The Snake Trying Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find The Snake Trying Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

The Snake Trying Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

The Snake Trying Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
How does the snake look when it tries to escape?
Answer:
The snake was lying along the sand when someone saw it. The person chased it with a stick. The snake glided away through the water. It looked beautiful and graceful. Its body curved and it disappeared in the reeds.

Question 2.
Where did the snake finally go?
Answer:
The snake glided away through the water. It went into the reeds and finally disappeared into the ripples in the green reeds. The poet heaved a sigh of relief when the snake reached there safely.

Question 3.
‘O Let him go.’ Who speaks these words? Who is ‘him’ here? Where does ‘he’ want ‘him’ to go?
Answer:
The poet speaks these lines. ‘Him’ stands for the snake which is being chased by a stick. The poet wishes that the snake should not be hurt and reach its destination safely.

Question 4.
‘He is harmless even to children.’ What does the poet think about the snake?
Answer:
The poet is of the opinion that a snake is not always harmful. The snake which is being chased, is a harmless one. The poet wishes that it should not be hurt and reach its place safely.

Question 5.
What is the message of the poem ‘The Snake laying’?
Answer:
The poet loves the animals. He conveys the message that we should love them. We should not kill the animals and other creatures of God, especially when they are not harmful. They also have a right to live peacefully on the earth.

Question 6.
The snake in the poem ‘The Snake Trying’ is a victim and not a danger. Do you agree?
Answer:
The snake in the poem ‘The Snake Trying’ is a victim and not a danger. Most of us think that snakes are always poisonous and harmful. We want to kill them. But here the snake does not pose any danger. It is a harmless snake. Someone saw it and chased it away with a stick. The snake is the victim.

Question 7.
‘He lay, until observed and chased away.’ Who is ‘he’? Where was he?
Answer:
‘He’ is the snake which is being chased away by someone with a stick. The snake was in the sand lying peacefully. Suddenly someone chased it with a stick. It slithered towards the river to hide itself.

Question 8.
“He vanishes in the ripples.” Who is ‘he’? Where does ‘he’ disappear?
Answer:
‘He’ is the snake. It was lying peacefully in the sand. Someone disturbed it and tried to kill with a stick. It ran towards the ripples and vanished there in the reeds.

The Snake Trying Extra Questions and AnswersReference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow:

Question 1.
The snake trying
to escape the pursuing stick,
with sudden curvings of thin
long body. How beautiful
and graceful are his shapes!

(a) Here, the snake is trying to the following stick.
Answer:
escape

(b) The snake has a body.
Answer:
thin long

(c) The snake twists and turns while moving which appears very dull. (True/False)
Answer:
False

(d) …………… in the above stanze means ‘elegant’.
Answer:
‘Graceful’

Question 2.
He glides through the water away from the stroke.
O let him go over the water
into the reeds to hide without hurt.
Small and green he is harmless even to children.

(a) ‘He’ in line I refers to ………
Answer:
the snake.

(b) In the above lines, the snake has been given person like qualities, this literary device is called ……………
Answer:
personification.

(c) The poet is very sympathetic to the snake. He appeals to let it go safely to its place. (True/False)
Answer:
True

(d) The opposite of ‘harmless’ is …………..
Answer:
‘harmful’

Question 3.
Along the sand
he lay until observed
and chased away, and now
he vanishes in the ripples
among the green slim reeds

(a) Till the time the snake is not observed or chased away it lies
Answer:
along the sand

(b) On being ………… the snake disappears into the ripple and hides among the bushes.
Answer:
pointed/observed, green

(c) The above lines show that the snake itself is a victim, and not a danger. (True/Halse)
Answer:
True

(d) ……………. are tall plants growing in the shallow water.
Answer:
‘Reeds’

Leave a Comment