ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4

Question 1.
Find the value of the following:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 1
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 2
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 3

Question 2.
State whether the following statements are true or false:
(i) \(\frac { -9 }{ 13 }\) ÷ \(\frac { 2 }{ 7 }\) is a rational number.
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 4
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 5

Question 3.
The product of two rational numbers is \(\frac { -11 }{ 12 }\). If one of them is 2\(\frac { 4 }{ 9 }\), find the other.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 6

Question 4.
By what rational number should \(\frac { -7 }{ 12 }\) be multiplied to get the product as \(\frac { 5 }{ 14 }\) ?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 7

Question 5.
By what rational number should -3 is divided to get \(\frac { -9 }{ 13 }\)?
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 8

Question 6.
Divide the sum of \(\frac { -13 }{ 8 }\) and \(\frac { 5 }{ 12 }\) by their difference.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 9

Question 7.
Divide the sum of \(\frac { 8 }{ 3 }\) and \(\frac { 4 }{ 7 }\) by the product of \(\frac { -3 }{ 7 }\) and \(\frac { 14 }{ 9 }\).
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 10

Question 8.
If p = \(\frac { -3 }{ 2 }\), q = \(\frac { 4 }{ 5 }\) and r = \(\frac { -7 }{ 12 }\), then verify that (p ÷ q) ÷ r ≠ p ÷ (q ÷ r).
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 11
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 12

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment