ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2

Factorise the following (1 to 11) polynomials:
Question 1.
(i) x2 + xy – x – y
(ii) y2 – yz – 5y + 5z
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 1

Question 2.
(i) 5xy + 7y – 5y2 – 7x
(ii) 5p2 – 8pq – 10p + 16q
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 2

Question 3.
(i) a2b – ab2 + 3a – 3b
(ii) x3 – 3x2 + x – 3
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 3

Question 4.
(i) 6xy2 – 3xy – 10y + 5
(ii) 3ax – 6ay – 8by + 4bx
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 4

Question 5.
(i) x2 + xy (1 + y) + y3
(ii) y2 – xy (1 – x) – x3
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 5

Question 6.
(i) ab2 + (a – 1) b – 1
(ii) 2a – 4b – xa + 2bx
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 6

Question 7.
(i) 5ph – 10qk + 2rph – 4qrk
(ii) x2 – x(a + 2b) + 2a2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 7

Question 8.
(i) ab (x2 + y2) – xy (a2 + b2)
(ii) (ax + by)2 + (bx – ay)2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 8

Question 9.
(i) a3 + ab(1 – 2a) – 2b2
(ii) 3x2y – 3xy + 12x – 12
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 9

Question 10.
(i) a2b + ab2 – abc – b2c + axy + bxy
(ii) ax2 – bx2 + ay2 – by2 + az2 – bz2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 10

Question 11.
(i) x – 1 – (x – 1)2 + ax – a
(ii) ax + a2x + aby + by – (ax + by)2
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 11 Factorisation Ex 11.2 11

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment