Ranga’s Marriage Class 11 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 11 English Snapshots Chapter 3 Ranga’s Marriage with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these Ranga’s Marriage Class 11 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 11 English Snapshots Chapter 3 Ranga’s Marriage with Answers

Question 1.
What sort of intentions does the narrator seem to have towards Ranga?
(a) He is mean
(b) He feels responsible for his marriage
(c) He is manipulative
(d) He feels pitiful

Answer

Answer: (b) He feels responsible for his marriage


Question 2.
“It’s Shyama’s birthday.” Who has been referred to in this line?
(a) Ranga and Ratna’s child
(b) The narrator
(c) A child in village
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Ranga and Ratna’s child


Question 3.
“Don’t forget, I developed on the hints you had given me.” What does the line suggest?
(a) Narrator tutored Shastri for what to tell
(b) Everything that Shastri told was based on his predictions
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Narrator tutored Shastri for what to tell


Question 4.
Later on, Ranga got to know that Ratna was __________.
(a) divorced
(b) widowed
(c) unmarried
(d) engaged

Answer

Answer: (c) unmarried


Question 5.
According to the Shastri, what was Ranga’s concern?
(a) Concern for a girl
(b) Concern for his studies
(c) Concern for a job
(d) Concern for his village

Answer

Answer: (a) Concern for a girl


Question 6.
“Come, let’s go and see Shastri.” Who was Shastri?
(a) The village doctor
(b) A village elder
(c) The astrologer
(d) Not mentioned in the tale

Answer

Answer: (c) The astrologer


Question 7.
“She was married a year ago.” Hearing this, Ranga was ___________.
(a) thrilled
(b) disappointed
(c) unconcerned
(d) surprised

Answer

Answer: (b) disappointed


Question 8.
When Ranga reached the narrator’s house, Ratna was __________.
(a) sitting
(b) painting
(c) singing
(d) waiting

Answer

Answer: (c) singing


Question 9.
According to the narrator, who would make a suitable bride for Ranga?
(a) Narrator’s own daughter
(b) Rama Rao’s niece
(c) Narrator’s niece
(d) Rama Rao’s daughter

Answer

Answer: (b) Rama Rao’s niece


Question 10.
What was Ranga’s initial take on marriage?
(a) He wanted to marry immediately
(b) He wanted to marry a girl chosen by his parents
(c) He wanted to remain a bachelor
(d) He wanted an arranged marriage

Answer

Answer: (c) He wanted to remain a bachelor


Question 11.
How does the narrator speak of Ranga’s character?
(a) Poorly
(b) Highly
(c) Manipulatively
(d) Does not speaks of his character

Answer

Answer: (c) Manipulatively


Question 12.
An old lady checked for Ranga’s ___________.
(a) birthmark
(b) sacred piercing
(c) sacred tattoo
(d) sacred thread

Answer

Answer: (b) sacred piercing


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 English Snapshots Chapter 3 Ranga’s Marriage with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 12 English Ranga’s Marriage MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.