Tenses Exercises for Class 7 CBSE With Answers

Tenses: present tense, past tense and future time refer to the time of action and tell the time and state of an action.

Basic English Grammar rules can be tricky. In this article, we’ll get you started with the basics of sentence structure, punctuation, parts of speech, and more.

Tenses Exercises or Class 6 CBSE With Answers PDF

Simple Present Tense Exercise For Class 7
The simple present tense is used to talk about habitual actions, our feelings and to express general truths.
Examples:

  • Affirmative: Maya can finish her work.
  • Negative: Jenny does not like Maths.
  • Interrogative: Does Tanmay know how to swim?
  • Negative question: Do you not like chocolates?
  • Don’t you like chocolates? (with contraction)

Tenses Exercises Solved Examples with Answers for Class 7 CBSE

A. Convert these sentences as instructed in the brackets. Pay attention to the tense; it should remain the same.

Question 1.
The Atlantic Ocean is the biggest ocean in the world. (negative)
Answer:
The Atlantic Ocean is not the biggest ocean in the world.

Question 2.
Do you have an extra pen? (negative, with contraction)
Answer:
Don’t you have an extra pen?

Question 3.
Save a slice of cake for me. (negative)
Answer:
Do not save a slice of cake for me.

Question 4.
Your dance classes take place on the weekends. (negative interrogative)
Answer:
Don’t your dance classes take place on the weekends?

Question 5.
Are you at home? (negative, without contraction)
Answer:
Aren’t you at home?

Question 6.
Savi wants to go scuba – diving. (interrogative)
Answer:
Does Savi want to go scuba-diving?

Simple Past Tense Exercise For Class 7

Simple past tense is used to talk about actions completed in the past or about a past habit. The action could take place in a moment in the past or it may have happened over a short period in the past.
Examples:

  • I saw Michael yesterday. He looked tired. (moment in the past)
  • I played table tennis in my childhood. (short period in the past)
  • Affirmative: The bus arrived at 7 in the evening.
  • Negative: Amaira did not sleep last night.
  • Interrogative: Did you go swimming?
  • Negative question: Did you not talk about the movie?
  • Didn’t you talk about the movie? (with contraction)

Spelling Regular Verbs

1. In some regular verbs that end with e, – d is added to the verb to make the simple past and past participle forms.
Examples:

  • care – cared – cared
  • increase – increased – increased

2. In some regular verbs ‘that end in a consonant, the consonant is doubled and – ed is added to make the simple past and past participle forms.
Examples:

  • stop-stopped – stopped; clap – clapped-clapped
  • tap – tapped – tapped; prefer – preferred – preferred

3. If the verb ends in a consonant+y, the y is removed and – ied is added.
Examples:

  • try – tried – tried
  • reply – replied – replied

Spelling Irregular Verbs
1. Some irregular verbs have completely different simple past and past participle forms.
Examples:

  • is/am – wasbeen; are – were – been; buy – bought – bought
  • see – saw – seen; gowent – gone; tear – tore – torn

2. Some of them change a letter or two in the spelling.
Examples:

  • sit – sat – sat; comecamecome; bleed – bled – bled
  • ring – rang – rung; drink drank – drunk; give gave given

3. Some irregular verbs change their spelling to – ought or – ught.
Examples:

  • catch – caught caught; think – thought – thought
  • bring – brought – brought; fight – fought – fought

4. Some irregular verbs retain the same form for simple past and past participle.
Examples:

  • cut – cut – cut; shut – shut – shut; set – set – set
  • bid – bid – bid; cast – cast – cast; hurt – hurt – hurt

5. Some irregular verbs either take at or replace the last letter (-d) with at. Sometimes in words with ee, one e is dropped.
Examples:

  • deal-dealt – dealt; mean meant – meant; send – sent – sent
  • bend – bent – bent; lend – lent – lent; weep-wept – wept

6. Some verbs have both regular and irregular forms.
Examples:

  • leap/leapt, leaped/leapt, leaped
  • spill/spilled, spilt/spilled, spilt
  • learn/learnt, learned/learnt, learned

B. Complete the following with simple past forms of the verbs given in brackets.

Ajay’s aunt lives in Giza, Egypt. Ajay ………………………….. (visit) his aunt last May. He ………………………….. (stay) with his cousins. They ………………………….. (enjoy) a trip to the zoo in Giza.

They ………………………….. (see) African and Asian elephants, hippopotamuses, giraffes and several species of monkeys there. The white rhinoceros ………………………….. (be) asleep when they visited it but the zebras were awake.

When they were walking around looking at birds, a huge snake ………………………….. (crawl) out of a hole in the ground. It ………………………….. (look) this way and that, and then ………………………….. (go) into some thick bushes. Ajay was frightened but thrilled as well.
Answer:
Ajay’s aunt lives in Giza, Egypt. Ajay visited his aunt last May. He stayed with his cousins. They enjoyed a trip to the zoo in Giza.

They saw African and Asian elephants, hippopotamuses, giraffes and several species of monkeys there. The white rhinoceros was asleep when they visited it but the zebras were awake.

When they were walking around looking at birds, a huge snake crawled out of a hole in the ground. It looked this way and that, and then went into some thick bushes. Ajay was frightened but thrilled as well.

C. Some verbs in the following sentences are incorrect. Underline them and write the right word in the blanks provided. Use a dictionary if you need to.

Question 1.
Kina threw a stone and breaked the window.
Answer:
Kina threw a stone and breaked the window. – broke

Question 2.
I did not know the answer to the question but Riya knowed it.
Answer:
I did not know the answer to the question but Riya knowed it. – knew

Question 3.
When I seed John, he was reading a book.
Answer:
When I seed John, he was reading a book. – saw

Question 4.
Ann catched the ball.
Answer:
Ann catched the ball. – caught

Question 5.
Kumar’s dog was sick so he taked him to the vet.
Answer:
Kumar’s dog was sick so he taked him to the vet. – took

Question 6.
The dog sitted in the car quietly.
Answer:
The dog sitted in the car quietly. – sat

D. Fill in the blanks with the simple past forms of the verbs in brackets.

Question 1.
They. ………………………….. for three hours. (shop)
Answer:
They shopped for three hours.

Question 2.
The cat ………………………….. out of the window. (jump)
Answer:
The cat jumped out of the window.

Question 3.
Joy ………………………….. he was sorry. (say)
Answer:
Joy said he was sorry.

Question 4.
They ………………………….. their vacation well. (plan)
Answer:
They planned their vacation well.

Question 5.
The horse ………………………….. away. (gallop)
Answer:
The horse galloped away.

Simple Future Time Exercise For Class 7

Simple future time is used to talk about actions that have not begun yet. We use helping verbs and sometimes even other tenses to express future time.
Examples:

  • Mary will sing at the party.
  • We are going to be late.
  • The boat leaves in 10 minutes.

Will
We use the modal verb will when we intend to do something or promise to do something in future time. The base form of the verb follows will.
Examples:

  • Father: Your room is a mess.
  • Gopal: I will clean it this Sunday.
  • Teacher: What about your assignment, Sheela?
  • Sheela: I will submit it tomorrow, Sir.

We can use the contraction of the subject noun and the verb will.
Examples:

  • I have left the window open. I’ll go and shut it.
  • He is tired. He’ll take a taxi and go home.

In negative sentences, we use the negative word not with will or the contraction won’t.
Examples:

  • I will not fight with you anymore.
  • We don’t know what he wants. He won’t tell us.
  • Seema is tired but she won’t go to bed. She will finish her homework first.

E. Write questions to get the given answers.

Question: …………………………………………………………………………………………..
Answer: No, it won’t rain tomorrow.

Question: ………………………………………………………………………………………….. (Form a negative question.)
Answer: No, she won’t be late tomorrow.

Question: …………………………………………………………………………………………..
Answer: Yes, they will win the game.

Question: …………………………………………………………………………………………..
Answer: We won’t be unkind to the poor.

Question: …………………………………………………………………………………………..
Answer: Thank you, but I just had tea so I won’t.
Answer:
Question: Will it rain tomorrow?
Answer: No, it won’t rain tomorrow.

Question: Will she be late tomorrow?
Answer: No, she won’t be late tomorrow.

Question: Will they win the game?
Answer: Yes, they will win the game.

Question: How will you treat the poor?
Answer: We won’t be unkind to the poor.

Question: Will you have some juice?
Answer: Thank you, but I just had tea so I won’t.

Going to
We use going to + verb structure when we have already decided or planned to do something. We can also use it to predict what is going to happen.
Examples:

  • Shelly and her friends are going to ride in a submarine.
  • It is going to rain today.

F. Complete the following passage using (be) going to or will.

Shelly and her friends are headed to the dock. From there, they ……………………………. catch a boat. The boat ……………………………. take them to their submarine. The submarine ……………………………. be waiting for them in the middle of the harbour. Shelly and her friends ……………………………. board the submarine.

The submarine ……………………………. go deep below the surface of the sea. Shelly and her friends ……………………………. see wonderful creatures. They ……………………………. have so much fun!
Answer:
Shelly and her friends are headed to the dock. From there, they are going to catch a boat. The boat will take them to their submarine. The submarine will be waiting for them in the middle of the harbour. Shelly and her friends are going to board the submarine.

The submarine will go deep below the surface of the sea. Shelly and her friends are going to see wonderful creatures. They will have so much fun!

G. Complete the following sentences using the correct form of be + going to to express future time.

Question 1.
Look at those dark clouds. It ……………………………. (rain).
Answer:
Look at those dark clouds. It is going to rain.

Question 2.
The teacher likes this play. We ……………………………. (stage) it next week.
Answer:
The teacher likes this play. We are going to stage it next week.

Question 3.
My birthday is approaching. I ……………………………. (invite) all my friends for a party.
Answer:
My birthday is approaching. I am going to invite all my friends for a party.

Question 4.
Shashi’s laptop is not working any more. He ……………………………. (buy) a new one.
Answer:
Shashi’s laptop is not working any more. He is going to buy a new one.

Question 5.
It is Akriti’s birthday next week. Her brother Raghav and their mother ……………………………. (visit) her at the hostel.
Answer:
It is Akriti’s birthday next week. Her brother Raghav and their mother are going to visit her at the hostel.

Continuous Tenses Exercise For Class 7

Present Continuous Tense

We use the present continuous tense to talk about things that are happening as we speak.
Examples:

  • Pari is swimming in the pool.
  • A bird is flying towards us.

The present continuous tense can be used in the following ways:

1. It describes an action that has been happening for some time. It means the action began in the near past, it is happening today and may continue to happen tomorrow also.
Example:

  • I am taking driving classes these days.

2. It describes an action that is scheduled to take place in the near future.
Example:

  • Feli is meeting Liana for lunch tomorrow.

3. It can also be used to describe actions that are typical of a person, place or thing. It is usually accompanied by always after the helping verb.
Example:

  • It is always raining in London.

The present continuous tense is formed by adding is/am/are after the subject, followed by the base form of the verb + – ing.

A. Fill in the blanks by choosing the suitable forms of verbs in the following sentences.

Question 1.
Sahil ……………………………. (cooks/is cooking) dinner for all the guests. Let’s go and help him.
Answer:
Sahil. is cooking dinner for all the guests. Let’s go and help him.

Question 2.
Namita is a professional photographer. That is why she always ……………………………. (carries/is carrying) a camera.
Answer:
Namita is a professional photographer. That is why she always carries a camera.

Question 3.
We won’t join you for your trip to Ladakh next month. We ……………………………. (go/are going) there next week!
Answer:
We won’t join you for your trip to Ladakh next month. We are going there next week!

Question 4.
The school ……………………………. (remains/is remaining) closed on weekends.
Answer:
The school remains closed on weekends.

Question 5.
Mahi is a brilliant playwright. These days, she ……………………………. (works/is working) on a play about a woman who becomes invisible.
Answer:
Mahi is a brilliant playwright. These days, she is working on a play about a woman who becomes invisible.

Question 6.
Both the local football teams have made it to the finals. They ……………………………. (playing/are playing) each other tomorrow.
Answer:
Both the local football teams have made it to the finals. They are playing each other tomorrow.

Question 7.
Usually, Joy ……………………………. (reaches/is reaching) work on time. But he ……………………………. (runs/is running) late today.
Answer:
Usually, Joy reaches work on time. But he is running late today.

Question 8.
Bruno ……………………………. (does not sleep/is not sleeping) in his kennel today.
He ……………………………. (sleeps/is sleeping) in my room. He is afraid of the thunder.
Answer:
Bruno is not sleeping in his kennel today. He is sleeping in my room. He is afraid of the thunder.

Difference Between Simple Present And Present Continuous

Note that the simple present tense is used to describe habitual actions, and the present continuous tense is used to describe actions taking place at the time of speaking.

Jane walks to school every day. (simple present to describe Jane’s habit) Jane is walking to school right now. (present continuous to describe Jane’s action right now)

Some words (such as every day, sometimes, always, often, usually, mostly) feature more often with the simple present than with the present continuous. Similarly, words like today, now, right now are mostly used with the present continuous.

Do you go to the park every day? (simple present tense) Are you going to the park today? (present continuous tense) When not to use present continuous Do not use the present continuous tense for the verbs describing our senses (such as, see, hear, smell, taste) even if they describe the action at the moment.

This chocolate tastes bitter. ✓
This chocolate is tasting bitter. ✗
I see a picture. ✓
I am seeing a picture. ✗
I hear a knock. I am hearing a knock. ✗

Note that listen and look can be used in the present continuous tense if they refer to actions.
I am looking at the picture. Joseph is listening to a story.

Do not use the present continuous tense for the verbs which describe our feelings or emotions (such as feel, like, fear, love, wish, care, hate, want, respect), even if they describe the action happening at the moment.

Kaustav cares about his parents. ✓
Kaustav is caring about his parents. ✗
I want an ice cream. ✓
I am wanting an ice cream. ✗
Deepa loves skiing. Deepa is loving skiing. ✗

Do not use the present continuous tense with verbs which describe mental states (such as agree, know, remember, think, trust, understand, find, mean).
Leslie knows that gentleman. ✓
Leslie is knowing that gentleman. X
Roli understands the poem very well. ✓
Roli is understanding the poem very well. ✗
Sourav doesn’t like Nitin, but he trusts him. ✓
Sourav is not liking Nitin, but he is trusting him. ✗

Do not use the present continuous tense with verbs that denote possession (such as have, own, possess, belong).
Mary Jane owns a car. ✓
Mary Jane is owning a car. ✗
Sally has two sisters and one brother. ✓
Sally is having two sisters and one brother. ✗

The house belongs to Mr Verma. ✓
The house is belonging to Mr Verma. ✗

B. Identify and underline errors in the following passage about seagrass. Write the correct form of the verb on the right.

Just like we are having grass on land, we also 1. ………………………….
are having seagrass on the ocean floor. These are 2. ………………………….
types of flowering plants that are growing in shallow 3. ………………………….
waters. They are needing sunlight to make food for 4. ………………………….
themselves. That is why they are growing only in coastal 5. ………………………….
waters. They are providing food and shelter to a number of marine/aquatic animals. 6. ………………………….
Answer:
1. have
2. have
3. grow
4. need
5. grow
6. provide

Past Continuous Tense Exercise For Class 7

We use the past continuous tense to talk about actions that were happening at some point in the past, but whose completion is either not mentioned or the actions were not completed at the point we are referring to.
Examples:

  • The sun was shining. (no mention of completion of the action)
  • We were watching TV at 8 p.m. yesterday.

The past continuous tense is formed by adding was/were after the subject, followed by the base form of the verb + – ing.

To form negative sentences in the past continuous tense, we add not after the helping verb. Then we add the main verb in its base form with-ing.
Examples:

  • Megha was playing a video game. (affirmative)
  • Megha was not playing a video game. (negative)
  • Megha wasn’t playing a video game. (negative with contraction)

To form yes/no questions in the past continuous tense, we begin the sentence with the helping verbs was or were. The subject comes after the helping verb, and then the main verb in – ing form.

  • Was Sheetal reading this comic book? (positive question)
  • Weren’t you waiting at the bus stop? (negative question)

To form wh – questions, we begin the sentence with the wh – word, followed by a helping verb. Then the subject comes, followed by the main verb in its – ing form.

Where were they dancing?

  • (wh-word) (helping verb) (subject) (verb + – ing)

Which book was Shailja reading?

  • (wh-word) (helping verb) (subject) (verb + – ing)

C. Choose the appropriate verb form to complete the following sentences.

Question 1.
Uma ………………………… (ran/was running) to class when she ………………………… (fell/was falling) down.
Answer:
Uma was running to class when she fell down.

Question 2.
What ………………………… (were/was) John ………………………… (did/doing) when the bus ………………………… (drove/was driving) away?
Answer:
What was John doing when the bus drove away?

Question 3.
The students ………………………… (were making/was making) a lot of noise when the teacher ………………………… (entered/was entering) the class.
Answer:
The students were making a lot of noise when the teacher entered the class.

Future Continuous Tense Exercise For Class 7

We use future continuous tense to talk about events or actions that will be taking place at a point in future. In other words, it talks about an action that will be in progress at a given point in future.
Example:

  • Sarthak will be going to the beach next week.
  • (subject) (will + be) (verb + – ing)

The negative form of the future continuous tense can be written by adding a not after the helping verb.
Example:

  • I have a sore throat. I will not be singing at the event tomorrow.

The interrogative form of the future continuous tense can be written as follows. Notice the position of the subject in relation to the helping verb.

Will you be singing at the event tomorrow?

  • (will) (subject) (be) (verb + – ing)

Will you are not singing at the event tomorrow?

  • (will) (subject) (not) (be) (verb + – ing)

Where will you be singing tomorrow?

  • (wh-word) (will) (subject) (be) (verb + – ing)

Perfect Tenses

Perfect tenses talk about actions that have just been completed (present perfect tense), actions that were completed in the past before a particular moment (past perfect tense) and actions that will be completed before a given future moment (future perfect tense).

Examples:

  • The eels have increased their speed.
  • I had told her about the plan before she left.
  • By the time they reach the sea, the baby eels will have grown up.

Difference between Simple Past Tense and Present Perfect Tense
Difference between Present Continuous Tense and Present Perfect Continuous Tense
Difference between Past Perfect Tense, Past Perfect Continuous Tense and Future Perfect Tense

A. Identify the mistakes in the following sentences. Underline them and rewrite the correct sentences. The sentences should be in the present perfect tense.

Question 1.
My brother have changed schools.
Answer:
My brother have changed schools. – My brother has changed schools.

Question 2.
Anushka has went to Kolkata for the holidays.
Answer:
Anushka has went to Kolkata for the holidays. – Anushka has gone to Kolkata for the holidays.

Question 3.
Milind has gave me a really nice birthday present.
Answer:
Milind has gave me a really nice birthday present. – Milind has given me a really nice birthday present.

Question 4.
Sorry, I forgotten the song.
Answer:
Sorry, I forgotten the song. – Sorry, I have forgotten the song.

Question 5.
Mayur and his friend has read these books.
Answer:
Mayur and his friend has read these books. – Mayur and his friend have read these books.

B. Read the following conversation and choose the correct forms of the given verbs to fill in the blanks.

Ritu: I met our new neighbor yesterday. She is from Chennai.
Mayank: I ……………………………….. (not meet) her yet. But I ……………………………….. (hear) her name. She is a famous author.
Ritu: Is she? I ……………………………….. (not read) any of her books.
Mayank: I am surprised. She ……………………………….. (write) two hundred books.
Ritu: Oh! Tell me the names of some of her books. I could ……………………………….. (read) one of them.
Answer:
Ritu: I met our new neighbor yesterday. She is from Chennai.
Mayank: I have not met her yet. But I have heard her name. She is a famous author.
Ritu: Is she? I have not read any of her books.
Mayank: I am surprised. She has written two hundred books.
Ritu: Oh! Tell me the names of some of her books. I could have read one of them.

C. Choose the correct verb forms to complete the sentences below.

Question 1.
Minu ……………………………….. (has finished/finishes) her work just now.
Answer:
Minu has finished her work just now.

Question 2.
Enna ……………………………….. (has finished/finished) her work last night.
Answer:
Enna finished her work last night.

Question 3.
I ……………………………….. (have switched/switched) the TV off. Now you can read in peace.
Answer:
I have switched the TV off. Now you can read in peace.

Question 4.
Tarun ……………………………….. (has left/left) the house about an hour ago.
Answer:
Tarun has left the house about an hour ago.

Question 5.
I ……………………………….. (have lost/lost) my wallet yesterday. Can I borrow some money from you?
Answer:
I lost my wallet yesterday. Can I borrow some money from you?

Question 6.
The President ……………………………….. (has reached/reached) the capital last week. But he (has not made/made) any announcements yet.
Answer:
The President reached the capital last week. But he has not made any announcements yet.

Question 7.
Although Niti ……………………………….. (had written/wrote) the essay last night, he left his notebook at home.
Answer:
Although Niti had written the essay last night, he left his notebook at home.

Question 8.
The Kapoors ……………………………….. (lived/have lived) in Landour since the 1970s.
Answer:
The Kapoors have lived in Landour since the 1970s.

Question 9.
Rhea ……………………………….. (has not worn/did not wear) that hat in four years.
Answer:
Rhea has not worn that hat in four years.

D. Read the following passage and fill in the blanks with suitable forms of the verb. Use simple present, simple past and the present perfect tenses, wherever suitable. Don’t forget to add helping verbs wherever required.

The Great Pacific Garbage patch ……………………………….. (be) a mass of plastic debris and other forms of garbage floating in the middle of the Pacific Ocean. It ……………………………….. (discover) by Charles Moore in 1997. He ……………………………….. (be) a sailor participating in a yacht race. ……………………………….. (take) a shortcut and ……………………………….. (come) across floating pieces of garbage that extended over several miles. The sight ……………………………….. (change) him forever. Now he ……………………………….. (work) to raise awareness about it.

Efforts ……………………………….. (go) on to clean up the garbage, but the extent of the patch is beyond imagination. Many expeditions ……………………………….. (travel) to the patch for this purpose.

So far, scientists ……………………………….. (collect) up to 7,50,000 bits of plastic in a single square kilometre of the patch. Countless marine animals and birds ……………………………….. (die) so far due to strangulation, choking and suffocation. The culprit ……………………………….. (be) the same plastic garbage.
Answer:
The Great Pacific Garbage patch is a mass of plastic debris and other forms of garbage floating in the middle of the Pacific Ocean. It was discovered by Charles Moore in 1997. He was a sailor participating in a yacht race. He took a shortcut and came across floating pieces of garbage that extended over several miles. The sight changed him forever. Now he is working to raise awareness about it.

Efforts are going on to clean up the garbage, but the extent of the patch is beyond imagination. Many expeditions have travelled to the patch for this purpose.

So far, scientists have collected up to 7,50,000 bits of plastic in a single square kilometer of the patch. Countless marine animals and birds have died so far due to strangulation, choking and suffocation. The culprit is the same – plastic garbage.

E. Join the sentences using the past perfect continuous tense. Also, use the duration given in the brackets.

Question 1.
We slept. Mother woke us up. (two hours)
Answer:
We had been sleeping for two hours when Mother woke us up.

Question 2.
Jonah looked for his notebook. He found it under his bed. (since 7:00 in the morning)
Answer:
Jonah had been looking for his notebook since 7:00 in the morning when he found it under his bed.

Question 3.
The test match went on. It started raining. (for three days)
Answer:
The test match had been going for three days when it started raining.

Question 4.
Manasvi and her friends drove around. They ran out of petrol. (half a day)
Answer:
Manasvi and her friends had been driving around for half a day when they ran out of petrol.

Question 5.
The unrest went on in the capital. The movement began to spread to other parts of the country. (for a year)
Answer:
The unrest had been going on in the capital for a year when the movement began to spread to other parts of the country.