The Summer of the Beautiful White Horse Extra Questions and Answers Class 11 English Snapshots

Here we are providing The Summer of the Beautiful White Horse Extra Questions and Answers Class 11 English Snapshots, Extra Questions for Class 11 English was designed by subject expert teachers.

The Summer of the Beautiful White Horse Extra Questions and Answers Class 11 English Snapshots

The Summer of the Beautiful White Horse Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
To which tribe did Mourad and Aram belong? Which traits of the tribe are highlighted in the story ‘The Summer of the Beautiful White Horse’?
Answer:
Mourad and Aram belonged to the Garoghlanian tribe. The Garoghlanians were extremely poor but they were known for honesty for centuries. They were proud first, honest next and believed in doing the right deeds. No one of their tribe would ever steal. Everyone trusted them.

Question 2.
What are the unique traits of the Garoghlanian tribe?
Answer:
The unique traits of the Garoghlanian tribe were that they were extremely poor but still they were 1 famous for their honesty for centuries. They were proud as well as honest; they believed in doing the right deeds. No one o^ their tribe would ever steal. They were trustworthy.

Question 3.
Why did Aram find it hard to believe that Mourad had stolen the horse?
Answer:
Though Mourad was too poor to buy a horse, Aram found it difficult to believe that he had stolen it. This was because Mourad came from a family that firmly upheld honesty as their special trait and were proud of it.

Question 4.
Why was Aram delighted and frightened at the same time when he saw his cousin Mourad on a beautiful white horse?
Answer:
Aram was delighted because of the beautiful white horse. He wanted to ride. He was delighted and frightened by ‘the pious stillness and humour’ in Mourad and the horse. This means that he was frightened because Mourad was on a horse which he could never have bought.

Question 5.
How can we say that Aram and Mourad were very fond of riding?
Answer:
Mourad brought a horse which did not belong to him. Though he knew that their tribe was well- known for honesty, but he could not help stealing John Byro’s horse for riding. They enjoyed riding at 4:00 a.m. when it was still dark. They used to race the horse across fields, vineyards, orchards, irrigation ditches and country roads. Thus we can say that Aram and Mourad were very fond of riding.

Question 6.
Mourad said, “I have a way with a horse”. Do you agree? Give an example to prove your point.
Answer:
Yes, we agree that Mourad had a way with a horse. When John Byro got the horse back, he found the horse better tempered because Mourad was good at dealing with a wild white horse. The horse wanted to run wild in the beginning but Mourad felt he could make the horse do anything he wanted.

Question 7.
What were the peculiarities in Uncle Khosrove’s behaviour?
Answer:
Uncle Khosrove, who had a furious temper was known to be crazy. He was so impatient and irritable that he stopped anyone from talking by roaring, ‘It is no harm; pay no attention to it.’ His son came to him to tell him that their house was on fire. He silenced him saying ‘enough’. ‘It is no harm, I say’. He was irritated and snubbed when John Byro told him about his horse having been stolen.

Question 8.
What did John Byro say to the boys when he found them walking with it one morning?
Answer:
John Byro met the boys walking with his horse which had been stolen. He studied the horse, asked its name and examined its teeth. He said if he did not know their parents’ honesty he would swear that it was his horse. He only called it the ‘twin’ of his horse.

Question 9.
What do you think induced the boys to return the horse to its owner?
Answer:
The boys belonged to the Garoghlanian tribe which was well known for its honesty. When John Byro met the boys walking with his horse which had been stolen, he studied the horse, asked its name and examined its teeth. He said if he did not know their family’s honesty, he would swear that it was his horse. The boys became conscience-stricken. They realized that what they did was wrong and this could bring disgrace to their family. This made them return the horse.

Question 10.
Describe Mourad’s parting from the beautiful white horse.
Answer:
Mourad had spent some time looking after the horse. He loved it even though it was not his own. When he left it in John Byro’s vineyard, he put his arms around his neck, pressed his nose into the horse’s nose and patted it. The horse had grown stronger and better tempered in his care.

Question 11.
Why did John Byro visit Aram’s house in his surrey after getting his horse back?
Answer:
John Byro visited Aram’s house to show the horse that had been stolen and returned. He showed that the horse was stronger than ever and better tempered.

Question 12.
How did little Aram define stealing when he had to decide whether or not to ride the horse?
Answer:
Little Aram was crazy about horses and was longing for a joyride on the horse. When he guessed that Mourad had stolen the horse, he defined that stealing a horse for a ride was not like stealing money. It would become stealing if he and Mourad wanted to sell the horse.

Question 13.
Why did Mourad steal the horse and then return it?
Answer:
Mourad stole the horse because he had passion to ride but was too poor to buy one. He returned the horse because he had no intention of stealing it. Besides farmer, John Byro, reminded him of the high reputation of his family for honesty.

The Summer of the Beautiful White Horse Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Aram did not think they had stolen the white horse even though they kept it with them for a long time. Why did Mourad steal the horse? Why did they return it?
Answer:
Aram did not think they had stolen the white horse even though they kept it with them for a longtime because in his opinion it would become stealing only when they had the intention to sell the horse for money or keep it with them forever. Therefore, they did not think they had stolen the horse.

Mourad stole the horse because he had passion for riding; but he was too poor to buy a horse. They returned the horse back because their conscience instructed them to do so. The meeting with John Byro changed Mourad’s mind and heart. John Byro did not claim the horse, though he felt that it was his lost horse. He only spoke about the honesty of their family which prompted them to return the horse to its rightful owner.

Question 2.
What impression do you form of the narrator (Aram) after reading the story?
Answer:
Aram is a nine years Armenian boy who narrates the story. He is longing for a joyride on a horse. He is the only character in the story who not only narrates incidents and actions but also gives useful information about other characters and their traits as well. He also provides the description of the Garoghlanian, tribe, their traits, etc.

He finds it hard to believe that Mourad has stolen a horse because he comes from a family that firmly upholds honesty as their special trait and are proud of it. In his opinion, stealing a horse for a ride is not the something as stealing something else, such as money. He convinces himself by saying this that it would become stealing when they offer to sell it. Aram enjoys riding the horse.

The temptation to ride a beautiful horse cannot be resisted by him. Aram loves adventure that’s why he decides not to talk about the stolen horse.

Question 3.
The narrator mentioned ‘a crazy streak’ running in his family. Which two characters showed this streak in their behaviour and words? Write briefly about them showing how they could be called crazy.
Answer:
Mourad and Uncle Khosrove were the two characters who showed a crazy streak in their behaviour. Mourad was a thirteen-year old Armenian boy. He belonged to Garoghlanian tribe. He was fond of riding to the point of craziness. He sang out of joy when riding a stolen horse. He said confidently that he had a way with horses.

He was crazy like his uncle Khosrove and was considered the natural descendent of his crazy uncle. Uncle Khosrove had a furious temper1 and was known to be crazy. He was so impatient and irritable that he stopped anyone from talking by roaring, ‘It is no harm; pay no attention to it’. He said this even when his son came running to tell him that their house was on fire. He got irritated and snubbed John Byro when he told him about his horse having been stolen.

Question 4.
Do you think John Byro recognised his horse? Why did he not accuse the boys of stealing his horse?
Answer:
Yes, John Byro recognized his horse. When he met the boys, walking with his horse which had been stolen, asked its name and examined its teeth. He said it must be the twin of his stolen horse. He said that he trusted their family’s honesty, so he was not willing to create a fuss and did not have any intention to call them thieves.

Though he recognized his horse but he told them that he would not even suspect them of stealing a horse. John Byro did not blame the boys nor made any formal complaint regarding the theft of his horse. He merely touched upon their family honour. This had the desired effect on the children and they returned the horse.

Question 5.
“We had been famous for our honesty for something like eleven centuries,” the narrator describes his family in these words. Do you think it is possible to remain honest in modern times?
Answer:
Yes. It is possible to be honest in modern times too as seen in the story. Mourad and Aram were honest too. Mourad took the horse because he loved to ride but could not afford to buy one – he had all the intention of returning the horse. There are many examples of honest behaviour – Gandhiji inspired truthfulness by his example Satyameva Jayate (Truth alone triumphs) was adopted as national motto of India on 26th January, 1950.

Even today, honest people such as Anna Hazare are ready to fast unto death for upholding honesty. Many such activists have put their lives at stake to fight for and uphold truth. Some of them have even laid down their lives. Young people are very idealistic and wish to eliminate corruption and dishonesty. Unfortunately many amongst us find it difficult to follow the future gains at the cost of present-day hardships and therefore, we tend to choose the easy way out. But truth is like a bitter pill that actually is good for our health in the long run.