Phrases Exercise for Class 7 CBSE With Answers

Basic English Grammar rules can be tricky. In this article, we’ll get you started with the basics of sentence structure, punctuation, parts of speech, and more.

Phrases Exercise for Class 7 CBSE With Answers PDF

A phrase is defined as a group of words which does not make a complete sense, (does not contain a subject and a verb.)
Examples:

  • On the table, In the corner, At the market, Of gold

Noun Phrases
A noun phrase is a group of words that serves the same purpose as a noun. A noun phrase can be the subject or the object of a verb. It can also be the object of a preposition.
Examples

  • The students want to play.
  • Horses prefer living in dark stables.

A. Circle the noun phrases in the following sentences and underline the main nouns in the phrases.

Question 1.
The actor in the movie had to learn to play the violin for this part.
Answer:
The actor in the movie had to learn to play the violin for this part.

Question 2.
The stars in the sky shone brightly.
Answer:
The stars in the sky shone brightly.

Question 3.
Hira’s mother, who is a teacher, is very kind.
Answer:
Hira’s mother, who is a teacher, is very kind.

Question 4.
A new flyover is being built in the city.
Answer:
A new flyover being built in the city.

Question 5.
The new principal of our school is very strict.
Answer:
The new principal is of our school is very strict.

Question 6.
Most of the young children in that village could not read as well as they could write.
Answer:
Most of the young children in that village could not read as well as they could write.

Adjective Phrases
An adjective phrase is a group of words that acts like an adjective.
Examples:

  • For Example, you could say, “Lalita is an experienced teacher.”
  • In this sentence, the word experienced is an adjective. It describes Lalita.
  • You could replace experienced with a group of words (a phrase) and say,
  • “Lalita is a teacher with a lot of experience.”

A lot of experience is a phrase (a group of words without a finite verb), and it functions as an adjective in the sentence. It describes Lalita. So we call it an adjective phrase.
More Examples:

  • The man in the car is my father.
  • My grandfather is a man of great wisdom.
  • Ajay is a man with good instincts.
  • She brought a cake made of nuts and fruits.
  • His friends are sailors living on the sea.
  • The name of the city is Mumbai.
  • They are a couple with no children.
  • The price of the boots was too high.

B. Fill in the blanks in the following sentences using appropriate adjectives instead of the highlighted parts used in the first part of each sentence.

Question 1.
This was a play which will be remembered for a long time.
This play was …………………………………………………………………….
Answer:
This play was unforgettable.

Question 2.
The man was doing something which was not lawful.
The man was doing something ……………………………………………………………………. shirt.
Answer:
The man was doing something illegal.

Question 3.
This is a shirt stitched from silk cloth.
This is a ……………………………………………………………………. books.
Answer:
This is a silk shirt.

Question 4.
He always reads books with humour.
He reads …………………………………………………………………….
Answer:
He reads humorous books.

Question 5.
This is a matter of great importance.
This matter is …………………………………………………………………….
Answer:
This matter is very important.

Question 6.
The station was full of a great number of people.
The station was …………………………………………………………………….
Answer:
The station was crowded.

C. Do you think the sentences below have the highlighted phrases in the correct place?
Use the symbol (^) to show the correct place for the phrases.

Question 1.
Mary appointed a clerk in her office with a good knowledge of computers.
Answer:
Mary appointed a clerk (^) in her office with a good knowledge of computers.

Question 2.
They need for their baby a highly – skilled nurse.
Answer:
They need (^) for their baby a highly-skilled nurse.

Question 3.
I saw a man in the building with a very long nose.
Answer:
I saw a man (^) in the building with a very long nose.

Question 4.
Please get me a book from the library with two hundred pages.
Answer:
Please get me a book (^) from the library with two hundred pages.

Question 5.
The traveller sat on the platform with a tired face.
Answer:
The traveller sat (^) on the platform with a tired face.

Adverb Phrases

An adverb phrase is simply two or more words that act as an adverb. It can modify a verb, adverb, or adjective and can tell ‘how’, ‘where’, ‘why’, or ‘when. An adverb clause which, also modifies verbs, adverbs and adjectives; but, an adverb clause also includes a subject and a verb. A subordinate clause that performs the function of an adverb in a sentence is called an adverb clause.
Examples:

  • I turned off all the lights before leaving, (adverb phrase)
  • In the above sentence “before leaving” is an adverb phrase.
  • I turned off all the lights before I left, (adverb clause)
  • In the above sentence “before I left’ is an adverb clause as it contains a subject (I) and a predicate (left).

Look at the table below for some more examples:

Adverbs Adverb phrases Adverbs Adverb phrases
Here at this place finally towards the end
There at that place suddenly all of a sudden/ without any warning
Often every once in a while previously before now/in earlier times
Hardly very rarely scientifically in a scientific manner
Quickly in a hurried manner dramatically in a dramatic way
Wonderfully in a wonderful way/ manner recently not long ago
simultaneously at the same time cautiously with great care/ caution

D. Underline the adverb phrases in the following sentences.

Question 1.
I saw Jaya on the seashore.
Answer:
I saw Jaya on the seashore.

Question 2.
Do come and see me once in a while.
Answer:
Do come and see me once in a while.

Question 3.
He drew the picture with such skill.
Answer:
He drew the picture with such skill.

Question 4.
I just listened to her in silence.
Answer:
I just listened to her in silence.

Question 5.
The dog barked in a furious manner.
Answer:
The dog barked in a furious manner.

Question 6.
Don’t go anywhere near the well.
Answer:
Don’t go anywhere near the well.