ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress

Question 1.
Write all factors of:
(i) 88
(ii) 105
(iii) 96
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 1

Question 2.
Find the common multiples of 8 and 12.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 2

Question 3.
Which of the following pairs of numbers are co-prime?
(i) 25 and 105
(ii) 59 and 97
(iii) 161 and 192
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 3
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 4

Question 4.
Using divisibility tests, determine which of the following numbers are divisible by 4, 6, 8, 9 or 11:
(i) 197244
(ii) 613440
(iii) 4100448
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 5
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 6
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 7

Question 5.
In 92 * 389, replace * by a digit so that the number formed is divisible by 11.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 8

Question 6.
Find the prime factorisation of the following numbers:
(i) 168
(ii) 2304
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 9
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 10

Question 7.
Find the G.C.D. of the given numbers by prime factorisation method :
(i) 24,45
(ii) 180, 252, 324
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 11
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 12
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 13

Question 8.
Find the H.C.F of the given numbers by division method.
(i) 54, 82
(ii) 84, 120, 156
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 14
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 15

Question 9.
Find the L.C.M of the given numbers by prime factorisation method.
(i) 27, 90
(ii) 36, 48, 210
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 16
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 17

Question 10.
Find the L.C.M of the given numbers by division method:
(i) 48, 60
(ii) 112, 168, 266
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 18
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 19

Question 11.
Find the greatest number which divides 2706, 7041 and 8250 leaving remainder 6, 21 and 42 respectively.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 20
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 21

Question 12.
Find the least number which on decreasing by 20 is exactly divisible by 18, 21, 28 and 30.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 22

Question 13.
There are three heaps of rice weighing 120 kg, 144 kg and 204 kg. Find the maximum capacity of a bag so that the rice of each heap can be packed in exact number of bags.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 23

Question 14.
Three bells are ringing continuously at intervals of 30, 36 and 45 minutes respectively. At what time will they ring together again if they ring simultaneously at 8 a.m.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 24

Question 15.
Two numbers are co-prime and their L.C.M. is 4940. If one of the numbers is 65, find the other number.
Solution:
ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 4 Playing with Numbers Check Your Progress 25

ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment