The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

In this page you can find The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English will make your practice complete.

The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Why did the Custard, the dragon cry for a nice, safe cage?
Answer:
Custard, in fact, was very brave but still he kept asking for a nice, safe cage. It made people think him to be cowardly. He might be crying for a nice, safe cage so that he might not harm anyone when in anger or he might be proving that a little safety cage averts a disaster. The others thought that he cried for a cage as he was a coward.

Question 2.
What did Belinda and her pets hear?
Answer:
Belinda and her pets heard a nasty sound made by the pirate breaking in through the window. Belinda and her pets except Custard were terrified and cried for help. Ink, Blink and Mustard fled away cowardly. Custard fought with him bravely and killed him.

Question 3.
What terrified the pirate? Who killed him and how?
Answer:
Custard, the dragon, jumped up, snorting and clashing his tail. He was making a lot of clatter and clankering and he was squirming. He attacked the pirate. It terrified the pirate. He fired at Custard and missed. Custard killed him by swallowing him up. It shows that he was brave.

The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
‘Appearances are deceptive’ is an apt summation of the poem, ‘The Tale of Custard the Dragon.’ Elucidate.
Answer:
Belinda’s pet dragon though ferocious in looks, believed he was a coward at heart, it seemed. In comparison, the other pets boasted of their bravery, their ability to chase lions and their tiger cries, while the dragon just whimpered for a safe cage to hide in. The appearance of a pirate brought forth the dragon’s true worth for while the other creatures scuttled off to hide, the dragon measured up to the pirate’s threats by snorting at him, clattering his steely tail, and finally, gobbling him up.

Once the enemy was conquered, the animals emerged and made lame excuses about their inability to confront the pirate In true warrior spirit, the dragon magnanimously said that he truly a coward, exposing their weaknesses.

Question 2.
When the pirate attacked Belinda, ail of her brave friends—Ink, Blink and Mustard ran away. Only Custard fought with the enemy. Based on your reading of the poem, write a paragraph on the topic: ‘A friend in Need is a Friend Indeed’.
Answer:
Man is a social animal and we all have survived throughout the civilization through the process of socialization. The beginning of any friendship is when one tries to socialize with the other. But not all socializations result in friendship. Some people walk past us in the journey of life, and some stay back and see us grow. The ones, who walk away when the clouds are cast, are the ones who will never stick around when we need them the most.

A true friend is the one who always sticks around irrespective of how good or bad the situation is. Therefore it is rightly said that those who survive the test of friendship i.e., those who stand by us in our most trying times are the real friends. Truly, a friend in need is a friend indeed.

Question 3.
Everyone believed that the Custard was a coward; but when an opportunity came he showed exemplary courage. Based on y our reading of the poem, write a paragraph on the topic: ‘Courage is a Mind, not of Muscle’.
Answer:
Mark Twain once said that ‘Courage is resistance to fear, mastery of fear—not absence of fear’. Courage is not merely a show of power but the ability to overcome fear and not allow it to paralyze our minds. Most of us tend to generalize and call people who shy away from a physical show of power as being cowards.

But the truth lies in the fact that those who indulge in physical aggression are the ones who are the most insecure. David was barely one-fourth of Goliath, the giant. Yet David succeeded, in killing him. He had used his presence of mind and stood successful over an entire army. Thus, we must remember that courage is a matter of mind, not muscle.

The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the stanza given below and answer the questions that follow:

Question 1.
Now the name of the little black kitten was Ink,
And the little grey mouse, she called him Blink,
And the little yellow dog was sharp as Mustard,
But the dragon was a coward, and she called him Custard.

(a) The little dog was called ………….. because it was sharp.
Answer:
mustard

(b) Belinda’s pets are a black kitten, grey mouse, yellow dog and
Answer:
dragon

(c) Belinda called the dragon
Answer:
custard

(d) Find the antonym of ‘brave’ in the extract.
Answer:
coward

Question 2.
Custard the dragon had big sharp teeth,
And spikes on top of him and scales underneath,
Mouth like a fireplace, chimney for a noes.
And realio, trulio daggers on his toes.

(a) Belinda thought that Custard the dragon was a
Answer:
coward

(b) The dragon had ‘realio, trulio’ on his toes.
Answer:
daggers

(c) “Realio, trulio” (really, truly) is used for poetic effect in the extract.
Answer:
True.

(d) Find the antonym of ‘blunt’ in the extract.
Answer:
sharp.

Question 3.
Belinda was as brave as a barrel full of bears,
And Ink and Blink chased lions down the stairs,
Mustard was as brave as a tiger in a rage,
But Custard cried for a nice safe cage.

(a) Mustard the yellow dog has been compared to a ………….
Answer:
tiger

(b) Belinda was as brave as a full of bears.
Answer:
barrel

(c) Custard cried for a nice safe cage, which shows his bravery.
Answer:
False

(d) Find the same meaning of ‘followed’ in the extract.
Answer:
chased.

Question 4.
Belinda tickled him, she tickled him unmerciful,
Ink, Blink and Mustard, they rudely called him Percival,
They all sat laughing in the little red wagon
At the realio, trulio, cowardly dragon.

(a) Belinda tickled Custard, the dragon
Answer:
unmerciful

(b) Ink, Blink and Mustard called the Custard
Answer:
Percival

(c) Custard, the dragon, lived in the black wagon.
Answer:
False

(d) Find the antonym of ‘merciful’ in the extract.
Answer:
unmerciful.

Question 5.
Pistol in his left hand, pistol in his right,
And he held in his teeth a cutlass bright,…

(a) The pirate’s intention was to ………. Belinda and others.
Answer:
kill

(b ) The pirate held a bright in his teeth.
Answer:
cutlass

(c) Belinda attacked the pirate brutally.
Answer:
False

(d) Find the same meaning of ‘sword’ in the extract.
Answer:
cutlass

Question 6.
Belinda paled, and she cried Help! Help!
But Mustard fled with a terrified yelp,
Ink trickled down to the bottom of the household,
And little mouse Blink strategically mouseholed.

(a) Belinda cried for help because she was by a pirate with a pistol.
Answer:
attacked

(b) Mustard fled with a terrified
Answer:
yelp

(c) Blink hid strategically in a mousehold.
Answer:
True

(d) Find the same meaning of ‘howl’ in the extract.
Answer:
yelp

Question 7.
But up jumped Custard, snorting like an engine,
Clashed his tail like irons in a dungeon,
With a clatter and a clank and a jangling squirm,
He went at the pirate like a robin at a worm”.

(a) Custard, the dragon has been compared to an
Answer:
engine

(b) Custard attacked the pirate like a on a worm.
Answer:
robin

(c) ‘Simile’ is used in the line ‘clashed his tail like irons in a dungeon’.
Answer:
True

(d) Find the same meaning of ‘wriggle’ in the extract.
Answer:
squirm.

Question 8.
The pirate gaped at Belinda’s dragon,
And gulped some grog from his pocket flagon,
He fired two bullets, but they didn’t hit,
And Custard gobbled him, every bit.

(a) The pirate fired two ………… from his pistol.
Answer:
shots

(b) The pirate met his end when the dragon ………….. him up.
Answer:
gobbled

(c) The pirate gaped at the dragon because he was not scared.
Answer:
False

(d) Find the same meaning of ‘drank’ in the extract.
Answer:
gulped.

Question 9.
Belinda embraced him, Mustard licked him,
No one mourned for his pirate victim.
Ink and Blink in glee did gyrate
Around the dragon that ate the pirate.

(a) Everyone embraced the dragon because he had the pirate.
Answer:
gobbled up

(b) The Custard proved that he was not a
Answer:
coward

(c) Nobody was happy because the pirate was not eliminated. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the antonym of ‘unhappy’ in the extract.
Answer:
glee.