Wind Class 9 MCQ Questions with Answers English Poem 2

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 9 English Beehive Poem 2 Wind with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Wind Class 9 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 9 English Beehive Poem 2 Wind with Answers

Question 1.
What is the central idea of this poem?
(a) We should make friends with the wind god.
(b) If we are strong, even gods will be on our side.
(c) God helps the weak and the needy.
(d) We should love all creatures of God.

Answer

Answer: (b) If we are strong, even gods will be on our side.


Question 2.
The wind god winnows—
(a) Anything that is big and strong.
(b) Anything that is weak and crumbling.
(c) Anything that is in this world.
(d) Anything that is not natural.

Answer

Answer: (b) Anything that is weak and crumbling.


Question 3.
What does the wind do?
(a) It throws down all the books on the shelf
(b) It tears the pages of the books.
(c) It brings the rain again.
(d) All the above.

Answer

Answer: (d) All the above.


Question 4.
What is the effect of the wind on strong fires?
(a)makes them roar and flourish
(b) blows them out as usual
(c) let them burn
(d) all the options are correct

Answer

Answer: (a) makes them roar and flourish


Question 5.
The wind does not listen to us. What should we do?
(a)afraid of him
(b) make ourselves strong to face him
(c) request him not to make us harm
(d) none of these options

Answer

Answer: (b) make ourselves strong to face him


Question 6.
’You brought rain again’. Who does ‘you’ refer to?
(a)the wind
(b) the poet
(c) the cloud
(d) the children

Answer

Answer: (a) the wind


Question 7.
What does ‘crumbling hearts’ refer to?
(a)old persons
(b) weak persons
(c) rich and strong persons
(d) despondent persons

Answer

Answer: (b) weak persons


Question 8.
How does the poet want the wind to come?
(a) fastly
(b) slowly
(c) dimly
(d) in a tempestuous way

Answer

Answer: (b) slowly


Question 9.
Find a synonym for loyal from the poem.
(a) firm
(b) strong
(c) steadfast
(d) none

Answer

Answer: (c) steadfast


Question 10.
What does the poet suggest to be friends with the wind?
(a) build strong homes
(b) close the doors firmly
(c) have strong bodies and mind
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 11.
Suggest a word that stands for to fix.
(a) settle
(b) make correct
(c) Join
(d) All

Answer

Answer: (c) Join


Question 12.
Tell a word in the poem which is the antonym of foolish?
(a) clever
(b) wise
(c) cunning
(d) all

Answer

Answer: (a) clever


Question 13.
Whom does the poet make a request to and address?
(a) the people
(b) his children
(c) wind
(d) all

Answer

Answer: (c) wind


Question 14.
Who is blown out by the wind?
(a) weak fire
(b) strong fire
(c) papers
(d) all

Answer

Answer: (a) weak fire


Question 15.
Whom does wind God like?
(a) weak people
(b) who talks to it
(c) strong people
(d) none

Answer

Answer: (c) strong people


Question 16.
Why do people winnow the grain?
(a) to clean the dust
(b) to remove straws
(c) to take out chauff
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 17.
Name the things the wind had done.
(a) brought rain
(b) torn the pages
(c) broke the doors of the window
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 18.
Who is the poet of the poem?
(a) Subramania Bharti
(b) Robert Frost
(c) Ruskin Bond
(d) William Wordsworth

Answer

Answer: (a) Subramania Bharti


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Beehive Poem 2 Wind with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 9 English Poem Wind MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.