The Tiger King Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 12 English Vistas Chapter 2 The Tiger King with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these The Tiger King Class 12 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 12 English Vistas Chapter 2 The Tiger King with Answers

Question 1.
Where were the surgeons summoned from?
(a) Delhi
(b) Bombay
(c) Calcutta
(d) Madras

Answer

Answer: (d) Madras


Question 2.
While playing with the prince, the king got hurt when a tiny sliver pierce his
(a) right hand
(b) left hand
(c) right elbow
(d) left the ankle

Answer

Answer: (a) right hand


Question 3.
__ stood out of the wooden tiger
(a) Tiny slivers
(b) Gems
(c) Engravings of ivory
(d) Chains of silver

Answer

Answer: (a) Tiny slivers


Question 4.
The shopkeeper sold it to the Tiger King for __
(a) 30 rupees
(b) 60 rupees
(c) 120 rupees
(d) 300 rupees

Answer

Answer: (d) 300 rupees


Question 5.
What present did the king buy for his son?
(a) A real tiger
(b) A toy car
(c) A toy tiger
(d) An air gun

Answer

Answer: (c) A toy tiger


Question 6.
Who shot the 100th tiger?
(a) The Tiger King
(b) The Dewan
(c) One of the hunters
(d) The British officer

Answer

Answer: (c) One of the hunters


Question 7.
The Tiger Ring was ___ when he thought he had shot the final tiger
(a) related
(b) sad
(c) stoic
(d) relieved

Answer

Answer: (a) related


Question 8.
The old tiger was kept ___
(a) in the state jail
(b) hidden in the Dewan’s house
(c) tied to a tree in the jungle
(d) hidden in a car

Answer

Answer: (b) hidden in the Dewan’s house


Question 9.
The King thought of ___ the land tax.
(a) reducing
(b) abolishing
(c) doubling
(d) imposing

Answer

Answer: (c) doubling


Question 10.
The Maharaja was sunk in gloom because
(a) there were no tigers to kill
(b) the British officer was angry
(c) he had not purchased his son’s birthday present
(d) the British officer’s wife accepted all the rings

Answer

Answer: (a) there were no tigers to kill


Question 11.
___ were left in the kingdom
(a) 30 tigers
(b) No tigers
(c) A few tigers
(d) Many tigers

Answer

Answer: (b) No tigers


Question 12.
The diamond rings cost the king __
(a) 3 lakh rupees
(b) 13 lakh rupees
(c) 18 lakh rupees
(d) 23 lakh rupees

Answer

Answer: (a) 3 lakh rupees


Question 13.
The Tiger King sometimes killed the tiger ___
(a) with bare hands
(b) without taking aim
(c) with the help of Dewan
(d) with the help of British Official

Answer

Answer: (a) with bare hands


Question 14.
The Tiger King rejected the British Officer’s request
(a) for fifty diamond rings
(b) of getting photographed with a tiger
(c) visiting his kingdom
(d) for killing a tiger

Answer

Answer: (b) of getting photographed with a tiger


Question 15.
The state ___ tiger killing
(a) protected
(b) encouraged
(c) restricted
(d) banned

Answer

Answer: (d) banned


Question 16.
The Tiger King’s upbringing was very English. He was given milk of an English cow, watched English movies and __
(a) was looked after by an English nanny
(b) his clothes went to England to be washed
(c) he lived in England
(d) he loved Indian food

Answer

Answer: (a) was looked after by an English nanny


Question 17.
The Tiger King was crowned at the age of ___
(a) 10
(b) 14
(c) 20
(d) 24

Answer

Answer: (c) 20


Question 18.
The astrologer told the Tiger King that death would come from a tiger because he was born in the hour of the ___
(a) snake
(b) lion
(c) deer
(d) bull

Answer

Answer: (d) bull


Question 19.
Band informs the readers in the beginning that the Tiger King is ___
(a) mortal
(b) gullible
(c) eccentric
(d) immortal

Answer

Answer: (a) mortal


Question 20.
In the story, The Tiger King’ proves to be all powerful ___
(a) strength of character
(b) destiny
(c) willpower
(d) authority

Answer

Answer: (b) destiny


Question 21.
Why did The King not permit British officer to click a picture with the dead tiger?
(a) to prove his might
(b) he was scared of the British
(c) because it was against the rules of his state
(d) None

Answer

Answer: (c) because it was against the rules of his state


Question 22.
How has the writer has proved the futility of king’s desire?
(a) by showing him a victim of a toy tiger
(b) by showing him as a powerful king
(c) by making the king kill 99 tigers
(d) All

Answer

Answer: (a) by showing him a victim of a toy tiger


Question 23.
What is the moral of the story?
(a) Power
(b) Power makes us powerful
(c) Power is meaningless before destiny
(d) All

Answer

Answer: (c) Power is meaningless before destiny


Question 24.
What proved the Dewan’s resorcefulness?
(a) his wits
(b) his intelligence
(c) his ability to mange a tiger in Madras
(d) none

Answer

Answer: (c) his ability to mange a tiger in Madras


Question 25.
Why did the Maharaja double the tax?
(a) In his rage against the disappearance of the sheep and to find 100th tiger
(b) to raise the funds
(c) to increse the income of the state
(d) none

Answer

Answer: (a) In his rage against the disappearance of the sheep and to find 100th tiger


Question 26.
How did the 100th tiger take its revenge?
(a) a silver on toy tiger’s body pricked his finger
(b) by being fainted
(c) by being killed by a hunter
(d) by putting him in danger

Answer

Answer: (a) a silver on toy tiger’s body pricked his finger


Question 27.
Why was the king in danger of losing his kingdom?
(a) because he prohibited British officer from killing a tiger
(b) because he killed all the tigers
(c) becuse he killed atiger in the forest
(d) All

Answer

Answer: (a) because he prohibited British officer from killing a tiger


Question 28.
What does Kalki trying to show in this story?
(a) The futility of going against the destiny
(b) kings shallowness
(c) false pride and ego
(d) none

Answer

Answer: (a) The futility of going against the destiny


Question 29.
Why was the king called The Tiger King?
(a) he was fond of tigers
(b) he kept many tigers
(c) he tamed many tigers
(d) because he killed 100 tigers

Answer

Answer: (d) because he killed 100 tigers


Question 30.
What pierced Maharaja’s right hand?
(a) the slivers on toy tiger’s body
(b) tiger’s leg
(c) tiger’s teeth
(d) none

Answer

Answer: (a) the slivers on toy tiger’s body


Question 31.
Why did the King decide to marry?
(a) to buy tigers
(b) to own tigers
(c) to tame tigers
(d) to achieve his target of killing 100 tigers

Answer

Answer: (d) to achieve his target of killing 100 tigers


Question 32.
Whom did the King marry?
(a) to a girl
(b) to a princess
(c) to a princess whose father had many tigers
(d) all

Answer

Answer: (c) to a princess whose father had many tigers


Question 33.
How did the king challenge the prediction of the astrologer?
(a) by killing the first tiger
(b) by killing the 100th tiger
(c) by killing all the tigers in the state
(d) none

Answer

Answer: (b) by killing the 100th tiger


Question 34.
Who brought up the king?
(a) a nanny
(b) an English tutor
(c) An English nanny
(d) None

Answer

Answer: (c) An English nanny


Question 35.
What did the king utter to astrologer’s prediction?
(a) let tigers watch
(b) Let tigers beware
(c) let tigers be careful
(d) none

Answer

Answer: (b) Let tigers beware


Question 36.
Who is The Tiger King in the story?
(a) Sir Jilani Jung Jung Bahadur
(b) M.A.D
(c) A.C.T.C.
(d) C.R.C.K.

Answer

Answer: (a) Sir Jilani Jung Jung Bahadur


Question 37.
What does Durai mean in the story?
(a) Cief leader in bengal
(b) Chief leader in andhra
(c) chief leader in Tamil
(d) none

Answer

Answer: (c) chief leader in Tamil


Question 38.
About which time is the story based?
(a) ancient times
(b) modern times
(c) medieval times
(d) time of autocratic kings

Answer

Answer: (d) time of autocratic kings

Question 39.
What is the theme of the story?
(a) birds
(b) animals
(c) birds and animals live on the planet
(d) All birds and animals have an important role to maintain the ecological balance

Answer

Answer: (d) All birds and animals have an important role to maintain the ecological balance


Question 40.
What is author’s pen name?
(a) chalki
(b) Balki
(c) Kalki
(d) None

Answer

Answer: (c) Kalki


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 English Vistas Chapter 2 The Tiger King with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 12 English The Tiger King MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.