The Little Girl Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

In this page you can find The Little Girl Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive, Extra Questions for Class 9 English will make your practice complete.

The Little Girl Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive

The Little Girl Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Why was Kezia afraid of her father?
Answer:
Kezia was a little girl. She was afraid of her father. He was very strict. He had big hands and heavy face. He never played with her. He was a figure to be feared.

Question 2.
What was the morning routine of Kezia and her father?
Answer:
Before going to his office, Kezia’s father used to visit Kezia in the room. He would give Kezia a casual kiss. She responded with “Goodbye, father”. Since she was afraid of him, she always felt relieved after his departure.

Question 3.
What was the nightmare that Kezia had?
Answer:
Kezia always had a nightmare. It was a butcher with a knife and a rope, who came nearer and nearer.The butcher had a smile on his face. Kezia could only stand still. She used to cry out ‘Grandma!

Question 4.
Why was Kezia scared when her mother and grandmdther were not at home?
Answer:
One day Kezia was alone. Her mother and grandmother had gone to hospital. Kezia had the same nightmare of a butcher with a knife in hand and a dreadful smile on his face. Kezia was scared.

Question 5.
Who was Mr MacDonald? How was he different from Kezia’s father?
Answer:
Mr Macdonald was Kezia’s next door neighbour. He had a happy family of five children. He was always happy with his family and could be seen playing with his children in the garden. He was not a hard and harsh father.

Question 6.
How did Kezia’s grandmother console her after she was punished by her father?
Answer:
Kezia was punished by her father for tearing his important papers. Her grandmother wrapped her in a shawl after she was beaten by her father. Her grandmother gave her a hanky and sent her to her bed.

Question 7.
Why did Kezia always stutter while talking to her father?
Answer:
Kezia was a normal girl but whenever she was in front of her father she felt nervous. She would try hard to speak words but would end up in stuttering. She was very afraid of her father.

Question 8.
What did Kezia usually find when she wanted to interact with her parents?
Answer:
Kezia’s grandmother used to send Kezia to her parents to talk to them. When she would go to the drawing room, she would find her mother reading some books and her father sleeping soundly and snoring.

Question 9.
How did Kezia make a pin-cushion for her father? f
Answer:
Kezia’s grandmother advised her to make a pin-cushion for her father on his birthday. She made it out of a beautiful piece of yellow silk. She wanted something to fill it with. She found some sheets of papers lying on the bed table. She tore them up and filled in the pin-cushion.

Question 10.
Why was Kezia punished by her father?
Answer:
Kezia wanted to give a pin-cushion to her father on his birthday. She filled it with some papers.
These papers contained an important speech for the Port Authority. When her father came to know about it, he punished Kezia.

Question 11.
What orders were passed to Kezia in the evening when father returned home from office?
Answer:
When father returned home from office, in his loud voice he ordered Kezia to bring tea for him in the drawing room. He also asked whether the paper had come. He also asked her to bring his slippers.

The Little Girl Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Why was Kezia punished by her father? Do you think Kezia deserved this? What should father have done instead?
Answer:
Kezia wanted to present a pin-cushion to her father on his birthday. She wanted to make it herself.
She took a fine piece of silk and made a case of pin-cushion. To fill it, she used documents which
were very important for her father.

She tore those papers and stuffed the pin-cushion case with them. The papers contained her father’s speech for the Port Authority. She had spoiled them unknowingly and innocently. Kezia admitted her mistake. Her father wanted to teach Kezia that she should not touch the things that did not belong to her.

So, he took a ruler and hit her pink and little palms. Kezia thought her father was very cruel. No she did not deserve this punishment. She did not have any bad intention. Her father should have not been so harsh. He should make the little girl realise her mistake tactfully.

Question 2.
Why did Kezia like Mr. Macdonald and hate her father?
Answer:
Kezia did not like her father. She was afraid of him because of his harsh attitude. She found him very cruel and harsh. On the other hand, she liked her neighbour, Mr Macdonald who had five children. She found him always smiling, playing, laughing and running with his children.

Seeing them playing and laughing, she thought that there were different sorts of fathers. She found that Macdonald was a happy man with pleasant nature. His children were not afraid of him. He was a great father. She wished her father to be like him. Yes, sharing is very important in good relationship. Parents should spare sometime to spend with their kids. They should have a friendly and caring relationship with  them.

Question 3.
How did Kezia’s attitude towards her father change? What brought them closer?
Answer:
One day, Kezia was alone in her room. Her father was in the next room. After Kezia slept, the same old nightmare came – the butcher with a knife and a rope. She cried out. Her father took her to his room. She was shivering with fear. Her father asked her to rub her feet against his legs to get them warmed.

He tried to make her comfortable and warm with his loving care. She realised that her father was not cruel. She found him very caring. She changed her opinion about him. She was no mqre afraid of him. It was the affection and care that brought them closer.

Question 4.
Suppose you are Kezia. Write a page of your diary expressing your feelings after the punishment.
Answer:
Dear Diary Wednesday, 10 p.m.
I don’t know what God made fathers for. Today, my father punished me. It was not my fault at all. I did not tear off his papers intentionally. I wanted to make a beautiful pin-cushion for him. I made it by stuffing a cover of satin with scraps of paper. I took these papers from my father’s room. I did not know that these papers were important. I realised that I had torn some important papers. I told the truth. He was angry and punished me hard with a ruler. I wanted to tell him that I had made a pin-cushion for him. But I was so terrified that I could say nothing. I wish he would have listened to me.

Question 5.
You are Kezia. Describe the change of heart after the night when the father took care of you.
Answer:
I have always known my father as a tough, stern and rude man. I always find him a figure to be feared and avoided. But yesterday’s incident changed my views about him. He is not so bad as I used to think of him. Yesterday, I was alone in my room. I had a nightmare.

I began to cry. My father took me to his room and comforted me. It aroused in me a feeling of trust and love for him. I felt the love of a father for the first time. I think he does not have enough time to play with me. Now I have understood him. I love him and he loves me. If he is strict, that is for my own good.

Question 6.
Do you think Kezia’s father was a bad father? Why/Why not?
Answer:
Kezia’s father was stern and harsh. But I don’t think he was a bad father. He was not demonstrative. He always thought and acted for the well being of his child. He did not believe in showing his affection for Kezia. He wanted his daughter to become a disciplined and well mannered girl. He wanted her to know her responsibilities and his compulsion. He beat her for her serious mistake.

Before leaving for work, he always gave her a casual kiss. At heart, he cared and loved Kezia very much. When she got frightened due to a nightmare, he immediately came to her with a candle to know what had happened to her. It shows that he cared her very much. He also comforted her when she was afraid. It also showed his affection for the little girl. In the end, Kezia understood her father in the truest sense.

Question 7.
Do you think Kezia was at fault when she tore up the important papers of her father? Why/Why not ?
Answer:
Yes, Kezia was at fault when she tore up the important papers of her father. Her intention was not wrong but she should not have taken the paper without his father’s permission. It is not good to take or use anything that does not belong to us. We should always ask for permission before its use.

Kezia could use waste papers for the purpose. Or she could ask her mother or grandmother before its use. But she used it inadvertently and was punished literally for her fault. In fact, she was making a pin-cushion for her father. She was looking for scraps with which she could fill the cushion.

She found many sheets of fine paper, gathered them and tore them into tiny pieces, and then sewed the fourth side of the cushion. These papers were very important to her father as it contained a great speech of the port Authority. So the damage was a great loss for her father.

The Little Girl Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow:

Question 1.
To the little girl he was a figure to be feared and avoided. Every morning before going to work he came into her room and gave her a casual Liss, to which she responded with “Goodbye, Father”. And oh, there was a glad sense of relief when she heard the noise of the carriage growing fainter and fainter down the long road!

(a) ‘Little girl’ in the above lines has been used for ……….
Answer:
Kezia

(b) …………..was a figure to be feared and avoided.
Answer:
Kezia’s father

(c) The little girl used to feel a sense of comfort when her father would come from office.
(True/False)
Answer:
False

(d) The word …………….. in the above lines is opposite of ‘louder’.
Answer:
‘fainter’

Question 2.
She never stuttered with other people — had quite given it up — but only witfuFather, because then she was trying so hard to say the words properly. “What’s the matter? What are you looking so wretched about? Mother, I wish you taught this child not to appear on the brink of suicide… Here, Kezia, carry my teacup back to the table carefully.” He was so big — his hands and his neck, especially his mouth when he yawned. Thinking about him alone was like thinking about a giant.

(a)  ………………….. had a very big neck and mouth.
Answer:
Kezia’s father

(b) ‘Father’ in the above lines has been compared to a …………….
Answer:
giant

(c) Kezia normaly used to stammer while talking to people. (True/False)
Answer:
False

(d) In the phrase ‘the brink of suicide’, the word ‘brink’ means
Answer:
Verge’

Question 3.
Laboriously, with a double cotton, the little girl stitched three sides. But what to fill it with? That was the question. The grandmother was out in the garden, and she wandered into Mother’s bedroom to look for scraps. On the bed-table, she discovered a great many sheets of fine paper, gathered them up, tore them into tiny pieces, and stuffed her case, then sewed up the fourth side.
(a) Kezia was searching for in her mother’s bedroom.
Answer:
scraps

(b) She finally found …………. for the stuffing to sew up three sides.
Answer:
sheets of fine paper

(c) The question hovering Kezia’s mind was …………….. in the fourth side of the pin-cushion.
Answer:
what to fill

(d) The word in the above lines means the same as ‘in a way that takes a lot of time and effort.’
Answer:
‘laboriously’

Question 4.
But the child never forgot. Next time she saw him, she quickly put both hands behind her back and a red colour flew into her cheeks. The Macdonalds lived next door. They had five children.
(a) The Macdonalds were ………………………… neighbours.
Answer:
Kezia’s

(b) The phrase ‘a red colour flew Into her cheeks’ means Kezia’s was……………………………
Answer:
scared/afraid

(c) The little girl would always play ‘tag’ in the evening with Macdonald’s children. (True/False)
Answer:
False

(d) The Child I.e. Kezia never forgot the …………………………………… given by her father.
Answer:
punishment.

Question 5.
“Oh, a butcher — a knife — I want Grannie.” Fie blew out the candle, bent dawn and caught up the child in his arms, carrying her along the passage to the big bedroom. A newspaper was
on the bed — a half-smoked cigar was near his reading-lamp. He put away the paper, threw the cigar into the fireplace, then carefully tucked up the child. He lay down beside her.

(a) “Oh, a butcher — a knife — I want Grannie.” was being uttered by ………………………….
Answer:
Kezia

(b) blue girl was uttering in her ………………………..
Answer:
dream

(c) A half smoked cigar and newspaper was lying on Kezia’s father’s bed. (True/False
Answer:
True

(d) The word that is opposite of ‘carefully’ is …………………….
Answer:
‘carelessly’