The Portrait of a Lady Class 11 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 1 The Portrait of a Lady with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these The Portrait of a Lady Class 11 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 1 The Portrait of a Lady with Answers

Question 1.
What was her reaction when he came back after 5 years?
(a) Overwhelmed
(b) clasped the author in her arms and said prayers
(c) happy
(d) sentimental

Answer

Answer: (b) clasped the author in her arms and said prayers


Question 2.
When was their common link of friendship snapped?
(a) when he went to college
(b) When he went to the university, they were given seperate rooms
(c) when he started working
(d) When he went abroad

Answer

Answer: (b) When he went to the university, they were given seperate rooms


Question 3.
Where was the author’s grandfather’s portrait placed?
(a) on a shelf
(b) hung above the mantelpiece
(c) put on the mantelpiece
(d) on a table

Answer

Answer: (b) hung above the mantelpiece


Question 4.
What happened when they took the grandmother’s corpse away?
(a) Neighbours visited them to pay condolences
(b) they mourned her death in her room
(c) birds flew away quietly
(d) Nothing happened

Answer

Answer: (c) birds flew away quietly


Question 5.
How did the grandmother die?
(a) during telling beads laying on the bed
(b) In the hospital
(c) While sleeping
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) during telling beads laying on the bed


Question 6.
How did the grandmother react to her illness?
(a) She said her end was near
(b) She ignored her health
(c) She took care of her
(d) She was admitted to the hospital

Answer

Answer: (a) She said her end was near


Question 7.
What change came in the grandmother’s evening schedule?
(a) She collected the women of the neighbourhood
(b) She would go for a walk
(c) She would sleep early
(d) She would talk to his parents

Answer

Answer: (a) She collected the women of the neighbourhood


Question 8.
How did the grandmother spend her afternoon everyday?
(a) by feeding hundred of sparrows
(b) by taking a nap
(c) by talking to author’s mother
(d) by going to temple

Answer

Answer: (a) by feeding hundred of sparrows


Question 9.
Why didn’t the grandmother like music?
(a) It was the monopoly of harlots and beggars and not meant for gentlefolk
(b) She liked only religious prayers
(c) She liked the traditional folk music
(d) She thought it would distract him from studies

Answer

Answer: (a) It was the monopoly of harlots and beggars and not meant for gentlefolk


Question 10.
Where did the author go to study in the city?
(a) English School in motor bus
(b) by walking down to nearby school
(c) Hindi School
(d) Nowhere

Answer

Answer: (a) English School in motor bus


Question 11.
What would the grandmother do in the temple on a daily basis?
(a) Meditation
(b) Read Scriptures
(c) Sing religious prayers
(d) teach other kids religious prayers

Answer

Answer: (b) Read Scriptures


Question 12.
Why would grandmother accompany the author to his school?
(a) to keep an eye on him
(b) to wait for him to take him back to home
(c) because of the temple attached to school
(d) she wanted to meet villagers

Answer

Answer: (c) because of the temple attached to school


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 1 The Portrait of a Lady with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 11 English The Portrait of a Lady MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.