ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions

Mental Maths
Question 1.
Fill in the blanks:
(i) Cube of an even natural number is …………..
(ii) Cubes of natural numbers are called …………..
(iii) Cube of a natural number whose unit digit is 7, ends with digit …………..
(iv) If a natural number has one zero at its end, then its cube will contain ………….. zero at the end.
(v) Finding a cube root is the inverse operation of finding …………..
(vi) If a number can be expressed as the triplets of equal prime factors, then it is called …………..
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 1

Question 2.
State whether the following statements are true (T) or false (F):
(i) Cube of any odd number is even.
(ii) A perfect cube does not end with two zeros.
(iii) If square of a number ends with 5, then its cube ends with 25.
(iv) There is no perfect cube which ends with 8.
(v) The cube of a two digit number may be a three digit number.
(vi) The cube of a single digit number may be asingle digit number.
(vii) If a number is multiplied by 2 then its cube is multiplied by 8.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 2

Multiple Choice Questions
Choose the correct answer from the given four options (3 to 12):
Question 3.
Cube of a negative number is
(a) negative
(b) positive
(c) negative or positive
(d) None of these.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 3

Question 4.
The unit digit of a cube of 476 is
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 4

Question 5.
Cube of (-8) is
(a) -512
(b) 512
(c) -64
(d) 64
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 5

Question 6.
Cube of \(\left(\frac{-3}{7}\right)\) is
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 6
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 7

Question 7.
Cube root of -1331 is
(a) 11
(b) 21
(c) -11
(d) -21
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 8

Question 8.
Cube root of 2744 is
(a) 16
(b) 18
(c) -14
(d) 14
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 9

Question 9.
Cube root of \(1 \frac{127}{216}\) is
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 10
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 11

Question 10.
The smallest number by which 192 should be multiplied to make it a perfect cube is
(a) 9
(b) 6
(c) 3
(d) 2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 12

Question 11.
The smallest number by which 686 should be divided to make it a perfect cube is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 13

Question 12.
The volume of a cube is 729 m3. Length of its side is
(a) 3 m
(b) 6 m
(c) 9 m
(d) 27 m
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 14

Value Based Question
Question 1.
A school decided to award prizes to their students for three values honesty, punctuality and obedience. If the number of students getting prizes for honesty, punctuality and obedience are in the ratio 1 : 2 : 3 and their product is 162, find the number of students getting prizes for each value.
Which quality you prefer to be rewarded most and why? What values are being promoted?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 15

Higher Order Thinking Skills (Hots)
Question 1.
Find the volume of a cubical box if the cost of painting its outer surface is ₹1440 at the rate of ₹15 per sq. m.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 16

Question 2.
In a Maths lab there are some cubes and cuboids of the following measurements:
(i) one cube of side 4 cm
(ii) one cube of side 6 cm
(iii) 3 cuboids each of dimensions 4 cm × 4 cm × 6 cm and 3 cuboids each of the dimensions 4 cm × 6 cm × 6 cm.
A student wants to arrange these cubes and cuboids in the form of a big cube. Is it possible for him/her to arrange them in the form of a big cube? If yes, then find the length of side of new cube so formed.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Cubes and Cube Roots Objective Type Questions 17

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment