Management Reporting – Corporate and Management Accounting MCQ

Going through the Management Reporting – Corporate and Management Accounting CS Executive MCQ Questions with Answers you can quickly revise the concepts.

Management Reporting – Corporate and Management Accounting MCQs

Question 1.
Management needs information for –
(A) For introducing alterative management for the organization
(B) To effectively carry out a disinvestment programme
(C) Arriving at decisions and for evaluating performance to run the business effectively.
(D) The benefit of society at large.
Answer:
(C) Arriving at decisions and for evaluating performance to run the business effectively.

Question 2.
………… can be defined as means of communication, usually in the written form, of facts which should be brought to the attention of the various levels of management who can use them to take suitable action for proper control.
(A) Formats
(B) Proforma
(C) File
(D) Reports
Answer:
(D) Reports

Question 3.
Top management like to get information like –
(A) Trend of the business, cash flow and fund flow etc.
(B) How to operate machine effectively
(C) Petty cash budget
(D) Latest ruling of High Court on jurisprudence
Answer:
(A) Trend of the business, cash flow and fund flow etc.

Question 4.
A management has only a minimum time to exercise control. Hence, the activities, which are not carried out according to planning and budget, are highlighted before the management. This is the way of following the principle of –
(A) Management by forecasting
(B) Management by exception
(C) Management by unity
(D) Management by delegation
Answer:
(C) Management by unity

Question 5.
Financial control report comes under –
(A) Dynamic financial reports
(B) Static financial reports
(C) Extensive Activity report
(D) None of the above
Answer:
(A) Dynamic financial reports

Question 6.
Which of the following is a kind of information report?
(A) Trend reports
(B) Analytical report
(C) Activity reports
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Question 7.
Management reporting can be performed as –
(A) Internal reporting
(B) External reporting
(C) Both (A) & (B)
(D) None of the above
Answer:
(C) Both (A) & (B)

Question 8.
The back bone of any organization is –
(A) Information
(B) Employee
(C) Management
(D) Capital
Answer:
(A) Information

Question 9.
Which of these is usually written in a form of a memorandum?
(A) Informal reports
(B) Formal reports
(C) Professional reports
(D) Business reports
Answer:
(A) Informal reports

Question 10.
Which of the following is a type of matter may be covered in a special report?
(A) Feasibility study for a project
(B) Cost reduction schemes information
(C) Data on make or buy decision
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Question 11.
………… are to be presented after making and investigation of the problem which requires to be investigated.
(A) Memorandum
(B) Special reports
(C) Summary
(D) Special facts
Answer:
(B) Special reports

Question 12.
………… is very important method of presenting information to the management in a pictorial manner and attracts the eye of the recipient more quickly and forcibly.
(A) Tabular Reports
(B) Descriptive Reporting
(C) Graphic Presentation
(D) All of the above
Answer:
(C) Graphic Presentation

Question 13.
…………. are presented in the form of comparative statements.
(A) Descriptive Reports
(B) Graphic Presentation
(C) Transactional Analysis
(D) Tabular Reports
Answer:
(D) Tabular Reports

Question 14.
Which of the following general principle that is required to be followed while reporting?
I. Report should have a proper title.
II. Report should be in good form and should have sub-headings and paragraph.
in. Format of report should be changed frequently.
IV. Report should factual.
V. Report need not to save time of the management.
Select the correct answer form the options given below.
(A) I and III only
(B) I & IV only
(C) II, III and V only
(D) IV, I and II only
Answer:
(D) IV, I and II only

Question 15.
Collecting comments and suggestions from users to discover ways to continuously improve the data and process can be described as –
(A) Implementation
(B) Exception
(C) Feedback
(D) Order
Answer:
(C) Feedback

Question 16.
Which of these reports provide information without any evaluation?
(A) Informational
(B) Interpretative
(C) Routine
(D) Progress
Answer:
(A) Informational

Question 17.
………….. report provides rational findings.
(A) Informative
(B) Interpretative
(C) Routine
(D) Progress
Answer:
(B) Interpretative

Question 18.
Which of these is not mentioned in a progress report?
(A) Name of project
(B) Right choice of instruments
(C) Nature of work
(D) Amount of work left
Answer:
(B) Right choice of instruments

Question 19.
Which of these is not a parameter of a formal report?
(A) Presentation
(B) Complaint
(C) Information
(D) Request
Answer:
(B) Complaint

Question 20.
Which of these reports is written before starting a new project?
(A) Feasibility report
(B) Periodic report
(C) Trouble report
(D) Progress report
Answer:
(A) Feasibility report

Question 21.
Which of these must never be a basis for a technical report?
(A) Facts
(B) Tests
(C) Personal prejudices
(D) Experiments
Answer:
(C) Personal prejudices

Question 22.
Reports present conclusions based on:
(A) Intuition
(B) Belief
(C) Impression
(D) Investigation
Answer:
(D) Investigation

Question 23.
Which of these is not a parameter of a report?
(A) Ability to acquire additional information
(B) Quality of additional information acquired
(C) Ability to arrive at subjective evaluation
(D) Ability to provide worthwhile recommendations
Answer:
(C) Ability to arrive at subjective evaluation

Question 24.
The chronological development of information in the body of the report is done according to the:
(A) Logical sequence of events
(B) Order in which events occurred
(C) Choice of the writer
(D) Collection of data
Answer:
(B) Order in which events occurred

Question 25.
Which of these must be avoided in a technical report?
(A) Facts
(B) Logical conclusion
(C) Objective evaluation
(D) Subjective evaluation
Answer:
(D) Subjective evaluation