ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1

Question 1.
Write the following division as fractions:
(i) 3 ÷ 7
(ii) 11 ÷ 78
(iii) 113 ÷ 128
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 1

Question 2.
Write the following fractions in words.
(i) \(\frac{2}{7}\)
(ii) \(\frac{3}{10}\)
(iii) \(\frac{15}{28}\)
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 2

Question 3.
Write the following fractions in number form:
(i) one – sixth
(ii) three – eleventh,
(iii) seven-fortieth
(iv) thirteen – one hundred twenty fifth
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 3

Question 4.
What fraction of each of the following is shaded part?
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 4
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 5

Question 5.
Shade the parts of the following figures according to given fractions:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 6
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 7

Question 6.
In the adjoining figure, if we say that the shaded region is \(\frac{1}{4}\) of the whole region, then identify the error in it.
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 8
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 9

Question 7.
Write the fraction in which
(i) numerator = 5 and denominator = 13
(ii) denominator = 23 and numerator = 17
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 10

Question 8.
Shabana has to stitch 35 dresses. So, ar she has stitched 21 dresses. What fraction of dresses has she stitched?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 11

Question 9.
What fraction of a day are 8 hours?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 12

Question 10.
What fraction of an hour are 45 minutes?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 13

Question 11.
How many natural numbers are there from 87 to 97? What fraction of them are prime numbers?
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 6 Fractions Ex 6.1 14

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment