The Ball Poem Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

In this page you can find The Ball Poem Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English will make your practice complete.

The Ball Poem Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

The Ball Poem Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
‘He senses first responsibility’—What responsibility is referred to here?
Answer:
The ‘responsibility’ referred to here is relates to learning what it is like to experience grief at the loss of a much loved possession.

Question 2.
Why is it important for everyone to experience loss to stand up after it?
Answer:
The poet believes that nothing is eternal. Everyone must experience the loss to help him bear it. It also teaches him how to recover from it and stand up. It will remind him to protect and preserve his possessions.

Question 3.
Why does the poet say that ‘Money is external’?
Answer:
The poet believes that money cannot buy each and everything. It can bring just external happiness by buying us possessions but it cannot make a boy recover from his unhappiness due to loss of a loved one or valued thing.

Question 4.
What does the poet say about “A world of possessions”?
OR
Why does the poet call the world ‘A world of possessions’?
Answer:
The poet calls the world ‘A world of possessions’ because man values and is valued on the basis of his worldly possessions. All his feelings and his whole life are dominated by his possessions.

The Ball Poem Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
‘Possession in nine-tenths of the law’ How far does the contents of the poem, ‘The Ball Poem’, illustrate this idiom?
Answer:
The boy in the poem has lost his ball as it went rolling down the street and into the water. The loss of the ball is a great educator about the value of possession and the responsibility of keeping one’s possessions safely. The boy’s personal life is shattered as his personal possession has slipped away and lies irretrievable, and encompassing all his consciousness.

Though he is consoled by others with the offer of a substitute ball, or a dime to buy a ball, these prove worthless, and the loss awakens in him a sense of responsibility. The boy learns to stand up for his rightful possessions, besides learning to look after them by striving to be a responsible guardian.

Question 2.
Why is it important for everyone to experience loss and to stand up after it?
OR
There’s always loss and there’s always disappointment. When someone is learning from loss, he is moving towards achievement. Elaborate.
OR
It’s often been said that you learn more from losing than you do from winning. You learn a lot from a loss. It really gets your attention and it really motivates. Described.
OR
Loss is an essential and significant experience of one’s life. Explain.
Answer:
Everyone experiences a loss at some point in one’s life. It might be the loss of a beloved, or a parent or a close relative or even a pet. Humans have a tendency of getting attached to things and the loss of things or people close to heart causes grievance. But one must not let that pull us down. Loss is an essential and significant experience of one’s life. And one must learn to deal with it and move on.

If we keep thinking about it or grieve over that loss, we can never come out of it. It will only affect us psychologically and can have severe consequences. Brooding over a loss will never help in bringing things back to normal. Loss is inevitable sometimes. Once a loss occurs, one must grieve, but only for a short while. Thereafter one must get over it and move on in life.

Question 3.
Have you ever lost something you liked very much? Write a paragraph describing how you felt then and saying whether—and how—you got over your loss.
Answer:
Last year, our beautiful dog Tommy was lost. All the family loved the dog very much, but I was very deeply attached to Tommy. I used to take full care of him and Tommy would accompany me wherever I allowed him to do so. I felt desperate and upset when Tommy was not traced at all the possible places, where we could find him. I did not feel like eating or going for morning walk. Tommy always used to accompany me when I went for my morning walk, Gradually I reconciled with the situation and consoled myself.

I totally engrossed myself in my studies though I did not feel like playing. I never stopped missing Tommy. Then, one day, when I went to another colony to meet a friend, I found Tommy tied in someday else’s home. When I approached them, they said that the beautiful dog seemed to have lost his way and so they had been giving care to him. I thanked them and returned home happily with Tommy.

The Ball Poem Extra Questions and Answers Reference-to-Context

Read the stanza given below and answer the questions that follow:

Question 1.
An ultimate shaking grief fixes the boy
As he stands rigid, trembling, staring down
All his young days into the harbour where
His ball went.

(a) The boy in the above stanza seems to be in a
Answer:
sad

(b) He stands stiff and trembling while staring at his
Answer:
ball

(c) The boy feels that with his ball that has fallen into a harbour, his childhood memories have also been washed off. (True/False)
Answer:
True

(d) The word that means same as ‘final’ is
Answer:
ultimate

Question 2.
I would not intrude on him;
A dime, another ball, is worthless.
Now He senses first responsibility
In a world of possessions.

(a) The poet does not want to ………. the boy’s thoughts.
Answer:
intrude

(b) According to the poet, from the loss of the ball, the boy would learn what it means to lose something in a ………..
Answer:
world of possessions

(c) The poet wants to give monetary help to the boy for buying a new ball. (True/False)
Answer:
False

(d) The word in the stanza means same as ‘encroach upon’.
Answer:
intrude

Question 3.
Money is external.
He is learning, well behind his desperate eyes,
The epistemology of loss, how to stand up
Knowing what every man must one day know
And most know many days, how to stand up.

(a) Money is external as it cannot buy
Answer:
memories

(b) The boy is learning how amidst losses.
Answer:
to stand up

(c) This episode will surely teach the boy the true meaning of life and nature of loss. (True/False)
Answer:
True

(d) ……………. in the stanza means ‘the study of the nature of knowledge it self.
Answer:
Epistemology