Degrees of Comparison Exercises for Class 8 CBSE With Answers

Basic English Grammar rules can be tricky. In this article, we’ll get you started with the basics of sentence structure, punctuation, parts of speech, and more.

Degrees of Comparison Exercises for Class 8 CBSE With Answers PDF

Degrees Of Adjectives

In English, we have three degrees of comparison–positive, comparative and superlative. Positive degree (tall) is used to describe one noun. When two or more nouns are being compared we can use the positive degree (as tall as), the comparative degree (taller than), or the superlative degree (the tallest) of an adjective depending on the context.

Study these sentences:

  1. My father’s chocolate cake is as yummy as any other chocolate cake.
    My father’s chocolate cake = other chocolate cakes
  2. My father’s chocolate cake is yummier than any other chocolate cake in the world.
    My father’s chocolate cake > other chocolate cakes
  3. My father’s chocolate cake is the yummiest chocolate cake I have ever had.
    Degrees of Comparison Exercises for Class 8 CBSE

We use as + positive + as when the items being compared are of equal quality. We use comparative degree + than when the quality of the items compared is not of equal degree. The superlative degree is normally preceded by the article the and it is used to denote the highest degree of quality.

1. Most comparative and superlative degrees are made by adding -er and -est. If the adjective ends in -e, only then -r and -st are added.
Examples:

  • sweet-sweeter-sweetest; safe-safer-safest
  • dark darker- darkest; loose-looser loosest

2. Adjectives ending in y, drop the -y and take -ier and -iest.
Examples:

  • crazy crazier-craziest;
  • early earlier-earliest
  • happy_happier-happiest

3. In some adjectives that have just one syllable, the last consonant is doubled.
Examples:

  • thin—thinner—thinnest;
  • sad—sadder-saddest
  • dim-dimmer-dimmest

4. Adjectives that have more than two or three syllables take more and most to make comparative and superlative degrees. These include adjectives that end in -ed, -ful, -less, -ing, etc.
Examples:

  • excited—more excited—most excited
  • useful—more useful-most useful
  • boring—more boring—most boring
  • brilliant-more brilliant-most brilliant

5. Some adjectives have completely different comparative and superlative degrees. Most of them can be used as adverbs and adjectives.
Examples:

  • well/good—better—best; some/much/many-more-most (determiners)
  • ill/bad-worse—worst; little-less—least (determiners)

A. Do as directed. Focus on the italicized adjective in each sentence.

Question 1.
When the result was declared, Ranjan’s parents looked …………………… for their son. (use positive degree of happy)
Answer:
When the result was declared, Ranjan’s parents looked happy for their son. (use positive degree of happy)

Question 2.
These books are very thick. Your book is ………………… than mine. (use comparative degree of thick)
Answer:
These books are very thick. Your book is thicker than mine, (use comparative degree of thick)

Question 3.
That reference book is the ……………………. of all. (use the superlative degree of thick)
Answer:
But that reference book is the thickest of all. (use the superlative degree of thick)

Question 4.
The chief guest of the event arrived early there. The guests of honour reached ……………….. than him. (use comparative degree of early)
Answer:
The president of the event arrived early there. The guest of honour reached earlier than him. (use comparative degree of early)

Question 5.
The Principal was the …………………. to reach the venue. (use the superlative degree of early)
Answer:
But the chief guest was the earliest to reach the venue, (use the superlative degree of early)

Question 6.
All the students were excited about the trip. Anshul was ………………… than his friend. (use comparative degree of excited)
Answer:
All the students were excited about the trip. Anshul was more excited than his friend, (use comparative degree of excited)

Question 7.
Mohinder was the …………………… among all. (use the superlative degree of excited)
Answer:
But that boy, Mohinder was the most excited among all. (use the superlative degree excited)

Question 8.
Aluminium is a useful metal. Silver is also ………………….. . (use positive degree of useful)
Answer:
Aluminum is a useful metal. Silver is also useful, (use a positive degree of useful)

Question 9.
I think aluminium is …………………… than copper. (use comparative degree of useful)
Answer:
I think aluminum is more useful than copper, (use a comparative degree of useful)

Question 10.
Iron is the ……………………. metal. (use the superlative degree of useful)
Answer:
But iron is the most useful metal, (use the superlative degree of useful)

B. Based on the sentences below, make sentences using the comparative or superlative degrees of adjectives. The first one has been done for you.

1. I am 13 years old. My brother is 10 years old and my sister is 15.
I am older than my brother. My sister is the oldest.
2. River Ganga is 2,525 km long, the Nile is 6,853 km long and the Mississippi is about 3,770 km long.
……………………………………………………………………………………………..
3. This summer, mangoes cost INR 90 per kilogram, oranges are INR 100 per kilogram.
……………………………………………………………………………………………..
4. I got an A+ in Maths, and A in all the other subjects.
……………………………………………………………………………………………..
5. Darjeeling is a very beautiful hill station. Shimla is equally beautiful.
……………………………………………………………………………………………..
6. My blue jeans are comfortable. These pants are very comfortable.
……………………………………………………………………………………………..
7. The red house has five rooms. The white house has only three rooms.
……………………………………………………………………………………………..
Answer:
1. I am 13 years old. My brother is 10 years old and my sister is 15.
I am older than mv brother. My sister is the oldest.
2. River Ganga is 2,525 km long, the Nile is 6,853 km long and the Mississippi is about 3,770 km long.
The Mississippi is longer than River Ganga. The Nile is the longest.
3. This summer, mangoes cost INR 90 per kilogram, oranges are INR 100 per kilogram.
This summer, oranges are more costly than mangoes.
4. I got an A+ in Maths, and A in all the other subjects.
I scored better in Maths than the other subjects.
5. Darjeeling is a very beautiful hill station. Shimla is equally beautiful.
Darjeeling is as beautiful as Shimla.
6. My blue jeans are comfortable. These pants are very comfortable.
My blue jeans are as comfortable as these pants.
7. The red house has five rooms. The white house has only three rooms.
The red house has more rooms than the white house.

Degrees Of Adverbs

Like adjectives, adverbs also have three degrees of comparison.
The comparative and superlative degrees of some adverbs are made by adding -er and -est.
Examples:

  • hard—harder-hardest; fast-faster—fastest
  • long-longer—longest

If the word ends in y then it is replaced with -ier and -jest.
Examples:

  • early-earlier-earliest

Some adverbs that have two or more syllables or end in -ly take more and most to make comparative and superlative degrees.
Examples:

  • carefully—more carefully—most carefully
  • energetically-more energetically—most energetically

C. Do as directed. Focus on the italicized adverb in each sentence.

Question 1.
All these athletes can run fast on this track. Jay runs ………………………………….. than his friend. (use a comparative degree of fast)
Answer:
All these athletes can run fast on this track. Jay runs faster than his friend, (use comparative degree offast)

Question 2.
But Farid runs the ………………………………….. among all of them. (use the superlative degree of fast)
Answer:
But Farid runs the fastest among all of them, (use the superlative degree of fast)

Question 3.
Rashid drives his car ………………………………….. (use the positive degree of carefully)
Answer:
Rashid drives his car carefully with his parents, (use positive degree of carefully)

Question 4.
My grandfather drives his car ………………………………….. than my father. (use comparative degree of carefully)
Answer:
My grandfather drives his car more carefully than my father, (use comparative degree of carefully)

Question 5.
Mother drives her car the ………………………………….. among all my family members. (use the superlative degree of carefully)
Answer:
Mother drives her car the most carefully among all my family members, (use the superlative degree of carefully)

Question 6.
I can play tennis ………………………………….. with my cousin. (use positive degree of energetically)
Answer:
I can play tennis energetically, (use positive degree of energetically)

Question 7.
Father plays tennis ………………………………….. than my uncle. (use comparative degree of energetically)
Answer:
Father plays tennis more energetically than my uncle, (use comparative degree of energetically)

Question 8.
But my brother plays the game the ………………………………….. among all of us. (use the superlative degree of energetically)
Answer:
But my brother plays the game the most energetically among all of us. (use the superlative degree of energetically)

D. Complete these groups of sentences using the positive degree, comparative degree or superlative degree of the italicized adverbs given in each.

1. Mira works hard.
Her sister works ………………………………….. .
Her brother works …………………………………. .

2. You should do well in your test.
It should be ………………………………….. than last time.
In fact you should do ………………………………….. this time.

3. Kartik did badly in his entrance test.
Hemant did …………………………………..
Sachin did ………………………………….. Sanchi does.

4. Sangita draws sketches ………………………………….. Sanchi dose.
Sanjay does so more beautifully than his sister.
But their mother can draw pictures …………………………………..
Answer:
1. Mira works hard.
Her sister works harder.
Her brother works the hardest.

2. You should do well in your test.
It should be better than last time.
In fact you should do the best this time.

3. Kartik did badly in his entrance test.
Hemant did worse than him.
Sachin did the worst.

4. Sangita draws sketches as beautifully as Sanchi does.
Sanjay does so more beautifully than his sister.
But their mother can draw pictures the most beautiful.