ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking MCQS

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking MCQS

Choose the correct answer from the given four options (1 to 4):

Question 1.
If Shahrukh opened a recurring deposit account in a bank and deposited Rs 800 per month for \(1 \frac { 1 }{ 2 }\) years, then the total money
deposited in the account is
(a) Rs 11400
(b) Rs 14400
(c) Rs 13680
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking MCQS

Question 2.
Mrs Asha Mehta deposits Rs 250 per month for one year in a bank’s recurring deposit account. If the rate of (simple) interest is 8% per annum, then the interest earned by her on this account is
(a) Rs 65
(b) Rs 120
(c) Rs 130
(d) Rs 260
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking MCQS

Question 3.
Mr Sharma deposited Rs 500 every month in a cumulative deposit account for 2 years. If the bank pays interest at the rate of 7% per annum, then the amount he gets on maturity is
(a) Rs 875
(b) Rs 6875
(c) Rs 10875
(d) Rs 12875
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking MCQS

Question 4.
John deposited Rs 400 every month in a bank’s recurring deposit account for \(2 \frac { 1 }{ 2 } \) years. If he gets Rs 1085 as interest at the time of maturity, then the rate of interest per annum is
(a) 6%
(b) 7%
(c) 8%
(d) 9%
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking MCQS

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

Question 1.
Shweta deposits Rs. 350 per month in a recurring deposit account for one year at the rate of 8% p.a. Find the amount she will receive at the time of maturity.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

Question 2.
Salom deposited Rs 150 per month in a bank for 8 months under the Recurring Deposit Scheme. ‘What will be the maturity value of his deposit if the rate of interest is 8% per annum?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

Question 3.
Mrs Goswami deposits Rs. 1000 every month in a recurring deposit account for 3 years at 8% interest per annum. Find the matured value. (2009)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

Question 4.
Kiran deposited Rs. 200 per month for 36 months in a bank’s recurring deposit account. If the banks pay interest at the rate of 11% per annum, find the amount she gets on maturity?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

Question 5.
Haneef has a cumulative bank account and deposits Rs. 600 per month for a period of 4 years. If he gets Rs. 5880 as interest at the time of maturity, find the rate of interest.
Solution:

Question 6.
David opened a Recurring Deposit Account in a bank and deposited Rs. 300 per month for two years. If he received Rs. 7725 at the time of maturity, find the rate of interest per annum. (2008)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

Question 7.
Mr Gupta-opened a recurring deposit account in a bank. He deposited Rs. 2500 per month for two years. At the time of maturity, he got Rs. 67500. Find :
(i) the total interest earned by Mr Gupta.
(ii) the rate of interest per annum.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

Question 8.
Shahrukh opened a Recurring Deposit Account in a bank and deposited Rs 800 per month for \(1 \frac { 1 }{ 2 } \) years. If he received Rs 15084 at the time of maturity, find the rate of interest per annum.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

Question 9.
Mohan has a recurring deposit account in a bank for 2 years at 6% p.a. simple interest. If he gets Rs 1200 as interest at the time of maturity, find:
(i) the monthly instalment
(ii) the amount of maturity. (2016)
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

Question 10.
Mr R.K. Nair gets Rs 6,455 at the end of one year at the rate of 14% per annum in a recurring deposit account. Find the monthly instalment.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

Question 11.
Samita has a recurring deposit account in a bank of Rs 2000 per month at the rate of 10% p.a. If she gets Rs 83100 at the time of maturity. Find the total time for which the account was held.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Banking Ex 2

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Chapter Test

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Chapter Test

Question 1.
A shopkeeper bought a washing machine at a discount of 20% from a wholesaler, the printed price of the washing machine being ₹ 18000. The shopkeeper sells it to a consumer at a discount of 10% on the printed price. If the rate of sales tax is 8%, find:
(i) the VAT paid by the shopkeeper.
(ii) the total amount that the consumer pays for the washing machine.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Chapter Test

Question 2.
A manufacturing company sold an article to its distributor for ₹22000 including VAT. The distributor sold the article to a dealer for ₹22000 excluding tax and the dealer sold it to a consumer for ₹25000 plus tax (under VAT). If the rate of sales tax (under VAT) at each stage is 10%, find :
(i) the sale price of the article for the manufacturing company.
(ii) the amount of VAT paid by the dealer.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Chapter Test

Question 3.
The marked price of an article is ₹7500. A shopkeeper sells the article to a consumer at the marked prices and charges sales tax at . the rate of 7%. If the shopkeeper pays a VAT of ₹105, find the price inclusive of sales tax of the article which the shopkeeper paid to the wholesaler.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Chapter Test

Question 4.
A shopkeeper buys an article at a discount of 30% and pays sales tax at the rate of 6%. The shopkeeper sells the article to a consumer at 10% discount on the list price and charges sales tax at the’ same rate. If the list price of the article is ₹3000, find the price inclusive of sales tax paid by the shopkeeper.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Chapter Test

Question 5.
Mukherjee purchased a movie camera for ₹27468. which includes 10% rebate on the list price and then 9% sales tax (under VAT) on the remaining price. Find the list price of the movie camera.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Chapter Test

Question 6.
A retailer buys an article at a discount of 15% on the printed price from a wholesaler. He marks up the price by 10%. Due to competition in the market, he allows a discount of 5% to a buyer. If the buyer pays ₹451.44 for the article inclusive of sales tax (under VAT) at 8%, find :
(i) the printed price of the article
(ii) the profit percentage of the retailer.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Chapter Test
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Chapter Test

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

A retailer purchases a fan for ₹ 1200 from a wholesaler and sells it to a consumer at 15% profit. If the rate of sales tax (under VAT) at every stage is 8%, then choose the correct answer from the given four options for questions 1 to 5:

Question 1.
The selling price of the fan by the retailer (excluding tax) is
(a) ₹ 1200
(b) ₹ 1380
(c) ₹ 1490.40
(d) ₹ 11296
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 2.
VAT paid by the wholesaler is
(a) ₹ 96
(b) ₹ 14.40
(c) ₹ 110.40
(d) ₹ 180
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 3.
VAT paid by the retailer
(a) ₹ 180
(b) ₹ 110.40
(c) ₹ 96
(d) ₹ 14.40
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 4.
VAT collected by the Government on the sale of fan is
(a) ₹14.40
(b) ₹96
(c) ₹110.40
(d) ₹180
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 5.
The cost of the fan to the consumer inclusive of tax is
(a) ₹1296
(b) ₹1380
(c) ₹1310.40
(d) ₹1490.40
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

A shopkeeper bought a TVfrom a distributor at a discount of 25% of the listed price of ₹ 32000. The shopkeeper sells the TV to a consumer at the listed price. If the sales tax (under VAT) is 6% at every stage, then choose the correct answer from the given four options for questions 6 to 8:

Question 6.
VAT paid by the distributor is
(a) ₹1920
(b) ₹1400
(c) ₹480
(d) ₹8000
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 7.
VAT paid by the shopkeeper is
(a) ₹480
(b) ₹1440
(c) ₹1920
(d) ₹8000
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 8.
The cost of the TV to the consumer inclusive of tax is
(a) ₹8000
(b) ₹32000
(c) ₹33920
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

A wholesaler buys a computer from a manufacturer for ₹ 40000. He marks the price of the computer 20% above his cost price and sells it to a retailer at a discount of 10% on the marked price. The retailer sells the computer to a consumer at the marked price. If the rate of sales tax (under VAT) is 10% at every stage, then choose the correct answer from the given four options for questions 9 to 15:

Question 9.
The marked price of the computer is
(a) ₹40000
(b) ₹48000
(c) ₹50000
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 10.
Cost of the computer to the retailer (excluding tax) is
(a) ₹36000
(b) ₹40000
(c) ₹43200
(d) ₹47520
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 11.
Cost of the computer to the retailer inclusive of tax is
(a) ₹47520
(b) 43200
(c) 44000
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 12.
VAT paid by the manufacturer is
(a) ₹4000
(b) ₹4320
(c) ₹320
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 13.
VAT paid by the wholesaler is
(a) ₹4000
(b) ₹4320
(c) ₹320
(d) ₹480
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 14.
VAT paid by the retailer is
(a) ₹4000
(b) ₹4320
(c) ₹320
(d) ₹480
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

Question 15.
Consumer’s cost price inclusive of VAT is
(a) ₹47520
(b) ₹48000
(c) ₹52800
(d) ₹44000
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax MCQS

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 1.
A manufacturing company sells a T.V. to a trader A for ₹ 18000. Trader A sells it to a trader B at a point of ₹ 750 and trader B sells it to a consumer at a profit of ₹ 900. If the rate of sales tax (under VAT) is 10%, find
(i) the amount of tax received by the Government.
(ii) the amount paid by the consumer for the T.V.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 2.
A manufacturer sells a washing machine to a wholesaler for ₹ 15000. The wholesaler sells it to a trader at a profit of ₹ 1200 and the trader sells it to a consumer at a profit of ₹ 1800. If the rate of VAT is 8%, find :
(i) The amount of VAT received by the State Government on the sale of this machine from the manufacturer and the wholesaler.
(ii) The amount that the consumer pays for the machine.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 3.
A manufacturer buys raw material for ₹ 40000 and pays sales tax at the rate of 4%. He sells the ready stock for ₹ 78000 and charges sales tax at the rate of 7.5%. Find the VAT paid by the manufacturer.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 4.
A shopkeeper buys a camera at a discount of 20% from the wholesaler, the printed price of the camera being ₹ 1600 and the rate of sales tax is 6%. The shopkeeper sells it to the buyer at the printed price and charges sales tax at the same rate. Find
(i) the price at which the camera can be bought.
(ii) the VAT (Value Added Tax) paid by the shopkeeper.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 5.
The printed price of an article is ₹ 60000. The wholesaler allows a discount of 20% to the shopkeeper. The shopkeeper sells the article to the customer at the printed price. Sales tax (under VAT) is charged at the rate of 6% at every stage. Find:
(i) the cost to the shopkeeper inclusive of tax.
(ii) VAT paid by the shopkeeper to the Government.
(iii) the cost to the customer inclusive of tax.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 6.
A shopkeeper bought a TV at a discount of 30% of the listed price of ₹ 24000. The shopkeeper offers a discount of 10% of the listed price to his customer. If the VAT (Value Added Tax) is 10%, find the amount paid by the customer, the VAT to be paid by the shopkeeper.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 7.
A shopkeeper sells an article at the listed price of ₹ 1500 and the rate of VAT is 12% at each stage of sale. If the shopkeeper pays a VAT of ₹ 36 to the Government, what was the amount inclusive of tax at which the shopkeeper purchased the articles from the wholesaler?
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 8.
A shopkeeper buys an article whose list price is ₹ 800 at some rate of discount from a wholesaler. He sells the article to a consumer at the list price and charges sales tax at the prescribed rate of 7.5%. If the shopkeeper has to pay a VAT of ₹ 6, find the rate of discount at which he bought the article from the wholesaler.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 9.
A manufacturing company ‘P’ sells a Desert cooler to a dealer A for ₹ 8100 including sales tax (under VAT). The dealer A sells it to a dealer B for ₹ 8500 plus sales tax and the dealer B sells it to a consumer at a profit of ₹ 600. If the rate of sales tax (under VAT) is 8%, find
(i) the cost price of the cooler for dealer A.
(ii) the amount of tax received by the Government.
(iii) the amount which the consumer pays for the cooler.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 10.
A manufacturer marks an article for ₹ 5000. He sells it to a wholesaler at a discount of 25% on the marked price and the wholesaler sells it to a retailer at a discount of 15% on the marked price. The retailer sells it to a consumer at the marked price and at each stage, the VAT is 8%.
Calculate the amount of VAT received by the Government from :
(i) the wholesaler.
(ii) the retailer.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 11.
A manufacturer listed the price of his goods at ₹ 160 per article. He allowed a discount of 25% to a wholesaler who in his turn allowed a discount of 20% on the listed price to a retailer. The rate of sales tax on the goods is 10%. If the retailer sells one article to a consumer at a discount of 5% on the listed price, then find
(i) the VAT paid by the wholesaler.
(ii) the VAT paid by the retailer.
(iii) the VAT received by the Government.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 12.
Kiran purchases an article for ₹ 5, 400 which includes 10% rebate on the marked price and 20% sales tax (under VAT) on the remaining price. Find the marked price of the article.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 13.
A shopkeeper buys an article for ₹ 12000 and marks up its price by 25%. The shopkeeper gives a discount of 10% on the marked up price. He gives a further off-season discount of 5% on the balance. But the sales tax (under VAT) is charged at 8% on the remaining price. Find :
(i) the amount of VAT which a customer has to pay.
(ii) the final price he has to pay for the article.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 14.
In a particular tax period, Mr Sunder Dass, a shopkeeper purchased goods worth ₹ 960000 and paid a total tax of ₹ 62750 (under VAT). During this period, his sales consisted of taxable turnover of ₹ 400000 of goods taxable at 6% and ₹ 480000 for goods taxable at 12.5%. He also sold tax-exempted goods worth ₹ 95640 in the same period. Calculate his tax liability (under VAT) for this period.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

Question 15.
In the tax period ended March 2015, M/S Hari Singh & Sons purchased floor tiles worth ₹ 800000 taxable at 7.5% and sanitary fittings worth ₹ 750000 taxable at 10%. During this period, the sales turnover for floor tiles and sanitary fittings are worth ₹ 840000 and ₹ 920000 respectively. However, the floor tiles worth ₹ 60000 were returned by the firm during the same period. Calculate the tax liability (under VAT) of the firm for this tax period.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Value Added Tax Ex 1

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter

Free PDF Download of CBSE Physics Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter. Physics MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Physics Dual Nature of Radiation and Matter MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Dual Nature of Radiation and Matter Class 12 Physics MCQs Pdf

Dual Nature of Radiation and Matter MCQ Questions with Answers Pdf Question 1. Light of frequency 1.9 times the threshold frequency is incident on a photosensitive material. If the frequency is halved and intensity is doubled, the photocurrent becomes
(a) quadrupled
(b) doubled
(c) halved
(d) zero

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination: (d) As vi = 0.95 v0. No photoelectric emission takes place.


Dual Nature of Matter And Radiation Class 12 MCQ Question 2. Threshold wavelength for a metal having work function W0 is X. What is the threshold wavelength for the metal having work function 2W0?
(a) 4λ
(b) 2λ
(c) λ/2
(d) λ/4

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 17


MCQ on Dual Nature of Matter And Radiation Question 3. Radiations of frequency v are incident on a photosensitive metal. The maximum K.E. of the photoelectrons is E. When the frequency of the incident radiation is doubled, what is the maximum kinetic energy of the photoelectrons?
(a) 2E
(b) 4E
(c) E + hv
(d) E – hv

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination: (c) Using Einstein’s photoelectric equation hv – w0 = E


4. Maximum kinetic energy (Ek) of a photoelectron varies with frequency (v) of the incident radiation as
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 2
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 3

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination: (d) Using Einstein’s photoelectric equation hv = hv0 + Ek


Physics MCQs for Class 11 With Answers Pdf Question 5. The stopping potential V0 for photoelectric emission from a metal surface is plotted along y-axis and frequency v of incident light along x-axis. A straight line is obtained as shown. Planck’s constant is given by
Physics MCQ Questions for Class 12 Pdf Download
(a) slope of the line
(b) product of the slope of the line and charge on electron
(c) intercept along y-axis divided by charge on the electron
(d) product of the intercept along x-axis and mass of the electron

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination: (b) Using Einstein’s photoelectric equation


6. The energy of photon of wavelength 450 nm is
(a) 2.5 × 10-17 J
(b) 1.25 × 10-17 J
(c) 4.4 × 10-19 J
(d) 2.5 × 10-19 J

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Physics Multiple Choice Questions With Answers for Class 12 Pdf


7. The kinetic energy of an electron is 5 eV. Calculate the de broglie wavelength associated with it. (h = 6.6 × 10-34 Js, me = 9.1 × 10-31 kg)
(a) 5.47 Å
(b) 10.9 Å
(c) 2.7 Å
(d) None of these

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 19


Photoelectric Effect Multiple Choice Questions and Answers Pdf8. The slope of the stopping potential versus ‘ frequency graph for photoelectric effect is equal to
Photoelectric Effect Multiple Choice Questions and Answers Pdf
(a) h
(b) he
(c) h/e
(d) e

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) Using Einstein’s equation for photoelectric effect
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 20


Class 12 Physics MCQ Chapter Wise Question 9. A proton and an α-particle are accelerated by the same potential difference. The ratio of their de broglie wavelengths (λp, λα) is
(a) 1
(b) 2
(c) √8
(d) \(\frac{1}{\sqrt{8}}\)

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 21


Class 12 Physics MCQ Chapter Wise Question 10. Work function of three metals A, B and C are 4.5 eV, 4.3 eV and 3.5 eV respectively. If a light of wavelength 4000 Å is incident on the metals then
(a) photoelectrons are emitted from A.
(b) photoelectrons are emitted from B.
(c) photoelectrons are emitted from C.
(d) photoelectrons are emitted from all the metals.

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
(d) Since energy of incident photon
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 22


11. Which of the following figure represents the variation of particle momentum and associated de Broglie wavelength?
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 7

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 23


12. According to Einstein’s photoelectric equation the plot of the kinetic energy of the emitted photo-electrons from a metal vs the frequency of the incident radiation gives a straight line whose slope
(a) depends on the nature of the metal used.
(b) depends on the intensity of the radiation.
(c) depends both on the intensity of the radiation and the metal used.
(d) is the same for all metals and independent of the intensity of the radiation.

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination: (d) Since slope = \(\frac{h}{e}\)


13. If K.E. of free electron is doubled, its de Broglie wavelength will change by factor
(a) \(\frac{1}{\sqrt{8}}\)
(b) √2
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) 2

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 24


14. For a given kinetic energy which of the following has smallest de Broglie wavelength?
(a) Electron
(b) Proton
(c) Deutron
(d) a-particle

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
(d) Since de Broglie wavelength
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 25
particle, mass of ∝-particle is maximum.


15. A particle is dropped from a height H. The de Broglie wavelength of the particle as a function of height is proportional to [NCERT Exemplar]
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 11

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 26


16. A proton, a neutron, an electron and an a-particle have same energy. Then their de Broglie wavelengths compare as [NCERT Exemplar]
(a)λp = λn > λe > λα
(b) λα < λp = λn < λe
(‘C) λe < λp = λn > λα
(d) λe = λp = λn = λα

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 27


17. In photoelectric effect what determines the maximum velocity of electron reacting the collector?
(a) Frequency of incident radiation alone
(b) Work function of metal
(c) Potential difference between the emitter and the collector
(d) All of these

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination: (d) As per Einstein’s photoelectric equation


18. A Proton and an a-particle have the same de Broglie wavelength. What is same for both of them?
(a) Mass
(b) Energy
(c) Frequency
(d) Momentum

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination: (d) Since λ = \(\frac{h}{p}\), for the same wavelength momentum is also same.


19. The wavelength of a photon needed to remove a proton from a nucleus which is bound to the nucleus with 1 MeV energy is nearly [NCERT Exemplar]
(a) 1.2 nm
(b) 1.2 × 10-3 nm
(c) 1.2 × 10-6 nm
(d) 1.2 × 101 nm

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 28


20. An electron is moving with an initial velocity v = v0i and is in a magnetic field B = B0 j. Then, its de Broglie wavelength [NCERT Exemplar]
(a) remains constant.
(b) increases with time.
(c) decreases with time.
(d) increases and decreases periodically.

Answer/Explanation

Answer: a
Explaination:
(a) F = q(v × B) = F = qvB sin θ. As this force is perpendicular to v and B, so the magnitude of v will not change, i.e. momentum (p = mv) will remain constant in magnitude
De Broglie wavelength λ = \(\frac{h}{m v}\) remams constant
∴ Comparing wavelengths of proton and neutron, mp = mn, hence λp = λn.


21. Who established that electric charge is quantised?
(a) J.J. Thomson
(b) William Crookes
(c) R.A. Millikan
(d) Wilhelm Rontgen

Answer

Answer: c


22. Cathode rays were discovered by
(a) Maxwell Clerk James
(b) Heinrich Hertz
(c) William Crookes
(d) J.J. Thomson

Answer

Answer: c


23. The minimum energy required for the electron emission from the metal surface can be supplied to the free electrons by which of the following physical processes?
(a) Thermionic emission
(b) Field emission
(c) Photoelectric emission
(d) All of these

Answer

Answer: d


24. The phenomenon of photoelectric emission was discovered in 1887 by
(a) Albert Einstein
(b) Heinrich Hertz
(c) Wilhelm Hallwachs
(d) Philipp Lenard

Answer

Answer: b


25. A metal surface ejects electrons when hit by green light but nothing when hit by yellow light. The electrons will be ejected when the surface is hit by
(a) blue light
(b) heat rays
(c) infrared light
(d) red light

Answer

Answer: a


26. Which of the following statements is correct regarding the photoelectric experiment?
(a) The photocurrent increases with intensity of light.
(b) Stopping potential increases with increase in intensity of incident light.
(c) The photocurrent increases with increase in frequency.
(d) All of these

Answer

Answer: a


27. In photoelectric effect, the photocurrent
(a) depends both on intensity and frequency of the incident light.
(b) does not depend on the frequency of incident light but depends on the intensity of the inci-dent light.
(c) decreases with increase in frequency of inci-dent light.
(d) increases with increase in frequency of inci-dent light.

Answer

Answer: b


28. The maximum value of photoelectric current is called
(a) base current
(b) saturation current
(c) collector current
(d) emitter current

Answer

Answer: b


29. In photoelectric effect, the photoelectric current is independent of
(a) intensity of incident light
(b) potential difference applied between the two electrodes
(c) the nature of emitter material
(d) frequency of incident light

Answer

Answer: d


30. In photoelectric effect, stopping potential depends on
(a) frequency of incident light
(b) nature of the emitter material
(c) intensity of incident light
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: d


31. According to Einstein’s photoelectric equation, the graph of kinetic energy of the photoelectron emitted from the metal versus the frequency of the incident radiation gives a straight line graph, whose slope
(a) depends on the intensity of the incident radi-ation.
(b) depends on the nature of the metal and also on the intensity of incident radiation.
(c) is same for all metals and independent of the intensity of the incident radiation.
(d) depends on the nature of the metal.

Answer

Answer: c


32. The figure shows stopping V0A potential V0 and frequency o for two different metallic surfaces A and B. The work function of A, as compared to that of B is
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter
(a) less
(b) more
(c) equal
(d) nothing can be said

Answer

Answer: a


33. Which phenomenon best supports the theory that matter has a wave nature?
(a) Electron momentum
(b) Electron diffraction
(c) Photon momentum
(d) Photon diffraction

Answer

Answer: b


34. The figure shows the variation of photocurrent with anode potential for a photosensitive surface for three different radiations. Let Ia, Ib and Ic be the intensities and va, vb. and vcbe the frequencies for the curves a, b and c respectively. Then the correct relation is
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 5
(a) va = vb and Ia ≠ Ib
(b) va = vc and Ia = Ic
(c) va = vb and Ia = Ib
(d) vb = vc and Ib = Ic

Answer

Answer: a


35. The photoelectric effect can be explained by
(a) Corpuscular theory of light
(b) Wave nature of light
(c) Bohr’s theory
(d) Quantum theory of light

Answer

Answer: d


36. Work function of metal is
(a) the minimum energy required to free an electron from surface against coulomb forces.
(b) the minimum energy required to free an », nucleon.
(c) the minimum energy to ionise an atom.
(d) the minimum energy required to eject an electron orbit.

Answer

Answer: a


37. The rest mass of a photon of wavelength X is
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 8

Answer

Answer: a


38. Photoelectric effect is based on the law of conservation of
(a) energy
(b) mass
(c) linear momentum
(d) angular momentum

Answer

Answer: a


39. Einstein’s photoelectric equation is:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 9
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 10

Answer

Answer: a


40. In photoelectric effect, the number of photoelectrons emitted is proportional to
(a) intensity of incident beam. –
(b) frequency of incident beam.
(c) velocity of incident beam.
(d) work function of photo cathode.

Answer

Answer: a


41. Which of the following shows particle nature of light?
(a) Photoelectric effect
(b) Refraction
(c) Interference
(d) Polarisation

Answer

Answer: a


42. Relativistic corrections become necessary when the expression for the kinetic energy 1/2 mv², becomes comparable with mc², where m is the mass of the particle. At what de Broglie wavelength, will relativistic corrections become important for an electron?
(a) λ = 10 nm
(b) λ = 10-1 nm
(c) λ = 10-4nm
(d) λ = 10-3 nm

Answer

Answer: c


43. Two particles A1 and A2 of masses m1, m2(m1 > m2) have the same de Broglie wavelength. Then,
(a) their momenta are the same.
(b) their energies are the same.
(c) energy of A1 is greater than the energy of A2
(d) energy of A1 is equal to the energy of A2

Answer

Answer: a


44. Photons absorbed in a matter are converted to heat. A source emitting h photon/sec of frequency v is used to convert 1 kg or ice at 0°C to water at 0°C. Then, the time T taken for the conversion
(a) increases with increasing n, with v fixed
(b) decreases with n fixed, v increasing.
(c) does not remain constant with n and v changing such that nv = constant
(d) increases when the product nv increases.

Answer

Answer: b


45. A particle moves in a closed orbit around the origin, due to a force which is directed towards the origin. The de Broglie wavelength of the particle varies cyclically between two values λ1, λ2 with λ1 > λ2. Which following statements are true?
(a) The particle could not be moving in a circular orbit with origin as centre.
(b) The particle could not be moving in an elliptic orbit with origin as its focus.
(c) When the de Broglie wavelength is λ1 the particle is nearer the origin than when its value is λ2.
(d) When the de Broglie wavelength λ2, the particle is nearer the origin than when its value λ1.

Answer

Answer: d


46. Consider the following statements:
I. According to de Broglie hypothesis, particles have wave-like characteristics.
II. When an electron and a proton have the same de Broglie wavelength, they will have equal momentum.
Which of the above statements is/are correct?
(a) I only
(b) II only
(c) both I and II
(d) neither I nor II

Answer

Answer: c


47. Maximum photoelectric current at particular intensity of incident radiation, which becomes independent of anode potential is known as __________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: saturation current


48. Stopping potential is of intensity of incident radiation but proportional to __________ of the radiation.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: independent, frequency


49. Kinetic energy and stopping potential are zero, when frequency of incident radiation is equal to __________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: threshold frequency


50. According to Planck’s quantum theory of radiation, an electromagnetic wave travels in the form packets of energy called __________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: photon


51. __________ experiment has varified and confirmed the wave nature of electrons.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: Davisson and Germer


52. Photoelectric emission occurs only when the frequency of incident radiation is __________ than threshold frequency.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: greater


53. Photoelectric emission is an __________ process.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: instantaneous


54. De Broglie wavelength associated with an electron beam accelerated through a potential difference V is __________ proportional to √V.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: inversely


55. __________ is the minimum amount of energy required to cause photoelectric emission.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: Wok function


56. Wave associated with the material particle is known as __________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: matter wave


57. Name the phenomenon which shows the quantum nature of electromagnetic radiation. [AI2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: Photoelectric effect.


58. Define the term ‘threshold frequency’ in relation to photoelectric effect. [Delhi 2019, Foreign 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Threshold frequency: For every metal surface, there is a minimum frequency of incident radiation, below which the photoelectric emission does not take place no matter what the intensity of incident radiation is and for how long the radiations are allowed to fall on the metal. This frequency is called threshold frequency.


59. Show the variation of photocurrent with collector plate potential for different frequencies but same intensity of incident radiation. [AI 2017, Foreign 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
For same intensity but different frequencies v1 > v2 > v3 of incident radiation.
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 29


60. In photoelectric effect, why should the photoelectric current increases as the intensity of monochromatic radiation incident on a photosensitive surface is increased? Explain. [Foreign 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
An increase in intensity means increase in number of photons and thus, increase in photoelectric current.


61. Show the variation of photocurrent with collector plate potential for different intensities but same frequency of incident radiation. [Delhi 2019, AI 2017, Foreign 2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 30


62. What is the rest mass of a photon?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: The rest mass of a photon is zero.


63. The given graph shows the variation of photoelectric current (I) versus applied voltage (V) for two different photosensitive materials and for two different intensities of the incident radiation. Identify the pairs of curves that correspond to different materials but same intensity of incident radiation. [Delhi 2013]
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 12

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: The materials with same intensity of incident light are 1 and 3; 2 and 4.


64. The graph shows the variation of stopping potential with frequency of incident radiation for two photosensitive metals A and B. Which one of the two has higher value of work function? Justify your answer. [Chennai 2019, Dehradun 2019]
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 13

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
As threshold frequency of metal A is greater, its work function, Φ = hv0, will also be greater than that of B.


65. For a given photosensitive material and with a source of constant frequency of incident radiation, how does the photocurrent vary with the intensify of incident light? [Delhi 2014, AI 2011C]
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 14

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
The photoelectric current increases linearly with the intensity of light as shown in the figure.
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 31


66. Ultraviolet radiations of different frequencies v1 and v2 are incident on two photosensitive materials having work functions W1 and W2 (W1 > W2) respectively. The kinetic energy of the emitted electrons is same in both the cases. Which one of the two radiations will be of higher frequency?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
v1 > v2. As W1 > W2 and K.E. is same. From the relation,
hv = hv0 + \(\frac{1}{2}\) mv²
and hv0 = W= work function


67. Two beams, one of red light and the other of blue light, of the same intensity are incident on a metallic surface to emit photoelectrons. Which one of the two beams emits electrons of greater kinetic energy? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
The blue light emits the electrons of greater K.E., as vb > vr.


68. Can non-metals show photoelectric effect? [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: Yes, when they are exposed to electromagnetic radiations of higher frequency.


69. A photosensitive surface emits photoelectrons when red light falls on it. Will the surface emit photoelectrons when blue light is incident on it? Give reason. [Foreign 2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Since condition for photoemission is \(\frac{h c}{\lambda} \geq \phi_{0}\) (work function) and λB < λR hence, surface will emit photoelectrons.


70. What happens to the wavelength of a photon after it collides with an electron?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: The wavelength of a photon increases.


71. State de Broglie hypothesis. [Delhi 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
“Particles of matter moving with a given velocity (momentum) can display wave-like properties”.
\(\lambda=\frac{h}{p}\)


72. Write the expression for the de Broglie wavelength associated with a charged particle having charge q and mass m, when it is accelerated by a potential V. [AI2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
De Broglie wavelength associated with a charged particle when accelerated by a potential V is given by
\(\lambda=\frac{h}{p}=\frac{h}{\sqrt{2 m q V}}\)
where m = mass of charge particle and q = charge on the particle


73. A proton and an electron have same kinetic energy. Which one has smaller de Broglie wavelength and why? [AI 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 32


74. Show on a graph the variation of the de Broglie wavelength (λ) associated with an electron with the square root of accelerating potential (V). [Delhi 2019, Similar Panchkula 2019, Foreign 2012]
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 15

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 33


75. Write the relationship of de Broglie wavelength λ associated with a particle of mass m in terms of its kinetic energy E. [Delhi 2011C]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
The required relation is given by \(\lambda=\frac{h}{\sqrt{2 m E}}\)


76. Name an experiment which shows wave nature of electrons. Which phenomenon was observed in this experiment using an electron beam?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Experiment: Davisson and Germer
Phenomenon: Diffraction


77. Two lines, A and B, in the plot given below show the variation of de Broglie wavelength, λ versus 1/√V, where V is the accelerating potential difference, for two particles carrying the same charge. Which one of two represents a particle of smaller mass?
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 16

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 34


78. The de Broglie wavelength of a particle of kinetic energy K is λ. What would be the wavelength of the particle, if its kinetic energy were K/4 [HOTS]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 35


79. An electron and alpha particle have the same kinetic energy. How are the de Broglie wavelength associated with them related? [Similar Delhi 2019]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 36


80. Two metals A and B have work functions 2 eV and 5 eV respectively. Which metal has lower threshold wavelength?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Metal with work function 5 eV has lower threshold wavelength, i.e. metal B.


81. Show graphically how the maximum kinetic energy of electrons emitted from a photosensitive surface varies with the frequency of incident radiations.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter 37


82. What is the charge on metal in the photoelectric experiment?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: It will possess positive charge as it has lost electrons.


83. What is the momentum of a photon of
(i) frequency v, and (ii) wavelength λ?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(i) Energy of photon
E = hv = mc²
∴ Momentum of a photon = mc = \(\frac{hv}{c}\)
(ii) The momentum of a photon of wavelength λ is p = \(\frac{h}{\lambda}\).
where h is the Planck’s constant.


We hope the given Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Physics Dual Nature of Radiation and Matter MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Bholi Summary Analysis and Explanation

Students can also check English Summary to revise with them during exam preparation.

Bholi Summary Analysis and Explanation By Khwaja Ahmad Abbas

About the Author Khwaja Ahmad Abbas

Author Name Khwaja Ahmad Abbas
Born 7 June 1914, Panipat
Died 1 June 1987, Mumbai
Books The world is my village, The Thirteenth Victim, Distant Dream 2Nd/ Ed.
Awards National Film Award for Best Feature Film
Khwaja Ahmad Abbas - bholi summary analysis and explanation class 10
Khwaja Ahmad Abbas

Bholi Summary of the Lesson

This story is all about a simple village girl named Bholi. Her real name was Sulekha. But fate deceived her and when she was ten months old, she fell off the cot damaging some part of her brain. As a result, she could pick up speech only after she was five years old, but she stammered.

Later on, when she was two years old, she had an attack of small pox that left her with blank spots all over the body. The other children often made fun of her and mimicked her. Therefore, she talked very little.

Numberdar Ramlal has seven children in all—three sons and four daughters. Bholi was the youngest. All other were healthy and strong except Bholi. Bholi was seven years old when a primary school opened in their village.

The tehsildar came to perform the opening ceremony of the school. He told Ramlal that as a revenue official and as a representative of the government in the village, he should send his daughter to the school and set an example before the villagers.

When he consulted his wife about the issue, his wife did not agree with him. Yet she decided to send Bholi to the school.

The next day, Bholi was given a bath, and a new dress to wear. Her mother makes her hair and then she was sent to the school. When her father left her in the school, she sat in a comer in the class. When her teacher asked her name, she stammered and the children started laughing.

At this Bholi started weeping. But the teacher’s voice was soft and soothing. It encouraged her a lot and finally she could tell her full name. Then the teacher told her that if she would come daily to school, she would speak without a stammer and one day she would become the most educated girl in the village.

Then no one will dare to laugh at her. Then they will listen to her carefully.

Years passed and the village now turned into a small town. One night Ramlal consulted his wife about the proposal made by Bishamber, a grocer in the neighboring village. His wife readily agreed to it. Bholi was also listening this conversation. The day of her marriage came.

When the bridegroom was about to garland her, some lady pulled her veil down showing her face to him. The bridegroom had a quick glance at her face and noticed pox marks on her face. At this, he asked Ramlal to give him five thousand rupees as dowry in order to marry that ugly girl.

After some arguments, Ramlal handed over the money to Bishamber. But Bholi asked his father to take money back from him as she did not want to marry that old lame and greedy person. Everybody was surprised because Bholi was not stammering at all. The bridegroom went back with his baraat.

Ramala could not lift his head due to shame and grief. He told Bholi that no one will marry her now. But Bholi said to him that she would serve his parents in their old age and teach in the same school where she had learnt so much.