The Hundred Dresses Part 1 Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

In this page you can find The Hundred Dresses Part 1 Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English will make your practice complete.

The Hundred Dresses Part 1 Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

The Hundred Dresses Part 1 Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Why did Peggy and Maddie not notice Wanda’s absence?
Answer:
Peggy and Maddie did not notice Wanda’s absence because Wanda was a quiet girl and did not communicate with the other children of the class. She sat in the corner of the class. Her presence did not matter much to Peggy and Maddie.

Question 2.
What was unusual about the dress of Wanda?
Answer:
Wanda always wore a faded blue dress that didn’t fit her well. It was neat but it was wrinkled all over and required a good ironing. She always wore the same dress.

Question 3.
What is hopscotch? How is it played?
Answer:
Hopscotch is a game in which children hop into and over the squares marked on the ground.

Question 4.
How did Wanda describe her hundred dresses?
Answer:
Wanda described her hundred dresses with great pride saying that they were silky and very colourful. All the dresses were different from each other. One was pale blue with coloured trimmings, another was brilliant jungle green given with a red sash.

Question 5.
How do you know that Peggy was a kind girl though she was a bit harsh to Wanda?
Answer:
Peggy was a kind girl and she always protected small children from the bullies of the school. She was kind even to the animals as she shed tears whenever she noticed an animal in agonising and miserable condition because of the ill treatment given by someone.

Question 6.
How did Peggy tease Wanda? Did it make Maddie uncomfortable? Why?
Answer:
Peggy teased Wanda by asking her questions about the hundred dresses and shoes. The teasing game made Maddie uncomfortable because she was also poor and felt bad about teasing Wanda. She felt . that next time it could be her turn to be mocked at.

Question 7.
How was Maddie different from Wanda?
Answer:
Maddie was different from Wanda as her name was not as funny and meaningless as that of Wanda. Secondly, though she was poor, she managed to dress well with the old dresses given by others. She also did not tell lies about the hundred dresses like Wanda.

Question 8.
Why could Maddie not ask Peggy to stop laughing at Wanda?
Answer:
Maddie was putting on dresses which were discarded by Peggy and handed over to Maddie’s mother who tried to change their design by giving them new trimmings. She felt that after Wanda’s hundred dresses, it would be her turn. She was so scared of the fact that she decided to keep quiet about it.

Question 9.
Describe any two dresses of Wanda.
Answer:
Wanda’s hundred dresses are all different from each other. One of the dresses was brilliant jungle green with a red sash whereas the other dress was pale blue with colourful trimmings.

Question 10.
There was a competition in Wanda’s class. What was it all about?
Answer:
The competition for the girls was for designing dresses and for the boys it was for designing motorboats.

Question 11.
How were the chances of Peggy’s winning the contest better than that of others?
Answer:
Peggy’s chances of winning the contest were more than others’ because she could copy a picture in a magazine or some film star’s head which was very good.

Question 12.
Why did Peggy and Maddie not wait for Wanda?
Answer:
Peggy and Maddie didn’t wait for Wanda because it was raining and they did not want to be in trouble waiting for Wanda. Secondly, they were eager to know the results of the competition.

Question 13.
What was the unusual scene in the classroom?
Answer:
On the day of the result the scene in the classroom was unusual because the hundred designs of dresses in dazzling colours made by Wanda had been displayed all over the room, on every ledge and windowsill.

Question 14.
Who won for the boys in the painting competition? Why?
Answer:
Jack Beggles’ painting was adjudged the best for the boys because he had painted the design for an outboard motor which was very exquisite.

Question 15.
Who won the first prize in the girls’ category? Why?
Answer:
Wanda Petronski won the first prize in girls’ category because she had drawn hundred dresses all different, colourful and exquisite. All of them deserved a prize.

The Hundred Dresses Part 1 Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
How should we judge people around us – by their money and wealth? Or is there something more than that? How did Peggy and Maddie judge Wanda? Were they right in their judgement?
Answer:
We judge the people around us by their status and wealth. We ignore the talent and values they possess. It is not the money that makes man a good human being, it is the value, the skill, the talent that make someone excellent. Peggy and Maddie judged Wanda on the basis of her poverty. She always wore a faded blue dress that did not fit her well. She was not well dressed as Peggie or Maddie. Her talent was never recognised. She proved her talent by the end of the story. Peggy and Maddie were not right in their judgement about Wanda. They thought that Wanda was a poor girl with no talent. They always made fun of Wanda.

Question 2.
Why did Wanda leave school? How did the attitude of her classmates hurt her? Should we have such attitude towards our classmates? How should we treat the students like Wanda?
Answer:
Wanda was a Polish girl studying in a school with American girls. She was not treated well by the girls who made fun of her name and dresses. One day her father wrote a letter to the school informing that they were moving to a big city where no one would make fun of her name and status. The attitude of her classmates hurt her. We should not have such attitude towards our classmates who are like Wanda. There are many students in our school and classes like Wanda who belong to a poor family. We should not make fun of their dress or their status. We should judge them according to their talent. We should recognise their creativity and talent.Moreover, every individual possesses equal right to education, and we must learn to give everybody equal and unbaised treatment.

Question 3.
It is not money that makes a person great. It is the talent that matters more. How did Wanda prove it? What impresses you the most in her character?
Answer:
It is true that it is not money that makes a person great. It is the talent that matters more. Wanda was a poor Polish girl who was ridiculed by rich girls in her school. She was,not taken seriously by them. Nobody recognised her talent in her class. But she proved them wrong. She made amazing drawings. There were hundred such drawings which mesmerised all in the school. She won the first prize and proved that it is not money but the talent that makes a person great. She proves Maddie and Peggy wrong by winning the prize. Her patience, tolerance, creativity and fighting spirit impress the readers the most.

Question 4.
The girls made fun of Wanda. Is it justified to make fun of a harmless and quiet person like Wanda? What will you do if you have someone in your class making fun of a student like Wanda?
Answer:
The author El Bsor Ester has depicted the classroom environment in a very lively manner. The girls make fun of Wanda because she is a poor girl who comes in the same dress daily but boasts of her hundred colourful dresses lined in her closet. The girls also make fun of her because of her funny and meaningless name.

They do not want to be friendly with her as she always has her feet and legs soiled. Nobody wants to be with her. It is very unjust to criticise people for their poverty. It is not justified to make fun of a harmless and quiet girl like Wanda. I will oppose anybody who makes fun of girls like Wanda. I will not keep quiet like Maddie.

Question 5.
You are disturbed to know that the girls make fun of Wanda. You don’t appreciate it. You decide to speak about this tendency of making fun of the students if they are weak, ugly or poor. Write your speech.
Answer:
Dear friends, today I would like to address those students who make fun of the students who are weak, ugly or poor. I have come to know that some of us make fun of some girls who are not good looking. We should all remember that if someone is poor or ugly, it is not his/her fault. We are what God has made us.

We should not go for outer beauty. We should recognise the inner qualities of a person and appreciate them. One may be ugly in appearance but one’s creativity and intelligence may be beyond expectation. We should not insult anybody just because one is poor or.ugly. We have no right to show disrespect to someone and humiliate him/her. I hope now onwards we all are friends and will show respect to all. The tendency of making fun of weak, ugly or poor should be given up right now. Let us be good human beings.

Question 6.
What made Maddie feel uncomfortable when Peggy made fun of Wanda?
Answer:
Maddie was an inseparable friend of Peggy. They studied in the same class and school. They enjoyed together and lived together. Peggy was rich. Maddie was not so rich as Peggy. She was just like Wanda. Peggy used to make fun of Wanda about her dresses or shoes. Wanda told lies about her shoes and . dresses. Peggy knew it but she definitely made fun of her. Maddie was always with Peggy when she made fun of Wanda. Maddie did not like it. She wanted to stop Peggy from teasing Wanda but she did not have courage to do so. Sometimes when Peggy was asking Wanda those questions mockingly, Maddie used to feel embarrassed because she herself was a poor girl.

Question 7.
Give a brief character sketch of Wanda.
Answer:
Wanda is a simple and poor girl. She is a goodhearted girl. She is a quiet and introvert girl who always sits in the corner of the classroom as she has to hide her legs and shoes which are caked with dust and mud on her way to school. She is a timid girl who cannot counter the taunting of Peggy and Maddie. She is a lonely child as she does not have any friends and is always alone while going to school and back from there. On the other side, she is a creative and artistic girl. She is able to transform her dreams of having a variety of dresses in the form of designs rather than feeling depressed for not possessing the beautiful dresses.

Though Peggy and Maddie make fun of her with other students, she never retaliates. Her winning the prize for her hundred dresses wins her applause from all the students. She has some positive values in her character. She is a creative, patient and determined girl. She has a dream too. She is an ambitious girl who wants to do something good in her life.

Question 8.
Give a brief character sketch of Maddie. Did she has sympathy and compassion for Wanda?
Answer:
Maddie is a simple girl who belongs to a poor family but somehow manages to look neat and clean. Though she is always with Peggy who makes fun of her, she does not like it. She is sympathetic towards Wanda but is unable to express before Peggy who is the most popular girl. She is a very emotional girl who is touched by the taunting comments of Peggy. She is a timid girl and does not have the courage to oppose Peggy for making fun of Wanda. She is also practical and would not make Peggy stop making fun of Wanda.

She knows that she too, is poor and Peggy would be making fun of her as well. She dares not ask Peggy to stop making fun of Wanda. Basically, Maddie is a good hearted girl who is unable to oppose Peggy. Yes, Maddie has sympathy and compassion for Wanda. She does not like Peggie’s making fun of Wanda but lacked the courage to oppose her.

The Hundred Dresses Part 1 Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the following extract carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
The next day, Tuesday, Wanda was not in school, either. And nobody noticed her absence again.
Answer:
But on Wednesday Peggie and Maddie, who sat down front with other children who got good marks and who didn’t track in a whole lot of mud, did notice that Wanda wasn’t there.

(a) The next day was …………….. when Wanda was not in the school.
Answer:
Tuesday

(b) Peggie and Maddie sat down in front with other children who got
Answer:
Good Marks

(c) Wanda used to sit in the front line. (True/False)
Answer:
False

(d) Give an antonym of ‘presence’ from the extract.
Answer:
Absence.

Question 2.
Peggy was the most popular girl in school. She was pretty, she had many pretty clothes and her hair was curly. Maddie was her closest friend. The reason Peggy and Maddie noticed Wanda’s absence was because Wanda had made them late to school. They had waited and waited for Wanda, to have some fun with her and she just hadn’t come.

(a) Peggy was very popular in the school because of her and curly hair.
Answer:
Pretty clothes

(b) Peggy and Maddie waited for Wanda to have some ………….. with her.
Answer:
Fun

(c) Peggy was the best friend of Wanda. (True/False)
Answer:
False

(d) Give an antonym of ‘unliked’ from the extract.
Answer:
Popular

Question 3.
Wanda didn’t have any friends. She came to school alone and went home alone. She always wore a faded blue dress that didn’t hang right. It was clean, but it looked as though it had never been ironed properly. She didn’t have any friends, but a lot of girls talked to her. Sometimes, they surrounded her in the school yard as she stood watching the little girls play hopscotch on the worn hard ground.

(a) Wanda always wore a faded
Answer:
Blue dress

(b) Although Wanda did not have any friends, but a lot of girls her.
Answer:
Talked to

(c) Wanda always wore an ironed blue dress. (True/False)
Answer:
False

(d) Give synonym of ‘aptly’ from the extract.
Answer:
‘Properly’

Question 4.
“Wanda,” Peggy would say in a most courteous manner as though she were talking to Miss Mason. “Wanda,” she’d say, giving one of her friends a nudge, “Tell us, How many dresses did you say you had hanging up in your closet?”

(a) Peggy was a gentle girl as she always talked in the …………. manner.
Answer:
Most Courteous

(b) Peggy wanted to draw her friend’s attention, so she gave her a …………
Answer:
Nudge

(c) Wanda had many dresses, hanging up in her closet. (True/False)
Answer:
False

(d) Give a word from the extract which is similar in meaning to ‘a gentle push’.
Answer:
‘Nudge’

Question 5.
A hundred dresses! Obviously, the only dress Wanda had was the blue one she wore every day. So why did she say she had a hundred? What a story!

(a) Wanda wore only a faded blue dress due to her
Answer:
Poverty

(b) The story began with a hundred dresses because she was desperate to stop other girls from her.
Answer:
Teasing

(c) Wanda had really a hundred dresses in her closet. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the synonym of ‘apparently’.
Answer:
‘Obviously’

Question 6.
As for Maddie, this business of asking Wanda every day how many dresses and how many hats, and how many this and that she had, was bothering her. Maddie was poor herself. She usually wore somebody’s hand-me-down clothes. Thank goodness, she didn’t live up on Boggins Heights or have a funny name.

(a) The business of making fun of Wanda every day bothered Maddie as she herself was like Wanda.
Answer:
Poor

(b) Maddie usually wore somebody’s clothes.
Answer:
Hand-me-down

(c) Maddie had a funny name like Wanda’s. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “irritating” from the extract.
Answer:
Bothering

Question 7.
Sometimes, when Peggy was asking Wanda those questions in that mocking polite voice, Maddie felt embarrassed and studied the marbles in the palms of her hand, rolling them around and saying nothing herself. Not that she felt sorry for Wanda, exactly.

(a) Maddie felt embarrassed when Peggy asked Wanda silly questions about her dresses in a polite voice.
Answer:
Mocking

(b) Maddie did not like Peggy’s
Answer:
Behaviour

(c) Peggy felt sorry for mocking Wanda. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “mocking”.
Answer:
Making fun

Question 8.
She would never have paid any attention to Wanda if Peggy hadn’t invented the dresses game. But suppose Peggy and all the others started in on her next? She wasn’t as poor as Wanda, perhaps but she was poor. Of course, she would have more sense than to say she had a hundred dresses. Still she would not like for them to begin on her. She wished Peggy would stop teasing Wanda Petronski.

(a) If Peggy had not invented the Maddie would never have paid any attention to Wanda.
Answer:
Dresses game

(b) Maddie wished Peggy would stop teasing
Answer:
Wanda Petronski

(c) Maddie was as poor as Wanda. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “teasing”.
Answer:
laughing at somebody and joking in order to annoy or embarrass him/her.

Question 9.
If only Peggy would decide of her own accord to stop having fun with Wanda. Oh, Well! Maddie ran her hand through her short blonde hair as though to push the uncomfortable thoughts away. What difference did it make? Slowly Maddie tore into bits the note she had started. She was Peggy’s best friend, and Peggy was the best-liked girl in the whole room. Peggy could not possibly do anything that was really wrong, she thought.

(a) Peggy never wanted to hurt
Answer:
Wanda

(b) Peggy was the best-liked girl in
Answer:
Room Thirteen

(c) Maddy felt bad when Wanda was teased. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “blonde”.
Answer:
Pale gold in colour.

Question 10.
As for Wanda, she was just some girl who lived up on Boggins Heights and stood alone in the school yard. She scarcely ever said anything to anybody. The only time she talked was in the school yard about her hundred dresses.

(a) Wanda lived in …………..
Answer:
Boggins Heights

(b) Wanda …………talked to anybody in the class.
Answer:
Hardly

(c) Maddie always talked in the schoolyard about her dress. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “scarcely”.
Answer:
Rarely

Question 11.
“As for the girls” she said, although just one or two sketches were submitted by most. One girl-and Room Thirteen should be proud of her-this one girl actually drew one hundred designs-all different and all beautiful. In the opinion of the judges any one of the drawings is worthy of winning the prize. I am very happy to say that Wanda Petronski is the winner of the girls’ medal.

(a) Room Thirteen should be proud of her. Who does ‘her’ refer to?
Answer:
Wanda

(b) Wanda was adjudged the winner of the girls’ medal. Why?
Answer:
She had drawn the sketches of one hundred dresses out of which, each was worthy of winning the prize.

(c) What does worthy of mean?
Answer:
Deserving

(d) Did Wanda really have one hundred dresses?
Answer:
No, she was a poor girl who had only one dress. Her drawings were her creativity.

Question 12.
The children burst into applause, and even the boys were glad to have a chance to stamp on the floor, put their fingers in their mouths and whistle, though they were not interested in dresses.

(a) What was the reaction of the children after seeing Wanda’s drawings?
Answer:
After seeing Wanda’s drawings the students burst into laughter and the small boys whistled in joy.

(b) What were the feelings of the boys on the day of the result?
Answer:
On the day of the result, the boys had unending joy when they heard that Wanda was the winner with her best designs.

(c) Why were the boys not interested in dresses?
Answer:
The boys were interested only in Wanda’s victory. So, they welcomed the announcement by whistling.

(d) What do you mean by ‘burst into applause?’
Answer:
‘Burst into applause’ means ‘suddenly and spontaneously clapped to express unending joy’.