Weathering the Storm in Ersama Extra Questions and Answers Class 9 English Moments

In this page you can find Weathering the Storm in Ersama Extra Questions and Answers Class 9 English Moments, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

Weathering the Storm in Ersama Extra Questions and Answers Class 9 English Moments

Weathering the Storm in Ersama Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Where had Prashant gone on 27th October 1999? Why?
Answer:
Ersama is a small town in coastal Odisha. Prashant had gone to block headquarters of Ersama on 27th October 1999. He went there to spend the day with a friend, seven years after his mother’s death.

Question 2.
Why was falling of two coconut trees on the roof of Prashant’s friend’s house a blessing in disguise?
Answer:
The falling of two coconut trees on the roof was a blessing in disguise because the tender coconuts from the trees kept the trapped family from starving during the fateful days that followed.

Question 3.
What was the effect of cyclone on Prashant’s village?
Answer:
Prashant was shocked after he reached his village. Where their house once stood, there were only . remnants. All the ninety-six houses in his village were washed away, Children were left orphaned. There was devastation all around. Eighty-six lives were lost in his village.

Question 4.
What did Prashant do for the orphans?
Answer:
Prashant decided to help the orphans. He brought them together and put up a polythene sheet shelter for them. Women were requested to look after them properly. He also arranged food for them.

Question 5.
What did Prashant do to divert the attention of the women?
Answer:
Prashant wanted to divert the attention of the women who had lost their family members. He persuaded them to start working in the food-for-work programme started by an NGO. He organised sports activities for children.

Question 6.
Narrate the storm in Ersama in your own words.
Answer:
The storm in Ersama was so fierce that it brought destruction and wreaked havoc everywhere. It brought a devastating flood that took many lives and left people homeless.

Weathering the Storm in Ersama Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
How was Prashant’s village affected by the cyclone? How did he take a lead to help the people? What would have been your reaction in such a condition?
Answer:
Prashant saw that 2,500 people were crowded in a shelter. All the houses in his village were washed away. Eighty-six lives were lost in the village. There was not enough to eat. They had survived on green coconuts which were not adequate. Prashant organised a group of youths and elders. They pressurised the merchant to part with rice. After that the youth task force gathered empty utensils from the shelter.

The children were deputed to lie in the sand with these utensils on their stomach. They succeeded in sending the message to helicopters who threw food packets. As a responsible youth. I would have acted the same way as Prashant. I would lead the movement. I would have organised relief camps and help in arranging food and medicines. I would be an active member of the youth task force.

Question 2.
The true traits of an individual come to the fore in times of emergency. What traits come to one’s notice in Prashant, during the calamity that struck Ersama in coastal Orissa?
Answer:
The storm at Ersama, left a deep impact on the observant Prashant, who realised that he had never before seen such a destruction. His self-determination made him turn a deaf ear to all warnings and set out in search of his family, wading through water across 18 miles. Prashant, a born leader, soon organized the youth and elders of the village for pressurizing the local merchant to release rice stocks.

The innovative youngster made children lie on the sand with utensils on them so as to attract helicopter sorties to drop food for them. An optimist by nature, he got the children playing games of cricket to uplift spirits, and mobilized women for child care activities and men to secure food and materials. A highly cooperative individual he soon joined hands with volunteer NGOs to mend broken lives, and share others’ pains instead of wallowing in his own grief.

Question 3.
In adversity, people like Prashant get extraordinary determination and power to fight. Do you agree that adversity or crisis brings people closer?
Answer:
Yes, it is true that some people, like Prashant, get extraordinary powers in adverse conditions. They become heroes. In the story, it was extraordinary courage and strong determination that made Prashant go to his house to seek his family. He covered his eighteen-kilometre long journey with great difficulty. There was a leader in him, although he was a teenager. He had a special quality of taking initiatives.

He helped all and one during the disaster. He organized a team of volunteers to help the victims of super cyclone in Orissa. Adversity or crisis also brings people together. There is a bond of humanity. The victims of cyclone in Ersama helped one another. They worked together during their resettlement. They took care of orphans and widows. Prashant managed to unite them and work for one another.