ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1

Question 1.
Add the following:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 1
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 2

Question 2.
Simplify:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 3
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 4
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 5

Question 3.
Verify commutative property of addition for the following pairs of rational numbers:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 6
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 7
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 8
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 9

Question 4.
Find the additive inverse of the following rational numbers:
(i) \(\frac { 2 }{ -3 }\)
(ii) \(\frac { -7 }{ -12 }\)
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 10

Question 5.
Verify that -(-x) = x for
(i) x = \(\frac { 10 }{ 13 }\)
(ii) x = \(\frac { -15 }{ 17 }\)
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 11

Question 6.
Using appropriate properties of addition, find the following:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 12
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 13
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 14

Question 7.
Fill in the following blanks:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 15
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 16

Question 8.
If a = \(\frac { -11 }{ 27 }\), b = \(\frac { 4 }{ 9 }\) and c = \(\frac { -5 }{ 18 }\), then verify that a + (b + c) = (a + b) + c.
Solution:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 17
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 18

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment