ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions

Mental Maths
Question 1.
Fill in the blanks:
(i) Bar graphs are ……….. representation of ungrouped data.
(ii) In a grouped frequency distribution, the difference between lower limit and upper limit of a class is called ………..
(iii) The mid point of the class interval is called ………..
(iv) Bar graphs of grouped data are called ………..
(v) The circle graphs are commonly called ………..
(vi) An experiment which has more than one possible outcomes and it is not possible to predict the outcome in advance is called ………..
(vii) The outcomes which ensures the occurrence of an event are called ………..
(viii) An event which never happens is called ………..
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 1

Question 2.
State whether the following statements are true (T) or false (F):
(i) The data arranged in ascending or descending order of size is called data array.
(ii) The lower limit of class 10-20 is 20.
(iii) The class size of class 20-30 is 10.
(iv) The class mark of 25-35 is 30.
(v) There is no difference between bar graphs and histograms.
(vi) In histograms the breadth of a rectangle is meaningless.
(vii) In histograms, there is no gap between two adjacent rectangle.
(viii) In a pie chart, size of each sector is proportional to the value of item represented by it.
(ix) In a pie chaiangle of sector
= \(\frac{\text { value of item }}{\text { sum of values of all items }} \times 180^{\circ}\)
(x) In tossing a coin getting head or tail are equally likely events.
(xi) Probability of an event E satisfies 0 ≤ P(E) ≤ 1.
(xii) P(occurrence of an event) = P(non occurence of an event).
(xiii) Total number of outcomes when two dice are rolled togehter = 6 + 6.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 2
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 3

Multiple Choice Questions
Study the following frequency distribution table:
The table shows the pocket money (in ?) per month of 50 students. Choose the correct answer from the given four options for questions 3 to 7;
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 4

Question 3.
Size of the class-intervals is
(a) 50
(b) 20
(c) 10
(d) 30
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 5

Question 4.
The class having the maximum frequency is
(a) 10-20
(b) 20-30
(c) 30-40
(d) 40-50
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 6

Question 5.
The upper limit of the class having minimum frequency is
(a) 30
(b) 40
(c) 50
(d) 60
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 7

Question 6.
Which two are classes having the same frequency?
(a) 10-20 and 20-30
(b) 20-30 and 30-40
(c) 30-40 and 50-60
(d) 40-50 and 50-60
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 8

Question 7.
The frequency of class whose class mark is 25 is
(a) 14
(b) 11
(c) 10
(d) 4
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 9

The pie graph shown in the adjoining figure representing the different subjects liked by the students of class VIII. Study the pie graph carefully and choose the correct answer from the given four options for questions 8 to 11.
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 10

Question 8.
Which subject is liked by the maximum number of students
(a) Maths
(b) Science
(c) S. Science
(d) English
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 11

Question 9.
Which subject is liked by the minimum number of students
(a) Maths
(b) Science
(c) S. Science
(d) English
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 12

Question 10.
If there are 200 students in class VIII then the number of students who like S. Science
(a) 10
(b) 20
(c) 40
(d) 80
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 13

Question 11.
Number of students who like Science
(a) 20
(b) 40
(c) 60
(d) 80
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 14

Choose the correct answer from the given four options (12 to 17):
Question 12.
Probability of getting the sum as 4 when a pair of dice is rolled
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 15
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 16

Question 13.
Probability of getting exactly 2 heads when three coins are tossed together
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 17
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 18

Question 14.
Probability of selecting a consonant from the letters of the word ‘FATHER’
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 19
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 20

Question 15.
Probability of getting more than 2 heads when a pair of coins is tossed.
(a) 1
(b) \(\frac{1}{2}\)
(c) \(\frac{1}{3}\)
(d) 0
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 21

Question 16.
Probability of getting a red ball from a bag containing 20 red balls
(a) 0
(b) 1
(c) \(\frac{1}{20}\)
(d) \(\frac{1}{2}\)
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 22

Question 17.
Probability of getting a non-red ball from a bag containing 4 red, 5 blue and 3 black balls is
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 23
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 24

Value Based Questions
Question 1.
Draw a pie chart of the data given below:
The time spent by a Class VIII student during a day.
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 25
Should a student of class VIII study for just 2 hours daily? Which time is considered the best time for self-study?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 26
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 27

Question 2.
From a bag containing 2 saffron, 3 white and 4 green balls a ball is drawn at random. Find the probability that ball drawn is
(i) Saffron
(ii) White
(iii) Green
Which are three colours in our National Flag? What values did they indicate? What values are being promoted?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 28

Question 3.
Four defective oranges are accidentally mixed with 16 good ones. One orange is drawn at random. Find the probability that the orange drawn is good one.
What will happen if 4 bad persons are mixed with 16 good ones?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 29

Higher Order Thinking Skills (Hots)
Question 1.
A bag contains 12 balls out of which x are black.
(i) If a ball drawn at random, what is the probability that it will be a black ball?
(ii) If 6 more black balls are put in the bag, the probability of drawing a black ball will be double than that of (i). Find the value of x.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 30

Question 2.
Ankita and Nagma are friends. They were both born in 1998. What is the probability that they have
(i) same birthday?
(ii) different birthday?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 19 Data Handling Objective Type Questions 31

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment