The Necklace Extra Questions and Answers Class 10 English Footprints Without Feet

In this page you can find The Necklace Extra Questions and Answers Class 10 English Footprints Without Feet, Extra Questions for Class 10 English will make your practice complete.

The Necklace Extra Questions and Answers Class 10 English Footprints Without Feet

The Necklace Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Why did Matilda not want to see her rich friends? [Delhi 2016]
Answer:
Matilda did not want to see her rich friends because she did not have jewels, nothing to adorn herself with. Besides, she did not have any suitable dress for the party. She thought that without having these valuable things she would have a poverty-stricken look in the midst of rich friends.

Question 2.
What is the role of Mme Forestier in the story ‘The Necklace’?
Answer:
Mme Forestier is a rich lady. She is a good friend of Matilda. She agrees to lend her necklace to Matilda to be worn at a party. Her role in the story is very important. Had she not lent her necklace to Matilda, she (Matilda) would not have learnt her lesson in life.

Question 3.
What changes came in the lifestyle of Matilda after she had lost the necklace?
Answer:
After the loss of the necklace, Matilda had to sacrifice all her comforts and even all her needs to get money to buy a new necklace and give it to her friend. Because of overwork, tension and lack of care, she became a physical wreck. Happiness of one night changed her whole life’s ways and style.

Question 4.
Describe Mme Loisel’s experience at the ball.
Answer:
At the ball Mme Loisel was in the high world. She was looking absolutely beautiful. She was a great success at the ball. She smiled all the time and was full of joy. She was noticed by everyone present there. She danced with pleasure almost the whole night and returned home at four o’clock in the morning.

Question 5.
What were Matilda’s apprehensions when her husband brought her the invitation to the ball?
Answer:
When her husband brought an invitation, Matilda had two apprehensions’. Firstly, she didn’t have any suitable dress for the party. The second apprehension was that she didn’t have any suitable jewel to adorn herself. She thought that she would give a poverty-stricken look.

Question 6.
How did Monsieur Loisel manage to repay the debt and when?
Answer:
In order to repay the debt. Mr. and Mrs. Loisel had to go through several hardships. Mr. Loisel had to work overtime. Mrs. Loisel did away with the maid and did all the household chores herself. The Loisels left their lodgings and lived in a rented room. The Loisels led a very miserable life and repaid the debt in ten years.

Question 7.
Why did Matilda not like to visit her friend Mme. Forestier?
Answer:
Whenever Matilda visited her rich friend, she always felt frustrated and inferior. Her richness and luxuries made her feel more dissatisfied. Her display of clothes and jewels fascinated her.

Question 8.
Why did Matilda’s husband go out into the cold night minutes after returning from the ball? Was he successful in his efforts?
Answer:
Monsieur Loisel went out into the cold night minutes after returning from the ball in search of the lost necklace. No, he was not successful in his errand. He could not find the necklace anywhere.

Question 9.
What was the cause of Matilda’s ruin? How could she have avoided it?
Answer:
The cause of Matilda’s ruin was her constant discontentment with her circumstances. It was her sense of frustration which made her and her husband borrow the necklace for the party which was subsequently lost. She could have avoided it by firstly, not borrowing the necklace and secondly by telling the truth to Mrs. Forestier.

Question 10.
Why did Jeanne not recognise her friend Matilda?
Answer:
Mme Loisel seemed old and haggard after undergoing a hectic work schedule with a lot of anxiety to pay the debt. Her hair and dress became shabby. Her hands became red, her tone of voice was loud and crude. Therefore, Jeanne could not recognise her.

Question 11.
What is the twist at the end of the tale in the story ‘The Necklace’?
Answer:
The Loisels bought a necklace for thirty-six thousand francs and gave it in place of Mme Forestier’s false and cheap necklace. They underwent a life of misery, suffering and denial to earn the money to repay the debt of the necklace. She must have been crestfallen after realising the real worth of the necklace.

Question 12.
Why was Matilda’s wrap most humiliating for her?
Answer:
Matilda’s wrap was most humiliating for her because she had a poverty-stricken look. The other women in the ball had wrapped themselves in rich furs. She wanted to hurry away from the ball. She was suffering from inferiority complex.

Question 13.
What did her husband bring home one evening? Why was he so elated?
Answer:
He had brought an invitation card for a dinner from the Minister of Public Instructions. It was an honour for him to be invited to that dinner, that is why he was happy and elated.

Question 14.
What was Loisel’s reaction to her desire for a new dress?
Answer:
Matilda wanted to buy a new dress, which would cost her around four hundred francs. On hearing this, Loisel’s face had turned pale. He had saved four hundred francs to buy a gun. The new dress would consume his entire savings.

Question 15.
How did Matilda get the jewels to wear to the ball?
Answer:
She borrowed a diamond necklace from her wealthy friend Mme Forestier to wear at the ball. She went to her and was obliged to choose the desired necklace from Mme Forestier’s collection.

Question 16.
What happened at the ball? Was her dream fulfilled?
Answer:
Matilda was on top of the world at the ball. She looked gorgeous and elegant. Yes, her dream was fulfilled because the people at the ball asked her name and expressed admiration for her.

Question 17.
What did Loisel do to replace the necklace?
Or
How did Monsieur Loisel manage to buy another necklace?
Answer:
Loisel had eighteen thousand francs. He borrowed eighteen thousand francs more from different . money lenders. He bought a chaplet of diamonds exactly like Mme Forestier’s necklace. Mme Loisel replaced Mme Forestier’s necklace without telling her anything.

Question 18.
Moniseur Loisel had saved four hundred francs. Why had he saved them?
Answer:
Mr. Loisel had saved four hundred francs to buy a gun. He wanted to join a hunting party as he was very fond of hunting. But he gave the money to Matilda to buy a new dress to be worn at the party.

Question 19.
Why had Matilda chosen the diamond necklace?
Answer:
Matilda had chosen the diamond necklace after trying many other necklaces. This necklace matched her newly bought dress. She thought that she looked pretty in that necklace.

Question 20.
What efforts were made by Loisels to look for the lost necklace?
Answer:
After realising that the necklace had been lost, Mr. Loisel went all over the place to find it out. He went over the track where they had walked on foot. He went to report the matter to the police and to the cab office. He also advertised in the paper.

The Necklace Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
After her meeting with Matilda, Mme Forestier is upset with what happened. She feels guilty for not telling her friend that the necklace was fake. She wishes to make some amends for the ten years of suffering faced by the Loisels. If Mme Forestier returns the necklace to Matilda what value would it reflect? What would you have done if you were in her place?
Answer:
After her meeting with Matilda, Mme Forestier was upset with what happened. Mme Forestier feels guilty of not telling her friend that the necklace was not real. Matilda ruined her own life in paying for the necklace. Mme Forestier is a sensitive and kind lady. She helped Matilda by giving her the necklace. She could never imagine that her friend would undergo such a hardship for that fake necklace.

After ten years, after knowing the truth and reality she must have been upset. She would have definitely returned the necklace to Mme Forestier. She was a lady full of compassion, sympathy and kindness. If I had been in her place, I would have done the same.

Question 2.
What could have happened to Matilda if she had confessed to her friend that she had lost the necklace?
Answer:
If Matilda had confessed to her friend that she had lost her necklace, she could have avoided the years of suffering they had to undergo. She would not have become a physical wreck. She could have paid her five hundred francs easily. So it is quite necessary to be truthful and honest. Moreover, Mme Forestier was a kind lady and full of compassion. She would have forgiven her for the loss. Confession would have saved her from such hardships.

Question 3.
Contentment in one’s life is very important to lead a peaceful life. We should be happy with what we have and should not crave for what we don’t have. Matilda suffered in her life because she was not contented in her life. What do you learn from her mistake in life?
Or
Matilda suffered because she was not content with what life has given to her. Do you agree we should be content with what life gives us.
Answer:
It is true that contentment in one’s life is very important to lead a peaceful life. We should be happy with what we have and should not crave for what we don’t have. Matilda suffered in her life because she was not content in her life. She was a pretty beautiful lady and married and honest person. He was rich in values but monetarily moderate.

Matilda was not content with his job and salary. She wanted to lead a luxurious life which he could not afford. Once she got an opportunity to attend a high profile party. She did not have a proper dress and jewels. She borrowed a necklace from her friend. She lost it in the party and had to suffer for a long period of time just to pay for it. Her over ambition and craze for luxury ruined her life. One must be satisfied with what one has is the ‘ lesson that I learn from her life.

Question 4.
To err is human. We all make mistakes in our life. Those who make a confession may suffer less than those who don’t. Give your opinion with reference to the story of Matilda who ruined her life just because she did not have the courage to confess her mistake.
Answer:
It has been rightly said that ‘to err is human’. We all make one or the other mistake in our life. No one is perfect. Sometimes the situation is not in our hand. We make some mistakes and face losses. The same thing happened to Matilda. She was an overambitious lady. She wanted to go to the party with an expensive dress and necklace. She didn’t have her own sources so she borrowed it from her friend.

Unfortunately she lost it in the party. She did not want to tell it to her friend and bought a new one as a replacement. She was in debt and paid for it throughout her life. Her life was ruined. She came to know in the end that the lost necklace was not the real one. But it was too late. The course of her life could have changed had she confessed the loss. She suffered just because she did not have the courage to confess her mistake.