The Sound of Music Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find The Sound of Music Had Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

The Sound of Music Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

Part 1 Evelyn Glennie Listens to Sound Without Hearing It

The Sound of Music Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
When and how was Evelyn’s hearing problem noticed?
Answer:
Evelyn was only eight-year-old when her hearing problem was noticed by her mother. Her loss of hearing was gradual. One day she was waiting to play the piano. Her name was called but she did not seem to hear.

Question 2.
When was Evelyn’s deafness confirmed? What advice was given to her?
Answer:
Evelyn’s deafness was gradual. By the time she was eleven, her marks had deteriorated. Her teachers advised her parents to take her to a specialist. The specialist advised her that she should be fitted with hearing aids and sent to a school for the deaf.

Question 3.
What kind of recognition did Evelyn get at the Royal Academy of Music?
Answer:
When Evelyn was seventeen, she joined the Royal Academy of Music. She scored the highest marks in the history of the academy. She was one of the most brilliant students of the academy and won many top awards during her three-year course.

Question 4.
Why did Evelyn say, “Men with bushy beards give me trouble”?
Answer:
Evelyn could understand what others were saying by reading the movement of lips and by watching faces and eyes. It was difficult for her to read the movement of lips of the men with bushy beards. She jokingly remarked that men with bushy beards gave her trouble.

Question 5.
What did James Blades say about Evelyn’s music?
Answer:
James Blades remarked that God may have taken away her sense of hearing but He has given her something extraordinary. What we hear, she feels, far more deeply than any of us. She is a talented musician who expresses music so beautifully.

Question 6.
How did Evelyn inspire the deaf children?
Answer:
Evelyn is herself a deaf girl but her handicappedness never came in her way. She became a world renowned multi-percussionist. She is an inspiration for deaf children who say, ‘If she can do it, I can.’

Question 7.
What did Evelyn want to do? How did her teachers react to that? Who helped her?
Answer:
Evelyn wanted to live a normal life and pursue her interest in music. She wanted to play the xylophone. Most of her teachers discouraged her but Ron Forbes spotted her potential and motivated her to learn music in a different way.

Question 8.
How did Ron Forbes help Evelyn? How could Evelyn sense certain notes?
Answer:
Ron Forbes spotted her potential and tuned two large drums to different notes. He advised her not to listen through her ears but to sense in some other way. Evelyn discovered that she could sense certain notes in different parts of her body. She learned to open her mind and body to sounds and vibrations.

Question 9.
What was her achievement? What did she say about it?
Answer:
Evelyn worked hard with strong determination to learn music. She toured the United Kingdom by the time she was sixteen. She auditioned for the Royal Academy of Music. At the end of three years she had captured most of the top awards. Evelyn says, “If you work hard and know where you are going. You’ll get there.”

Question 10.
What did Evelyn determine to do?
Answer:
Evelyn determined to lead a normal life despite her deafness and wanted to pursue her interest in music with hard work and confidence.

The Sound of Music Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
How does Evelyn acknowledge her success? How is she a source of inspiration for the handicapped? What do you learn from her life?
Answer:
Evelyn says, “If you work hard and know where you are going, you will get there.” A clear vision and strong determination are the secrets of her success. She is deaf but her strong determination got her right on the top. She is an inspiration to the handicapped because she herself is deaf. Being handicapped herself, she has brought percussion to the front of the orchestra. She created history by scoring one of the highest marks in the history of the academy.

The deaf children find a role model in her. They feel that if Evelyn can do it, why can’t they. She has given them an idea to progress in their life. One learns from her life that where there is a will there is a way. She teaches me how determination and hard work are key to success. Physical handicaps are in no way an obstacle to success.

Question 2.
Describe Evelyn’s achievements. What helped her overcome her problems?
Answer:
Evelyn was a deaf girl. Her hard work and strong determination put her on the top. Today, she is the most sought after multi-percussionist. She has mastery over some one thousand instruments. She has travelled to all the major countries across the world. She toured the United Kingdom with an orchestra when she was a teenager.

She auditioned for the Royal Academy of Music and scored one of the highest marks in the history of the Academy., She gave solo performances too. She has also captured most of the top awards. She was presented with the Royal Philharmonic Society’s famous Soloist of the Year Award. It was her strong determination and self-confidence that helped her in her life.

Question 3.
What inspiration do you get from the life of Evelyn? According to you, what were the most important factors that helped Evelyn in her life?
Answer:
“If you work hard and know where you are going, you’ll get there.” These words give me inspiration from the life of Evelyn. Strong determination and hard work make any impossible work possible. Evelyn’s life is a lesson for all who are physically disabled or challenged. Despite being handicapped, Evelyn was able to attain glorious heights in the field of music. She achieved what a normal person cannot.

Evelyn’s family, her mentor Ron Forbes, her strong determination and hard work are the factors that helped her attain glorious heights. She got support from her family. Her mentor motivated her to go ahead. Motivation and self-confidence are very important factors that help her in getting ‘right to the top’. Another important factor is her strong determination. All these factors helped Evelyn in her life.

Question 4.
Evelyn Glennie has already accomplished more than most people twice her age. What is your opinion about it?
Answer:
In my opinion, Evelyn Glennie achieved more than most people twice her age. It is true that she achieved a rare success through determination, hard work and courage. She was just seventeen when she auditioned for the Royal Academy of Music, London. She topped the class and by the age of nineteen she had won most of the top awards. She mastered over some one thousand instruments. She .brought percussion to the forefront of the orchestra. Today she is the world’s most sought-after multi-percussionist.

Question 5.
Write a letter to your friend telling him how Evelyn inspired you.
Answer:
14, Navjeevan Vihar
New Delhi
28 February 200X
Dear Shreeja
I hope you have heard and read about renowned international percussionist Evelyn Glennie. I am so motivated and enthusiastic after knowing about her. You know I had an interest in dance but after my accident I could not continue the practice and my dream of becoming a renowned dancer was shattered like a glass. But now I have decided to restart my practice. If Evelyn, despite being a deaf, can become a multi-percussionist, why can’t I? I am well now and can do. I shall not give up my dream. Shreeja, I need your moral support once again.
Your friend
Himangi

The Sound of Music Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow:

Question 1.
Evelyn Glennie’s loss of hearing had been gradual. Her mother remembers noticing something was wrong when the eight-year-old Evelyn was waiting to play the piano. “They called her name and she didn’t move. I suddenly realised she hadn’t heard,” says Isabel Glennie. For quite a while Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers.

(a) Isabel Glennie realised that Evelyn was short of hearing when Evelyn was ………..
years old.
Answer:
eight

(b) When her mother called Evelyn’s name she showed no
Answer:
movement

(c) ‘I’ in the above line refers to Evelyn Glennie. (True/False)
Answer:
False

(d) The word that means ‘something that is progressing slowly’ is
Answer:
‘gradual’

Question 2.
Her mother remembers noticing something was wrong when the eight-year-old Evelyn was waiting to play the piano. “They called her name and she didn’t move. I suddenly realized she hadn’t heard,” says Isabel Glennie. For quite a while Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teacher. But by the time she was eleven her marks had deteriorated and her headmistress urged her parents to take her to a specialist.

(a) Evelyn’s mother detected her hearing defect when she didn’t
Answer:
hear/respond

(b) Evelyn’s parents were urged by her headmistress to see a ……………
Answer:
specialist

(c) Evelyn managed to hide her growing deafness until the age of eleven. (True/False)
Answer:
True

(d) The word in the above lines that is opposite of ‘improved’ is
Answer:
‘deteriorated’

Question 3.
But Evelyn was not going to give up. She was determined to lead a normal life and pursue her interest in music. One day, she noticed a girl playing a xylophone and decided that she wanted to play it too. Most of the teachers discouraged her but percussionist Ron Forbes spotted her potential. He began by tuning two large drums to different notes. “Don’t listen through your ears,” he would say, “try to sense it some other way.”

(a) Evelyn’s capability of playing a xylophone was discovered by
Answer:
Ron Forbes

(b) Evelyn was by most of her teachers.
Answer:
discouraged

(c) “Try to sense it in some other way” was said by Ron Forbes. (True/False)
Answer:
True

(d) The opposite of word ‘abnormal’ from the extract is ……………..
Answer:
‘normal’

Question 4.
She toured the United Kingdom with a youth orchestra and by the time she was sixteen, she had decided to make music her life. She auditioned for the Royal Academy of Music and scored one of the highest marks in the history of the academy. She gradually moved from orchestral work to solo performance.

(a) She in the above lines refers to …………
Answer:
Evelyn

(b) She toured the United Kingdom with a when she was
Answer:
youth orchestra, sixteen

(c) With time, she moved from solo performance to orchestral work. (True/False)
Answer:
False

(d) The word that means the same as ‘a trial performance to check suitability’ is
Answer:
‘auditioned’ ’

Question 5.
As for music, she explains, “It pours in through every part of my body. It tingles in the skin, my cheekbones and even in my hair.” When sire plays the xylophone, she can sense the sound passing up the stick into her fingertips. By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her body.

(a) ‘It’ in the above lines has been used for …………..
Answer:
music

(b) Evelyn can feel the sound passing up the stick into her finger tips, when she
Answer:
plays xylophone

(c) Xylophone pours in through every part of Evelyn’s body. (True/False)
Answer:
False

(d) …………….. in the above lines means the quality in a sound of being deep and reverberating.
Answer:
Resonances

Question 6.
“I’ve just got to work…Often harder than classical musicians. But the rewards jre enormous.” Apart from the regular concerts, Evelyn also gives free concerts in prisons and hospitals. She also gives high priority to classes for young musicians. Ann Richlin of the Beethoven Fund for Deaf Children says, “She is a shining inspiration for deaf children. They see that there is nowhere that they cannot go.”

(a) Evelyn also believed in social work by giving in prisons and hospitals.
Answer:
free concerts

(b) Evelyn was a shining inspiration for deaf children, sad ………….
Answer:
Ann Richlin

(c) After meeting Evelyn, deaf children are often filled with hope and feel that they can go and survive anything in the world. (True/False)
Answer:
True

(d) Find a word from the extract which is the opposite of ‘irregular’.
Answer:
‘regular’

Part 2 The Shehnai of Bismillah Khan

The Sound of Music Extra Questions and Answers Short Answer Questions

Question 1.
Why did Aurangzeb ban the playing of the Pungi?
Answer:
Emperor Aurangzeb did not like the sound of Pungi. He found it shrill and unpleasant. He decided to ban its use in the royal residence. Later on it was perfected by a barber.

Question 2.
How is Shehnai different from Pungi?
Answer:
Shehnai is different from Pungi. It is longer and broader than Pungi. It is made of natural hollow stem of Burma teak wood. It has seven holes in it. It is played by opening and closing some of the holes. It is played on energy auspicious occasion.

Question 3.
Where was the Shehnai played traditionally? How did Bismillah Khan change this practice?
Answer:
Traditionally, the Shehnai was played only in temples and at marriages. It was confined to the royal palaces alone. But Bismillah Khan changed this practice. He made it popular and brought it on the classical stage.

Question 4.
How is the Shehnai instrument made?
Answer:
A member of the barber family chose a pipe with a natural hollow stem. The hollow stem was longer and broader than the original Pungi. He drilled seven holes in it, and produced a Shehnai with an impressive and sonorous tonal sound. He played it in the presence of the emperor who liked it. Nowadays, the Shehnai is made from seasoned Burma teak wood.

Question 5.
Why did Bismillah Khan refuse to start a Shehnai school in the USA?
Answer:
Bismillah Khan was fond of Benaras and the holy river Ganga. He had many disciples from abroad too. One of his students wanted him to head a school in the United States. He refused to do so because he could not take the Ganga to the United States. He could never leave India.

Question 6.
How can you. say that Bismillah Khan loved India and Benaras?
Answer:
Bismillah Khan loved Benaras and the holy river Ganga. He could never think of leaving the two. He refused an offer from a student from the United Kingdom who wanted him to settle in the USA and head a school. He remarked that whenever he was in a foreign country he kept yearning to see India. It shows that he loved India especially Benaras.

Question 7.
What was Bismillah Khan’s achievement when he was just five-years old?
Answer:
Bismillah Khan was fond of music right from his childhood. As a five-year-old child he used to visit Bihariji temple at Dumraon to sing Bhojpuri ‘Chaita’. He used to sing so well that he was awarded with a 1.25 kg Laddu by the local Maharaja.

Question 8.
Why did Bismillah Khan stop scoring music for movies?
Answer:
Bismillah Khan gave music in two movies, i.e. ‘Gunj Utthi Shehnai’ and ‘Sanadhi Apanna’. He was not happy with his own work. He stopped scoring music for movies because he could not adjust with the artificiality and glamour of the celluloid world.

Question 9.
When and how did Bismillah Khan get his big break?
Answer:
With the opening of All India Radio in Lucknow in 1938, Bismillah Khan got a big break. He became an often-heard Shehnai player on Radio. When India gained Independence on 15 August 1947, Bismillah Khan became the first Indian to greet the nation with his Shehnai.

Question 10.
Where did Bismillah Khan play the Shehnai on 15 August 1947? Why was the event historic?
Answer:
Bismillah Khan played the Shehnai from the Red Fort on 15 August 1947. It was a historic event because he became the first Indian to greet the nation on the occasion of first Independence Day. This programme was attended by Nehru and Gandhiji.

Question 11.
Music has no religion. How did Bismillah Khan’s Shehnai prove it? Do you also think so? .
Answer:
Yes, it is true that music has no religion. Bismillah Khan was a Muslim but his music, his Shehnai, was for all. He used to play Shehnai in temples. The flowing water of Ganga inspired him. All the ceremonies of the Hindus were incomplete without his Shehnai. He was equally loved and respected by all the religions.

The Sound of Music Extra Questions and Answers Long Answer Questions

Question 1.
What were the recurring themes of Bismillah Khan’s music and how did they originate? What does this tell you about Bismillah Khan?
Answer:
The recurring themes of Bismillah Khan’s music were based on the flowing waters of the Ganga. The predominant themes of his music were the characteristics of temple and the relationship between human beings. His association with the temples and the Ganga was very old. He went to Benaras in his early age. He was introduced to Shehnai there by his maternal uncle, Ali Bux.

He used to play shehnai at the Balaji and Mangala Maiya temples. His favourite places were on the river bank where he used to practise for hours in isolation. This shows him to be a man with a spiritual and humane soul. He was attached to his birthplace as well as god and found solace in the company of nature.

Question 2.
Describe in brief the early life of Bismillah Khan, his achievements and the various awards that were conferred on him in later years.
Answer:
Born on March 21,1916, Bismillah Khan belonged to a family of professional Shehnai players. At the age of six, he moved to Benaras where his maternal uncle, Ali Bux, introduced him to the nuances of playing the simple reed instrument, called the Shehnai.

He got the best performer award at the All India Music Conference in Allahabad in 1930. In 1937, he bagged three medals at a music conference in Kolkata. He was invited by Pandit Nehru to play the Shehnai from the ramparts of Delhi’s Red Fort in 1947. He had also won many international awards and the highest award which he had received, was the ‘Bharat Ratna’. For him, music was his religion, music was his soul.

Question 3.
Strong determination, motivation and right direction helped Bismillah Khan in being what he was. Do you agree? How important are these characteristic traits in our life?
Answer:
Yes, I agree. Bismillah Khan, born in a small village, became a legend in the field of music. He was the best Shehnai player. He reached the heights of music. He brought Shehnai in forefront. It all happened due to his strong determination, motivation and right direction.

These values are very important in our life. No one can succeed in life if one is not motivated, determined and hard working. If we are clear in our goal and move in the right direction, we get success. His journey from a six-year-old ordinary boy to the ‘Bharat Ratna’ was possible because of the above characteristic traits.

Question 4.
You attended one of the concerts of Bismillah Khan. Describe your experience.
Answer:
I had an opportunity to attend the concert of Bismillah Khan. The concert was organised by Sangeet Academy in Siri Fort Auditorium on 14th August. It was a wonderful experience for me. When Ustaad Bismillah Khan started his Shehnai, there was pin-drop silence in the auditorium.

Everyone was mesmerised. I was so fascinated that I could not even blink my eyes. It was so melodious, so mind-blowing. Everyone was captivated for two hours. The non-stop two-hour programme was a wonderful experience for me. I got an opportunity to meet Ustaad Bismillah Khan in his private chamber. He obliged me by his autograph.

The Sound of Music Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow:

Question 1.
Emperor Aurangzeb banned the playing of a musical instrument called pungi in the royal residence for it had a shrill unpleasant sound. Pungi became the generic name for dreaded noisemakers. Few had thought that it would one day be revived. A barber of a family of professional musicians, who had access to the royal palace, decided to improve the tonal quality of the pungi.

(a) Pungi was banned for its sound.
Answer:
shrill unpleasant

(b) …………. tried to improve the tonal quality of Pungi.
Answer:
A barber

(c) Pungi became a very common name and was often associated with people who were great chatterers. (True/False)
Answer:
True

(d) In the above lines the word …………. means same as ‘restored to life or consciousness’.
Answer:
‘revived’

Question 2.
As a five-year old, Bismillah Khan played gillidanda near a pond in the ancient estate of Dumraon in Bihar. He would regularly go to the nearby Bihariji temple to sing the Bhojpuri ‘Chaita’, at the end of which he would earn a big laddu weighing 1.25 kg, a prize given by the local Maharaja.

(a) The was enchanted by Bismillah’s song at the temple.
Answer:
local Maharaja

(b) Bismillah Khan’s favourite leisure activity was near a pond.
Answer:
playing gilli-danda

(c) At the age of six, Bismillah regularly went to the nearby Bihariji temple. (True/False)
Answer:
False

(d) The word that means the same as ‘property or landholding’ in the above lines is ……….
Answer:
‘estate’

Question 3.
The young boy took to music early in life. At the age of three, when his mother took him to his maternal uncle’s house in Benaras, Bismillah was fascinated watching his uncle practising the Shehnai. Soon Bismillah started accompanying his uncle, Ali Bux, to the Vishnu temple of Varanasi where Bux was employed to play the Shehnai.

(a) The young boy being referred to here is
Answer:
Bismillah Khan

(b) His talent was discovered at the age of in the city of ……………
Answer:
three, Benaras

(c) Ali Bux, his uncle and a Shehnai player, always fascinated Bismillah. (True/False)
Answer:
True

(d) ‘Maternal uncle’ used in the above lines means ……………
Answer:
mother’s brother

Question 4.
When India gained Independence on August 15,1947, Bismillah Khan became the first Indian to greet the nation with his Shehnai. He poured his heart out into Raag Kafi from the Red Fort to an audience which included Pandit Jawaharlal Nehru, who later gave his famous Tryst with Destiny speech.

(a) ……………. was expressed by Bismillah on the occasion of India’s Independence.
Answer:
Raag Kafi

(b) The audience was inclusive of …………..
Answer:
Pandit Jawaharlal Nehru

(c) Pandit Nehru became the first person to greet the nation with his Shehnai. (True/False)
Answer:
False

(d) The word that is the same as ‘attained or obtained’ is ………….
Answer:
‘gained’

Question 5.
His first trip abroad was to Afghanistan where King Zahir Shah was so taken in by the maestro that he gifted him priceless Persian carpets and other souvenirs. The King of Afghanistan is not the only one to be fascinated with Bismillah’s music. Film director, Vijay Bhatt was so impressed after hearing Bismillah play at a festival that he named a film Gunj Uthi Shehnai after the instrument.

(a) Another word for ‘so taken in’ can be ………….
Answer:
impressed or attracted.

(b) King Zahir Shah presented to Bismillah.
Answer:
Persian carpets

(c) Gunj Uthi Shehnai was the film directed by Vijay Bhatt. (True/False)
Answer:
True

(d) The word in the above lines that denotes ‘a performer of classical music’ is ………….
Answer:
‘maestro’

Question 6.
In spite of having travelled all over the world — Khansaab as he is fondly called — is exceedingly fond of Benaras and Dumraon and they remain for him the most wonderful towns of the world.

(a) …………… was affectionately called ‘Khansaab’ by the people.
Answer:
Bismillah Khan

(b) Khansaab loved the towns of ………… and the most.
Answer:
Benaras and Dumraon

(c) Khansaab loved his country more than other countries. (True/False)
Answer:
True

(d) The antonym of the word ‘dreadful’ in the above lines is …………
Answer:
‘wonderful’

Question 7.
Ustad Bismillah Khan’s life is a perfect example of the rich cultural heritage of India.
(a) Ustad Bismillah Khan’s life is exemplary. (True/False)
Answer:
True

(b) His life depicts
Answer:
India’s cultural heritage.

(c) The word that is the same as ‘inheritance’ is
Answer:
‘heritage’

(d) The opposite of the word ‘imperfect’ is
Answer:
‘perfect’

Leave a Comment