The Sound of Music Class 9 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 9 English Beehive Chapter 2 The Sound of Music with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these The Sound of Music Class 9 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 9 English Beehive Chapter 2 The Sound of Music with Answers

Question 1.
According to Bismillah Khan, what is Hindustan’s richest tradition?
(a) earning money
(b) music
(c) spirituality
(d) politics

Answer

Answer: (b) music


Question 2.
Which national award was conferred on Ustad Bismillah Khan?
(a) the Padmashri
(b) the Padma Bhushan
(c) the Palma Vibhushan
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
Bismillah Khan took part in :
(a) the World Exposition in Montreal
(b) the Cannes Art Festival
(c) the Osaka Trade Fair
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
When was Bismillah Khan awarded the highest civilian award ‘Bharat Ratna’?
(a) in 2000
(b) in 2001
(c) in 2002
(d) in 2003

Answer

Answer: (b) in 2001


Question 5.
Which film is named after Bismillah’s instrument?
(a) Shehnai Ki Awaj
(b) Shehnai Ka Raja
(c) Shehnai Wala
(d) Gunj Uthi Shehnai

Answer

Answer: (d) Gunj Uthi Shehnai


Question 6.
Bismillah Khan was deeply attached to____
(a) the Sutlej
(b) the Ganga
(c) the Narmada
(d) the Godavari

Answer

Answer: (b) the Ganga


Question 7.
What was the name of Bismillah Khan’s father?
(a) Rasool Brix Khan
(b) Paigambar Bux
(c) All Bux
(d) liazrat Rasool Kaar

Answer

Answer: (b) Paugambar Bux


Question 8.
Where was Bismillah Khan born?
(a) Varanasi
(b) Prayag
(c) Dumraon
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Dumraon


Question 9.
Who do you know is Bismillah Khan?
(a) a politician
(b) a shehnai maestro
(c) an actor
(d) a writer

Answer

Answer: (b) a shehnai maestro


Question 10.
When and where is shehnai played?
(a) in temples
(b) in weddings
(c) on auspicious occasions
(d) all the options are right

Answer

Answer: (d) all the options are right


Question 11.
Which men did give trouble to Evelyn?
(a) Men with big eyes
(b) Men with long legs
(c) Men with bushy beards
(d) Men with cold hands

Answer

Answer: (c) Men with bushy beards


Question 12.
Why was Evelyn’s hearing severely impaired?
(a) Due to gradual nerve damage
(b) Due to the bomb explosion
(c) Due to accident
(d) Due to falling from stairs

Answer

Answer: (a) Due to gradual nerve damage


Question 13.
How did Evelyn perform at the audition of the Royal Academy of Music?
(a) Scored the second-highest
(b) Scored the highest
(c) Displayed bravery
(d) Spoke fluently

Answer

Answer: (b) Scored the highest


Question 14.
Where all did Evelyn give free concerts?
(a) Hospitals
(b) Prisons
(c) Both (a) and (b)
(d) Schools

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 15.
How long was the course that Evelyn pursued at the Royal Academy of Music?
(a) 3 years
(b) 2 years
(c) 4 years
(d) 3.5 years

Answer

Answer: (a) 3 years


Question 16.
Who played Shahnayi at King’s palace?
(a) a barber
(b) a musician
(c) a singer
(d) a courts man

Answer

Answer: (a) a barber


Question 17.
How did Evelyn hear music?
(a) through drums
(b) through fingers
(c) by feeling vibrations through her different parts of body- fingers, hair, feet
(d) all

Answer

Answer: (c) by feeling vibrations through her different parts of body- fingers, hair, feet


Question 18.
Why did people discourage Evelyn to pursue music?
(a) it was not considered good
(b) it was difficult
(c) it was expensive
(d) because she was deaf

Answer

Answer: (d) because she was deaf


Question 19.
Where did Bismillah give his first break through his performance?
(a) at the Red Fort
(b) at Varanasi
(c) at All India Radio
(d) U.S.A

Answer

Answer: (c) at All India Radio


Question 20.
From where did Shahnai get its name?
(a) From barber (Nai in Hindi)-+ King (Shah in Hindi)
(b) From a Barber
(c) King gave its name
(d) None

Answer

Answer: (a) From barber (Nai in Hindi)-+ King (Shah in Hindi)


Question 21.
Where did Bismillah play the Shehnai on 15th August 1947?
(a) at Ganga Ghat
(b) in Banaras
(c) near Red Fort
(d) at Kaashi

Answer

Answer: (c) near Red Fort


Question 22.
When did Bismillah get his first big break as a Shehnai performer?
(a) in 1983, when All India Radio came into existence
(b) 1945
(c) 1987
(d) 1989

Answer

Answer: (a) in 1983, when All India Radio came into existence


Question 23.
Who changed the perception of the Shehnai?
(a) Tansen
(b) Evelyn
(c) Bismillah Khan
(d) All

Answer

Answer: (c) Bismillah Khan


Question 24.
Who thought of improving the sound of the Pungi?
(a) a musician
(b) a singer
(c) a barber
(d) none

Answer

Answer: (c) a barber


Question 25.
What did Aurangzeb ban in his palace?
(a) playing of Pungi
(b) playing Sitar
(c) playing music
(d) none

Answer

Answer: (a) playing of Pungi


Question 26.
Where was the Royal music Academy?
(a) U..S
(b) Burmingham
(c) Paris
(d) London

Answer

Answer: (d) London


Question 27.
Which places had Evelyn worked for?
(a) poor children
(b) prisons and hospitals
(c) schools
(d) none

Answer

Answer: (b) prisons and hospitals


Question 28.
Who helped Evelyn to continue with her music?
(a) her mother
(b) teacher
(c) father
(d) Ron Forbes

Answer

Answer: (d) Ron Forbes


Question 29.
When was Evelyn’s deafness noticed?
(a) when she was 18
(b) when she was 19
(c) when she was 8
(d) none

Answer

Answer: (c) when she was 8


Question 30.
Who was deaf in the lesson?
(a) Evelyn
(b) Ron Forbes
(c) Bismillah Khan
(d) Evelyn’s mother

Answer

Answer: (a) Evelyn


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Beehive Chapter 2 The Sound of Music with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 9 English The Sound of Music MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.