The Lost Child Class 9 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 1 The Lost Child with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these The Lost Child Class 9 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 1 The Lost Child with Answers

Question 1.
What did the child do when he didn’t find his parents with him?
(a) He cried, ‘Father, Mother.’
(b) He ran here and there in all directions.
(c) Both a and b above.
(d) Neither a nor b.

Answer

Answer: (c) Both a and b above.


Question 2.
The child was attracted by the music of the snake-charmer, yet he moved on. Why.?
(a) His parents had forbidden him to hear such coarse music.
(b) His parents were saying, “Come, child, come.”
(c) The child was afraid of the cobra.
(d) The child did not want to be left behind.

Answer

Answer: (a) His parents had forbidden him to hear such coarse music.


Question 3.
The child asked for a garland of flowers but then he moved on without waiting for an answer. Why?
(a) He knew his parents would refuse to buy him those flowers.
(b) He knew his parents would say they were cheap flowers.
(c) Both a and b above.
(d) Neither a nor b.

Answer

Answer: (b) He knew his parents would say they were cheap flowers.


Question 4.
The child asked for burfi but then he moved on without waiting for an answer. Why?
(a) He knew his plea would not be heeded.
(b) He knew his parents were poor.
(c) He knew his parents had no money.
(d) He knew it was bad to be greedy.

Answer

Answer: (a) He knew his plea would not be heeded.


Question 5.
What was the child’s, favourite sweet?
(a) Gulab Jamun.
(b) Rasagulla.
(c)Burfi
(d) Jalebi.

Answer

Answer: (c)Burfi


Question 6.
What did the child do when he heard the cooing of doves in the grove?
(a) He started cooing like the doves.
(b) He tried to catch the doves.
(c) He ran towards his parents shouting, ‘The dove! The dove !’
(d) He told his parents that he wanted to have the dove

Answer

Answer: (c) He ran towards his parents shouting, ‘The dove! The dove !’


Question 7.
What happened as the child entered the grove?
(a) A shower of young flowers fell on him.
(b) A dove flew above his head.
(c) His father started shouting at him.
(d) His mother collected some flowers for him.

Answer

Answer: (a) A shower of young flowers fell on him.


Question 8.
What was it that attracted the child on the footpath?
(a) The butterflies.
(b) The dragon-flies.
(c) The Doves.
(d) The little insects and worms

Answer

Answer: (d) The little insects and worms


Question 9.
What did the child do as they passed by the mustard-field?
(a) He collected some flowers.
(b) He ran after butterflies and caught some of them.
(c) He would try to catch dragon-flies as one of them settled down to rest there.
(d) He lay down to rest there

Answer

Answer: (c) He would try to catch dragon-flies as one of them settled down to rest there.


Question 10.
What did the mother do when the child said, “I want that toy.”?
(a) She asked the father to buy that toy for the child.
(b) She looked at the child red-eyed.
(c) She said they had no money for the toy.
(d) She said, “Look, child, what is there before you !”

Answer

Answer: (d) She said, “Look, child, what is there before you !”


Question 11.
What did the child do when his parents said, ‘Come, child, come’?
(a) He refused to move.
(b) He hurried towards them.
(c) He looked at them angrily.
(d) He began to cry.

Answer

Answer: (b) He hurried towards them.


Question 12.
How was the little boy feeling while going to the fair?
(a) Nervous.
(b) Frightened.
(c) Sad and unhappy.
(d) Full of life and laughter.

Answer

Answer: (d) Full of life and laughter.


Question 13.
How were the people going to the festival?
(a) Going on foot.
(b) Riding on horses.
(c) Carried in bamboo and bullock carts.
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 14.
What festival were the people going to celebrate?
(a) The festival of Holi.
(b) The festival of Spring.
(c) The festival of Dussehra.
(d) The festival of Dipawali.

Answer

Answer: (b) The festival of Spring.


Question 15.
Name the characters in the lesson
(a) parents
(b) generous man
(c) The Lost Child
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 16.
List the things that the generous man did after picking up the child?
(a) asked his name
(b) consoled & offered many attractive things
(c) asked his parents’ names
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 17.
Who took the child to the fair?
(a) parents
(b) kind man
(c) friends
(d) none

Answer

Answer: (a) parents


Question 18.
Where did the child go with his parents?
(a) village fair
(b) cinema hall
(c) circus
(d) All

Answer

Answer: (a) village fair


Question 19.
Who is the author of the lesson “The Lost child”?
(a) Sudha Murthy
(b) Mulkh Raj Anand
(c) Amrita Pritam
(d) All

Answer

Answer: (b) Mulkh Raj Anand


Question 20.
What did the child speak repeatedly after losing his parents?
(a) I want my father I want my mother
(b) I want ride
(c) I want toys
(d) I want swings

Answer

Answer: (a) I want my father I want my mother


Question 21.
Why did the child lose his interest in all the things he was interested earlier?
(a) because of separation from his parents and losing his way
(b) because of no response from his parents
(c) because his interest was changed
(d) can’t say

Answer

Answer: (a) because of separation from his parents and losing his way


Question 22.
When did the child realize that he had lost his way?
(a) while running
(b) while eating icecream
(c) when he turned to take permission from his parents to take a ride on a roundabout
(d) none

Answer

Answer: (c) when he turned to take permission from his parents to take a ride on a roundabout


Question 23.
Why did the child keep moving without getting any answers?
(a) because of distractions
(b) because of too many attractions
(c) because of his experience and assumed notions about his parents
(d) none

Answer

Answer: (c) because of his experience and assumed notions about his parents


Question 24.
Name the things that the child saw on his way to the fair?
(a) toys
(b) sweets and garlands
(c) balloons
(d) all

Answer

Answer: (d) all


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 1 The Lost Child with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 9 English The Lost Child MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.