ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6

Question 1.
Find the following:
(i) 2.7 × 4
(ii) 2.71 × 5
(iii) 2.5 × 0.3
(iv) 2.3 × 4.35
(v) 238.06 × 7.5
(vi) 0.79 × 32.4
(vii) 1.07 × 0.02
(viii) 10.05 × 1.05
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 1
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 2
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 3

Question 2.
find the following:
(i) 10.8 ÷ 4
(ii) 126.35 ÷ 7
(iii) 22.5 ÷ 1.5
(iv) 4.28 ÷ 0.02
(v) 3.645 ÷ 1.35
(vi) 0.728 ÷ 0.04
(vii) 13.06 ÷ 0.08
(viii) 58.635 ÷ 4.5
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 4
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 5
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 6
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 7

Question 3.
Multiply each of the following numbers by 10, 100 and 1000 (orally):
(i) 5.9
(ii) 3.76
(iii) 0.549
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 8

Question 4.
Divide each of the following numbers by 10, 100 and 1000 (orally):
(i) 4.8
(ii) 38.53
(iii) 128.9
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 9

Question 5.
Find the area of a rectangle whose length is 5.7 cm and breadth is 3.5 cm.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 10

Question 6.
The cost of one-metre cloth is ₹ 38.50. Find the cost of 3.6 m cloth.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 11

Question 7.
A two-wheeler covers a distance of 45.3 km in one litre of petrol. How much distance will it cover in 5.9 litres of petrol?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 12

Question 8.
If 1 kg of pure milk contains 0.245 kg of fat. How much fat is there in 12.8 kg of milk?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 13

Question 9.
If ₹ 242.46 are to be distributed among 6 children equally, find the share of each.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 14

Question 10.
A vehicle covers a distance of 43.2 km in 2.4 litres of petrol. How much distance will it cover in one litre of petrol?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 15

Question 11.
How many ice cream cones can be filled from 8.4 litres of ice cream if one cone can be filled with 35 millilitres of ice cream?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 16

Question 12.
If the product of two decimal numbers is 38.745 and one of the numbers is 2.7, find the other.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 17

Question 13.
If \(\frac { 2 }{ 3 }\) of a number is 10, then what is 1.75 times of that number?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 18

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment