.
The area of a rectangular field is 25x2 + 20xy + 3y2 square unit. If its length is 5x + 3y unit, find its breadth, Hence find its perimeter.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 72

Question 5.
Divide:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D Q5
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 73
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 74
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11D 75

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations)Ex 11D 94

EXERCISE 11 (E)

Simplify
Question 1.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 76

Question 2.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q2

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 77

Question 3.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 78

Question 4.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q4
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 79

Question 5.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q5
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 80

Question 6.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 81

Question 7.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q7
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 82

Question 8.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 83

Question 9.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q9
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 84

Question 10.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q10

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 85

Question 11.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q11

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 86

Question 12.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q12

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 87

Question 13.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q13

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 88

Question 14.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q14

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 89

Question 15.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q15

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 90

Question 16.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q16

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 91

Question 17.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q17

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 92

Question 18.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q18

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 93

Question 19.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q19

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 94

Question 20.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q20

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 95

Question 21.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q21

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 96

Question 22.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q22

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 97

Question 23.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q23

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 98

Question 24.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q24

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 99

Question 25.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q25

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 100

Question 26.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E Q26

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11E 101

EXERCISE 11 (F)

Enclose the given terms in brackets as required :

Question 1.
 x – y – z = x-{…….)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 102

Question 2.
x2 – xy2 – 2xy – y2 = x2 – (…….. )
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 103

Question 3.
4a – 9 + 2b – 6 = 4a – (…….. )
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 104

Question 4.
x2 -y2 + z2 + 3x – 2y = x2 – (…….. )
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 105

Question 5.
– 2a2 + 4ab – 6a2b2 + 8ab2 = – 2a (……… )
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 106

Simplify :

Question 6.
2x – (x + 2y- z)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 107

Question 7.
p + q – (p – q) + (2p – 3q)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 108

Question 8.
9x – (-4x + 5)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 109

Question 9.
6a – (- 5a – 8b) + (3a + b)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 110

 Question 10.
(p – 2q) – (3q – r)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 111

Question 11.
9a (2b – 3a + 7c)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 112

Question 12.
-5m (-2m + 3n – 7p)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 113

Question 13.
-2x (x + y) + x2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 114

Question 14.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F Q14
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 115

Question 15.
8 (2a + 3b – c) – 10 (a + 2b + 3c)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 116

Question 16.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F Q16

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 117

Question 17.
5 x (2x + 3y) – 2x (x – 9y)
Solution:

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 118

Question 18.
a + (b + c – d)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 119

Question 19.
5 – 8x – 6 – x
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 120

Question 20.
2a + (6- \(\overline { a-b }\) )
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 121

Question 21.
3x + [4x – (6x – 3)]
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 122

Question 22.
5b – {6a + (8 – b – a)}
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 123

Question 23.
2x-[5y- (3x -y) + x]
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 124

Question 24.
6a – 3 (a + b – 2)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 125

Question 25.
8 [m + 2n-p – 7 (2m -n + 3p)]
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 126

Question 26.
{9 – (4p – 6q)} – {3q – (5p – 10)}
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 127

Question 27.
2 [a – 3 {a + 5 {a – 2) + 7}]
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 128

Question 28.
5a – [6a – {9a – (10a – \(\overline { 4a-3a }\)  )}]
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 129

Question 29.
9x + 5 – [4x – {3x – 2 (4x – 3)}]
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 130

Question 30.
(x + y – z)x + (z + x – y)y – (x + y – z)z
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 131

Question 31.
-1 [a-3 {b -4 (a-b-8) + 4a} + 10]
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 132

Question 32.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F Q32
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 133

Question 33.
10 – {4a – (7 – \(\overline { a-5 }\)) – (5a – \(\overline { 1+a }\))}
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 134

Question 34.
7a- [8a- (11a-(12a- \(\overline { 6a-5a }\))}]
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 135

Question 35.
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F Q35
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 136

Question 36.
x-(3y- \(\overline { 4z-3x }\) +2z- \(\overline { 5y-7x }\))
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 11 Fundamental Concepts (Including Fundamental Operations) Ex 11F 137

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions

Leave a Comment