Determiners Exercises With Answers for Class 11 CBSE

Determiners are words that come before nouns. They contain several classes of words, including pronouns and adjectives. They determine or limit the noun by giving some additional information about it. Determiners show whether a noun refers to is a general or a specific object, person, or place. They indicate which or how many things the noun refers to. Determiners define or limit a noun to the singular or plural. They indicate the amount or quantity. Determiners and nouns together make noun phrases. They make noun phrases with adjectives too. Determiners may precede numerals too.

Basic English Grammar rules can be tricky. In this article, we’ll get you started with the basics of sentence structure, punctuation, parts of speech, and more.

Determiners Exercises With Answers for Class 11 CBSE PDF

Determiners are words that precede and modify nouns. They tell us how many or how much. Selecting the correct determiner depends on your understanding of the distinction between countable and uncountable nouns.

Circle the correct answer.

Question 1.
Come here and do these/those sums.
Answer:
these

Question 2.
Will you pass me that/the salt, please?
Answer:
the

Question 3.
Do you need some/no help?
Answer:
some

Question 4.
I don’t need any/some help.
Answer:
any

Question 5.
There is littlela little tea in the pot. You may have it.
Answer:
little

Question 6.
All/Every language is difficult.
Answer:
Every

Question 7.
There is any/some rice left in the fridge.
Answer:
some

Question 8.
We haven’t got morelenough petrol left to reach the next town.
Answer:
enough

Question 9.
Would you like some/little more sugar in your coffee?
Answer:
some

Question 10.
I can write with both/either hand. See!
Answer:
either

Determiners are words that precede and modify nouns. They tell us how many or how much. Selecting the correct determiner depends on your understanding of the distinction between countable and uncountable nouns. They also show us whether a noun refers to a general or specific object, person, or place.

Determiners include:

  • Articles: a, an, the
  • Possessives: my, our, your, his, her, its, their
  • Demonstratives: this, that, these, those
  • Number expressions: another, many, some, several, few, little, most, enough, lot, plenty
  • Quantifiers: much, either, first, etc.
  • Interrogatives: what, which, etc.

Leave a Comment