The Third Level Extra Questions and Answers Class 12 English Vistas

In this page you can find The Third Level Extra Questions and Answers Class 12 English Vistas, Extra Questions for Class 12 English will make your practice complete.

The Third Level Extra Questions and Answers Class 12 English Vistas

The Third Level Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Why did Charley meet a psychiatrist?
Answer:
Charley met a psychiatrist, since he was in a dilemma. He felt sure that he had been on the third level of the Grand Central Station, which everyone knows has only two levels. Even the Presidents of the railroads would swear on a stack of timetables that there were only two levels.

Question 2.
What was the psychiatrist’s diagnosis?
Answer:
The psychiatrist said that Charlie was unhappy. The modern world, full of insecurity, fear, war and worry oppressed him, and he just wanted to escape.

Question 3.
What proof did the psychiatrist provide?
Answer:
Charley’s psychiatrist and his friends said that his stamp-collecting was an indication of his desire to seek “a temporary refuge from reality”, as was his collection of first-day covers.

Question 4.
What was Charley’s argument when the psychiatrist told him that the stamp collection was a temporary refuge from reality?
Answer:
Charley argued that his grandfather lived in nice and peaceful times, yet he was the one . who had started the stamp collection. He did not need any “temporary refuge from reality”. He added that President Roosevelt collected stamps too.

Question 5.
How does Charley describe Galesburg, Illinois, 1894?
Answer:
Charley describes it as a wonderful town with a leisurely way of life with big old frame houses, huge lawns, tremendous trees and a peaceful and tranquil world. During summer evenings, people sat in their lawns, with men smoking cigars and women waving palm-leaf fans. The first World War was twenty years away and the second World War was forty years into the future.

Question 6.
What is a first-day cover?
Answer:
When a new stamp is issued, stamp collectors buy some and use them to mail envelopes to themselves on the very first day of sale and the postmark proves the date. The envelope is called a first-day cover. They are never opened. You just put a blank paper inside the envelope.

Question 7.
What role does the first-day cover play in the story?
Answer:
One night,while fussing with his stamp collection, Charley comes across a first-day cover that should not have been there. It had been mailed to his grandfather at his home in Galesburg in July 18, 1894. However, instead of a blank paper, it contained a letter for Charley from Sam. It urged him to come back to the third level with Louisa, and keep looking for it till he found it.

Question 8.
What was the content of the note that Sam wrote to Charley?
Answer:
Sam said that he had found the third level, that he had already been there for two weeks, that life was peaceful, calm and tranquil. He urged Charley and Louisa to go back to the third level and keep looking for it till they found it.

Question 9.
How was Charley often lost on the Grand Central Station?
Answer:
Cllarley had went to the Grand Central Station hundreds of times. However, at times, he was always lost in new doorways and corridors. Once, he entered a tunnel and came out in the lobby of a hotel. Another time, he reached in an office building.

Question 10.
How did Charley compare the Grand Central to a huge tree? Why?
Answer:
Charley always found new tunnels and staircase at the Grand Central. He began to suspect that Grand Central was like a huge tree. It used to push out new corridors and tunnels like the roots of a tree.

Question 11.
How did Charley reach the third level?
Answer:
Charley had been late to his office. He desired to reach home early. So he went to Grand Central to catch a suburban train. He was lost in a corridor. He thought it was the second level. But he had reached the third level.

Question 12.
How did Charley realise that he was on the third level?
Answer:
Charley realised this as there were fewer ticket windows; the information booth was of wood and old-looking. The lights were flickering as they were open-flame gaslights. There were brass spittoons on the floor. The locomotive had a funnel-shaped stack.

Question 13.
How did Charley make sure that he had actually travelled in the past?
Answer:
Charley went to a news stand. He saw the stack of newspapers. It was The World which was not published any longer. The lead story was about President Cleveland. Later, he discovered in the public library files that it was printed on June 11, 1894.

Question 14.
Why did Charley rush back from the third level?
Answer:
Charley wanted two tickets for Galesburg. But when he offered the fare, his money was different-looking from the money of those days. The clerk thought the money was fake. He threatened to get Charley arrested. Charley rushed back to escape.

Question 15.
How did Charley learn that his psychiatrist friend had reached Galesburg of 1894?
Answer:
One day, Charley discovered a first-day cover in his stamp collection. It was addressed to his grandfather at his Galesburg address. In it, he found a letter of July 18, 1894, addressed to him by Sam. This proved that Sam had reached Galesburg of 1894.

Question 16.
What did Sam write to Charley from Galesburg?
Answer:
Sam had written to Charley that he had discovered the third level and reached Galesburg. He found Galesburg to be peaceful and friendly as Sam had described to him. He exhorted Charley to keep looking for the third level and reach Galesburg.

Question 17.
How do you find the ending of the story surprising?
Answer:
Sam was a psychiatrist. He got worried about Charley as he told Sam that he reached the third level. He firmly believed it did not exist. However, he himself was not only convinced but also escaped to Galesburg.

The Third Level Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Discuss the importance of Sam’s letter to Charley.
Answer:
Charley, the protagonist of the story, gives up hope of ever finding the third level again and resumes his hobby of collecting stamps. It is then that he comes across the first- day cover which he had not seen before and should not have been there. It carried the stamp of July 18, 1894, and had been posted from Galesburg, Illinois. As he reads the content of the letter, a shocked Charley realises that it was from Sam, his psychiatrist friend. Though he had earlier hoped that the third level existed, now he had actually found it and been there for two weeks.

Very different from the modern world full of stress, worry and insecurities, Sam describes it as a peaceful place, full of warm and friendly people and an old-world charm. He urges Charley and Louisa not to stop their search and not give up, till they find the third level. Thus, Sam reaffirms Charley’s conviction about the existence of the third level.

Question 2.
‘The Third Level’ explores an intersection of time and space. Discuss.
Answer:
In ‘The Third Level’ Jack Finney gives ‘time travel’ a new dimension through his protagonist, Charley. The third level is the point where the past and the present meet. One evening, on his way back from work, Charlie finds himself in the third level of the Grand Central Station in New York. He discovers that things were different and realises that he is back in 1894.

It was the period that Charley would love to be in. An excited Charley wants to buy two tickets to Galesburg, a peaceful town in the pre-war period, which Sam, Charley’s psychiatrist friend, interprets as his desire to escape the stress of modern living. Later, Sam himself withdraws all his savings and exchanges it for 1894 currency. He thus, is able to cross time and reach a quiet and peaceful past where his services as a psychiatrist would not be required. Louisa believes that one can cross the time dimension only after Sam’s letter of affirmation. Thus, the happiness of all the three characters of the story revolve around the third level.

Question 3.
Charley wanted to go home quickly but he reached the third level. How did he get there?
Answer:
One summer night, Charley was late at the office. As he wanted to get home quickly, he decided to take the subway from Grand Central. He went into the Grand Central and went to the steps of the first level. Then he went down another flight of stairs to reach the second level. He found an arched doorway and was lost in the corridor where he was slanted downwards. He thought it to be wrong. But he continued walking. He found nobody on the way. From there, the tunnel took a sharp turn to the left.

He went down a short flight of stairs. For a moment he perceived, he had once again come back to the second level. However, everything there was different and old-fashioned. There were fewer ticket windows. The information booth in the centre was made of wood and looked very old. It was then he realised . suddenly that he had reached the third level.

Question 4.
What was the third level like? How did Charley know he had bumped into the past?
Answer:
There was no third level at the Grand Central. It was only Charley’s journey into the past. The third level appeared to be railway station of about a century ago. The rooms were smaller and ticket windows were few. The information booth in the centre was of wood and old-fashioned. The man in the booth wore sleeve protectors and a green eyeshade.

Lights were flickering as they were open-flame gaslights. Brass spittoons were found on the floor. Most people bore beards and side burns and fancy moustache. He saw a man had a gold watch. A woman wore a dress with leg-of-mutton sleeves and high buttoned shoes. The locomotive was small with a funnel-shaped stack. A newsboy had stack of The World. It was published on June 11, 1894. It made Charley sure that he had bumped into the past.