ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions

Mental Maths
Question 1.
Fill in the blanks:
(i) The decimal point in a decimal number is placed between ones digit and ……….. digit.
(ii) The place value of the digit 3 in the decimal number 15.437 is ………
(iii) The decimal number 27.025 has ………. decimal places.
(iv) The decimal number 5.06 is read as five point
(v) If an object is divided into 1000 equal parts, then its 27 parts are represented by ………
(vi) Two decimal numbers having different number of …………. are called unlike decimal numbers.
(vii) 4 tens, 3 ones, 2 tenths, 0 hundredths and 5 thousandths in decimal form is written as ……
(viii)The smallest decimal number upto three decimal places is ……….
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 1

Question 2.
State whether the following statements are true (T) or false (F):
(i) Every decimal number can be represented by a point on a number line.
(ii) Fractions with denominator 10, 100, 1000, are called decimal fractions.
(iii) A decimal number having 3 decimal places can be written as a fraction with denominator 1000.
(iv) The value of a decimal number remains the same if any number of extra zeros are written at the end of a decimal number.
(v) If a decimal number is multiplied by 10, then the decimal point moves by one place to the left.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 2

Multiple Choice Questions
Choose the correct answer from the given four options (3 to 23):
Question 3.
Five and seven hundredths is equal to
(a) 5.7
(b) 5.07
(c) 5.70
(d) 0.57
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 3

Question 4.
Sicty three thousandths is equal to
(a) 0.63
(b) 0.603
(c) 0.063
(d) 0.630
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 4

Question 5.
\(3 \frac{7}{100}\) is equal to :
(a) 3.07
(b) 3.7
(c) 3.70
(d) 3.007
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 5

Question 6.
\(5 \frac{3}{1000}\) is equal to
(a) 5.03
(b) 5.3
(c) 5.003
(d) 5.0003
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 6

Question 7.
The place value of the digit 7 in the decimal number 5.0378 is
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 7
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 8

Question 8.
The place value of the digit 0 in the decimal number 13.405 is
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 9
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 10

Question 9.
The value of \(5+\frac{7}{10}+\frac{3}{1000}\) is
(a) 5.73
(b) 5.703
(c) 5.073
(d) 0.753
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 11

Question 10.
The value of \(\frac{3}{25}\) is
(a) 1.2
(b) 0.012
(c) 0.12
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 12

Question 11.
The value of \(5 \frac{1}{25}\) is
(a) 5.4
(b) 5.25
(c) 5.04
(d) 5.004
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 13

Question 12.
The decimal number not equivalent to 5.7 is
(a) 5.70
(b) 5.07
(c) 5.700
(d) 5.7000
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 14

Question 13.
1 g is equal to
(a) 0.1 kg
(b) 0.01 kg
(c) 0.001 kg
(d) 0.0001 kg
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 15

Question 14.
2 km 7 m is equal to
(a) 2.7 km
(b) 2.07 km
(c) 2.007 km
(d) 2.0007 km
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 16

Question 15.
Among 2.34, 2 .43, 2.344 and 2.4, the greatest number is
(a) 2.34
(b) 2.43
(c) 2.344
(d) 2.4
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 17

Question 16.
5.2 – 3.6 is equal to
(a) 0.16
(b) 2.6
(c) 0.26
(d) 1.6
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 18

Question 17.
A decimal number lying between 2.2 and 2.22 is
(a) 2.12
(b) 2.23
(c) 2.219
(d) 2.3
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 19

Question 18.
0.023 lies between
(a) 0.2 and 0.3
(b) 0.02 and 0.03
(c) 0.029 and 0.03
(d) 0.026 and 0.024
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 20

Question 19.
0.7499 lies between
(a) 0.7 and 0.74
(b) 0.759 and 0.799
(c) 0.749 and 0.75
(d) 0.74992 and 0.75
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 21

Question 20.
Which of the following decimal numbers is the greatest?
(a) 0.182
(b) 0.038
(c) 0.219
(d) 0.291
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 22

Question 21.
Which of the following decimal numbers is the smallest?
(a) 0.108
(b) 1.08
(c) 0.801
(d) 0.81
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 23

Question 22.
0.003 × 0.2 is equal to
(a) 0.6
(b) 0.06
(c) 0.006
(d) 0.0006
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 24

Question 23.
0.45 + 0.9 is equal to
(a) 50
(b) 5
(c) 0.5
(d) 0.05
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 25

Higher Order Thinking Skills(Hots)
Question 1.
On her birthday, Ayushi is taking her 5 friends to a movie and treats them with cold costs. The cost of a ticket is ₹150 and a cold drink cost ₹28.50. How much Ayushi has to spend?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 26

Question 2.
Write digits in the boxes of the number : \(3 \square 6 \square .8 \square \square\) to obtain
(i) greatest possible number
(ii) smallest possible number. Repetition of digits in a number is not allowed.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Objective Type Questions 27

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment