Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 7 Alternating Current

Free PDF Download of CBSE Physics Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 7 Alternating Current. Physics MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Physics Alternating Current MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Alternating Current Class 12 Physics MCQs Pdf

1. Alternating voltage (V) is represented by the equation
(a) V(t) = Vm eωt
(b) V(t) = Vm sin ωt
(c) V(t) = Vm cot ωt
(d) V(t) = Vm tan ωt

Answer

Answer: b


2. The rms value of potential difference V shown in the figure is
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 7 Alternating Current 1

Answer

Answer: c


3. The phase relationship between current and voltage in a pure resistive circuit is best represented by
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 7 Alternating Current 2
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 7 Alternating Current 3

Answer

Answer: b


4. In the case of an inductor
(a) voltage lags the current by \(\frac{π}{2}\)
(b) voltage leads the current by \(\frac{π}{2}\)
(c) voltage leads the current by \(\frac{π}{3}\)
(d) voltage leads the current by \(\frac{π}{4}\)

Answer

Answer: b


5. Which of the following graphs represents the correct variation of inductive reactance XL with frequency u?
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 7 Alternating Current 4

Answer

Answer: b


6. In a pure capacitive circuit if the frequency of ac source is doubled, then its capacitive reactance will be
(a) remains same
(b) doubled
(c) halved
(d) zero

Answer

Answer: c


7. Which of the following graphs represents the correct variation of capacitive reactance Xc with frequency v u?
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 7 Alternating Current 5

Answer

Answer: c


8. In an alternating current circuit consisting of elements in series, the current increases on increasing the frequency of supply. Which of the following elements are likely to constitute the circuit?
(a) Only resistor
(b) Resistor and inductor
(c) Resistor and capacitor
(d) Only inductor

Answer

Answer: c


9. In which of the following circuits the maximum power dissipation is observed?
(a) Pure capacitive circuit
(b) Pure inductive circuit
(c) Pure resistive circuit
(d) None of these

Answer

Answer: c


10. In series LCR circuit, the phase angle between supply voltage and current is
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 7 Alternating Current 6

Answer

Answer: a


11. In a series LCR circuit the voltage across an inductor, capacitor and resistor are 20 V, 20 V and 40 V respectively. The phase difference between the applied voltage and the current in the circuit is
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 0°

Answer

Answer: d


12. At resonance frequency the impedance in series LCR circuit is
(a) maximum
(b) minimum
(c) zero
(d) infinity

Answer

Answer: b


13. At resonant frequency the current amplitude in series LCR circuit is
(a) maximum
(b) minimum
(c) zero
(d) infinity

Answer

Answer: a


14. Quality factor and power factor both have the dimensions of
(a) time
(b) frequency
(c) work
(d) angle

Answer

Answer: d


15. The natural frequency (ca0) of oscillations in LC circuit is given by
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 7 Alternating Current 7

Answer

Answer: c


16. A transformer works on the principle of
(a) self induction
(b) electrical inertia
(c) mutual induction
(d) magnetic effect of the electrical current

Answer

Answer: c


17. For an ideal-step-down transformer, the quantity which is constant for both the coils is
(a) current in the coils
(b) voltage across the coils
(c) resistance of coils
(d) power in the coils

Answer

Answer: d


We hope the given Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 7 Alternating Current will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Physics Alternating Current MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment