Weathering the Storm in Ersama Class 9 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Weathering the Storm in Ersama Class 9 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with Answers

Question 1.
How long did it rain continuously in Ersama?
(a) for 24 hours
(b) for 36 hours
(c) for 48 hours
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) for 36 hours


Question 2.
The name of Prashant’s village is
(a) kalikuda
(b) ersama
(c) palikuda
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) kalikuda


Question 3.
What did Prashant see in the flood water floating?
(a) dead bodies of men, women and children
(b) carcasses of dogs, goats and cattle
(c) household possessions
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 4.
Where was Prashant when the cyclone hit his village?
(a) at the block headquarter about 18 k.ms from his village
(b) in his village
(c) in another stage
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) at the block headquarter about 18 k.ms from his village


Question 5.
What did Prashant love to play?
(a) badminton
(b) football
(c) cricket
(d) chess

Answer

Answer: (c) cricket


Question 6.
What role did the women of Kalikuda play?
(a) mothers’ role
(b) caretakers
(c) cooks
(d) none

Answer

Answer: (a) mothers’ role


Question 7.
What are the things which could be used by youngsters to help overcome any adversity?
(a) strength
(b) courage
(c) energy
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 8.
Who helped the orphans?
(a) widow women
(b) military
(c) men
(d) all

Answer

Answer: (a) widow women


Question 9.
How did Prashant help the storm victims?
(a) by arranging food for them
(b) formed a volunteer group and NGO to help widows
(c) helped in fostering families and playing with the orphans
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 10.
Whom did Prashant meet on the way back home after the storm?
(a) two friends and their uncle
(b) cousins
(c) his father
(d) none

Answer

Answer: (a) two friends and their uncle


Question 11.
Why did Prashant go to Ersama?
(a) to see a new place
(b) to visit his relatives
(c) to visit his friend
(d) none

Answer

Answer: (c) to visit his friend


Question 12.
How old was Prashant?
(a) 18 years
(b) 17 years
(c) 19 years
(d) 20 years

Answer

Answer: (c) 19 years


Question 13.
When did the storm hit the town Ersama?
(a) 1989
(b) 1979
(c) 1969
(d) 1999

Answer

Answer: (d) 1999


Question 14.
What does this lesson speak about?
(a) storm
(b) A young boy and his ventures
(c) Importance of courage and positive approach towards life
(d) How to face storms

Answer

Answer: (c) Importance of courage and positive approach towards life


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 9 English Weathering the Storm in Ersama MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.