Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits

Free PDF Download of CBSE Physics Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits. Physics MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Physics Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits Class 12 Physics MCQs Pdf

Class 12 Physics MCQ Question 1. In the given figure V0 is the potential barrier across a p-n junction, when no battery is cdnnected across the junction. [NCERT Exemplar]
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics Materials, Devices and Simple Circuits 3
(a) 1 and 3 both correspond to forward bias of junction.
(b) 3 corresponds to forward bias of junction and 1 corresponds to reverse bias of junction.
(c) 1 corresponds to forward bias and 3 corresponds to reverse bias of junction.
(d) 3 and 1 both correspond to reverse bias of junction.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) Height of potential barrier is decreases when p-n junction is forward bias.


Physics MCQs Pdf Question 2. In figure given, assuming the diodes to be ideal [NCERT Exemplar]
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics Materials, Devices and Simple Circuits 4
(a) D1 is forward biased and D2 is reverse biased and hence current flows from A to B.
(b) D2 is forward biased and D1 is reverse biased and hence no current flows from B to A and vice versa.
(c) D1 and D2 are both forward biased and hence current flows from A to B.
(d) D1 and D2 are both reverse biased and hence no current flows from A to B and vice versa.

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
(b) Explanation:
10 V is the lower voltage in the circuit. Now p side of the p-n junction diode D1 is connected to lower voltage and n- side of D1 to higher voltage , thus D1, is reverse biased. In D2 p-side of p-n junction diode is at higher potential and n-side is at lower potential, therefore D2 is forward biased. Hence current flows through junction from B to A.


3. The output of the given circuit in figure is given below. [NCERT Exemplar]
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics Materials, Devices and Simple Circuits 5
(a) would be zero at all times.
(b) would be like a half-wave rectifier with positive cycles in output.
(c) would be like a half-wave rectifier with negative cycles in output.
(d) would be like that of a full-wave rectifier.

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) Explanation:
When the diode is forward biased, the resistance of pn junction diode will be low then current in the circuit is maximum. In this situation, a maximum potential difference will appear across resistance connected in a series of circuit. This result into zero


Semiconductor Numericals Class 12 Question 4. Electrical conductivity of a semiconductor
(a) decreases with the rise in its temperature.
(b) increases with the rise in its temperature.
(c) does not change with the rise in its temperature.
(d) first increases and then decreases with the rise in its temperature

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(b) With temperature rise, the conductivity of semiconductor increases.


5. The forbidden energy band gap in conductors, semiconductors and insulators are EG1,EG2 and EG3 respectively. The relation among them is
(a) EG1 = EG2 = EG3
(b) EG1 < EG2 < EG3
(c) EG1 > EG2 > EG3
(d) EG1 < EG2 > EG3

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(b) In insulators, the forbidden energy gap is very large, in case of semiconductor it is moderate and in conductors the energy . gap is zero.


MCQ Physics Class 12 Question 6. In an insulator, the forbidden energy gap between the valence band and the conduction band is of the order of __________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: 5 eV


Semiconductor Class 12 Question 7. A n-type semiconductor is
(a) negatively charged.
(b) positively charged.
(c) neutral.
(d) none of these

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) n-type semiconductors are neutral because neutral atoms are added during doping.


8. In the half-wave rectifier circuit shown. Which one of the following waveforms is true for VCD the output across C and D?
Physics MCQ Questions for Class 12 Pdf Download

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
(b) Half wave rectifier rectifies only the half cycle of the input ac signal and it blocks the other half.


9. A full-wave rectifier circuit along with the input and output voltages is shown in the figure The contribution to output voltage from diode 2 is
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics Materials, Devices and Simple Circuits 7
(a) A, C
(b) B, D
(c) B, C
(d) A, D

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
(b) In the positive half cycle of input ac signal diode D1 is forward biased and D2 is reverse biased so in the output voltage signal, A and C are due to D1. In negative half cycle of input ac signal, D2 conducts, hence output signals B and D are due to D2


10. A 220 V AC supply is connected between points A and B (figure). What will be the potential difference V across the capacitor? [NCERT Exemplar]
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics Materials, Devices and Simple Circuits 8
(a) 200 V
(b) 110 V
(c) 0 V
(d) 220√2 V

Answer/Explanation

Answer: d
Explaination:
(d) As p-n junction diode will conduct during positive half cycle only and during negative half cycle diode is reverse biased. During this diode will not give any output. So potential difference across the capacitor C = peak voltage of the given AC voltage.
Vo=Vrms√2 = 200√2 V.


MCQ Semiconductor Physics Question 11. In the circuit shown in figure below, if the diode forward voltage drop is 0.3 V, the voltage difference between A and B is [NCERT Exemplar]
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics Materials, Devices and Simple Circuits 9
(a) 1.3 V
(b) 2.3 V
(c) 0
(d) 0.5 V

Answer/Explanation

Answer: b
Explaination:
(b) Suppose the potential difference be¬ tween A and B is VAB.
Then,VAB – 0.3
= [(r1 + r2)103] × (0.2 × 10-3) [∵ VAB=ir]
= [(5 + 5)103] × (0.2 × 10-3)
= 10 × 103 × 0.2 × 10-3 = 2
⇒ VAB = 2 + 0.3 = 2.3V


12. When an electric field is applied across a semicoriductor [NCERT Exemplar]
(a) holes move from lower energy level to higher energy level in the conduction band.
(b) electrons move from higher energy level to lower energy level in the conduction band.
(c) holes in the valence band move from higher energy level to lower energy level.
(d) holes in the valence band move from lower energy level to higher energy level.

Answer/Explanation

Answer: c
Explaination:
(c) When electric field is applied across a semiconductor, the electrons in the con-duction band move from lower energy level to higher energy level. While the holes in valence band move from higher energy level to lower energy level, where they will be having more energy.


13. At absolute zero, Si acts as a
(a) metal
(b) semiconductor
(c) insulator
(d) none of these

Answer

Answer: c


14. In good conducrors of electricity the type of bonding that exist is
(a) Van der Walls
(b) covalent
(c) ionic
(d) metallic

Answer

Answer: d


15. The manifestation of band structure in solids is due to
(a) Heisenberg uncertainty priniciple
(b) Pauli’s exclusion principle
(c) Bohr’s correspondence principle
(d) Boltzmann law

Answer

Answer: b


16. The probability of electrons to be found in the conduction band of an intrinsic semiconductor of finite temperature
(a) increases exponentially with increasing band gaP
(b) decreases exponentially with increasing band gap
(c) decreases with increasing temperature.
(d) is independent of the temperature and band gap

Answer

Answer: b


17. In an n-type silicon, which of the following statements is true.
(a) Electrons are majority carriers and trivalent atoms are the dopants’
(b) Electrons are minority carriers and pentava- lent atoms are the dopants.
(c) Holes are minority carriers and pentavalent atoms are the dopants.
(d) Holes are majority carriers and trivalent atoms are the dopants.

Answer

Answer: c


18. If a small amount of antimony is added to germanium crystal
(a) its resistance is increased
(b) it becomes a p-type semiconductor
(c) there will be more free electrons than holes in the semiconductor,
(d) none of these.

Answer

Answer: c


Semiconductor Electronics Question 19. The dominant mechanism for motion of charge carriers in forward and reverse biased silicon p-n junction are
(a) drift in forward bias, diffusion in reverse bias
(b) diffusion in forward bias, drift in reverse bias
(c) diffusion in both forward and reverse bias
(d) drift in both forward and reverse bias

Answer

Answer: b


20. In an unbiased p-n junction, holes diffuse from the p-region to n-region because
(a) free electrons in the n-region attract them
(b) they move across the junction by the potential difference
(c) hole concentration in p-region is more as compared to u-region.
(d) all of these

Answer

Answer: c


21. Region without free electrons and holes in a p-n junction is
(a) n-region
(b) p-region
(c) depletion region
(d) none of these

Answer

Answer: c


22. Which of the following statements is incorrect for the depletion region of a diode?
(a) There the mobile charges exist.
(b) Equal number of holes and electrons exist, making the region neutral.
(c) Recombination of holes and electrons has taken place.
(d) None of these

Answer

Answer: a


23. Potential barrier developed in a junction diode opposes the flow of
(a) minority carrier in both regions only
(b) majority carriers only
(c) electrons in p region
(d) holes in p region

Answer

Answer: b


24. The breakdown in a reverse biased p-n junction diode is more likely to occur due to
(a) large velocity of the minority charge carriers if the doping concentration is small
(b) large velocity of the minority charge carriers if the doping concentration is large
(c) strong electric field in a depletion region if the doping concentration is small
(d) none of these

Answer

Answer: b


25. What happens during regulation action of a Zener diode?
(a) The current through the series resistance (Rs) changes.
(b) The resistance offered by the Zener changes.
(c) The Zener resistance is constant.
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: d


26. A zener diode is specified as having a breakdown voltage of 9.1 V, with a maximum power dissipation of 364 mW. What is the maximum current the diode can handle?
(a) 40 mA
(b) 60 mA
(c) 50 mA
(d) 45 mA

Answer

Answer: a


27. In a half wave rectifier circuit operating from 50 Hz mains frequency, the fundamental frequency in the ripple would be
(a) 25 Hz
(b) 50 Hz
(c) 70.7 Hz
(d) 100 Hz

Answer

Answer: b


28. In the circuit shown if current for the diode is 20 μA, the potential difference across the diode is
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics Materials, Devices and Simple Circuits 1
(a) 2 V
(b) 4.5 V
(c) 4 V
(d) 2.5 V

Answer

Answer: c


29. Carbon, silicon and germanium have four valence electrons each. These are characterised by valence and conduction bands separated by energy band gap respectively equal to (E^)c, (Eg)Si and (Eg)Ge. Which of the following statements is true?
(a) (Eg)Si < (Eg)Ge < (Eg)C
(b) (Eg)C< (Eg)Ge < (Eg)Si
(c) (Eg)C < (Eg)Si < (Eg)Ge
(d) (Eg)C = (Eg)Si < (Eg)Ge

Answer

Answer: c


30. If the energy of a photon of sodium light (A = 589 nm) equals the band gap of semiconductor, the minimum energy required to create hole electron pair
(a) 1.1 eV
(b) 2.1 eV
(c) 3.2 eV
(d) 1.5 eV

Answer

Answer: b


31. If in a n-type semiconductor when all donor states are filled, then the net charge density in the donor states becomes
(a) 1
(b) > 1
(c) < 1, but not zero
(d) zero

Answer

Answer: b


Physics MCQs for Class 11 with Answers Pdf Question 32. The circuit has two oppositely connected ideal diodes in parallel. What is the current flowing in the circuit?
Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics Materials, Devices and Simple Circuits 2
(a) 2.0 A
(b) 1.33 A
(c) 1.73 A
(d) 2.31 A

Answer

Answer: c


33. The conductivity of a semiconductor increases with increase in temperature, because
(a) number density of free current carriers increases.
(b) relaxation time increases.
(c) both number density of carriers and relaxation time increase.
(d) number density of carriers increases, relaxation time decreases but effect of decrease in relaxation time is much less than increase in number density. [NCERT Exemplar]

Answer

Answer: d


34. What happens during regulation action of a Zener diode? [NCERT Exemplar]
(a) The current in and voltage across the Zener remains fixed.
(b) The current through the series resistance (Rs) does not change.
(c) The Zener resistance is constant.
(d) The resistance offered by the Zener changes.

Answer

Answer: d


35. Silicon is a semiconductor. If a small amount of As is added to it, then its electrical conductivity _________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: increases


36. When the electrical conductivity of a semiconductor is due to the breaking of its covalent bonds, then the semiconductor is said to be ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: intrinsic


37. Why are the elemental dopants mainly taken from 13th and 15th group, for doping Silicon or Germanium?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
The dopant has to be such that it does not distort the original pure semiconductor lattice. So that the sizes of the dopant and the semiconductor atoms should be nearly the same.


38. What is a hole? What is its physical significance?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Hole is the vacancy of electron in valence band. The vacancy with the hole behaves as an apparent free particle with effective positive charge.


39. Name one impurity each, which when added, to pure Si, produces
(i) n-type, and
(ii)p-type semiconductor.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(i) for n-type, arsenic.
(ii) for p-type, Indium.


40. Why is the conductivity of n-type semi-conductor greater than that of the p-type semi-conductor even when both of these have same level of doping?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
In n-type semiconductor charge carriers are electrons and mobility of electrons is more than that of holes.


41. Name two factors on which electrical conductivity of a pure semiconductor at a given temperature depends.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(i) Band gap
(ii) Biasing.


42. What is an ideal diode?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
It is a p-n junction diode which offer zero resistance in forward biasing and infinite re-sistance in reverse biasing, i.e. current flows through it in one direction only.


43. What happens to the width of depletion layer of ap-n junction when it is
(i) forward biased,
(ii) reverse biased? [AI2011]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
(i) The width of depletion layer decreases.
(ii) The width of depletion layer increases.


44. What do you understand by a dynamic resistance of p-n junction diode.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Dynamic resistance is the ratio of a small change in voltage ΔV to a small change in current ΔI, i.e.\(\frac{\Delta V}{\Delta I}\).


45. Name the junction diode whose I – V characteristics are drawn below. [Delhi 2017]

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: Solar cell.


46. State the reason, why GaAs is most commonly used in making of a solar cell.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: It has higher absorption coefficient.


47. Name the type of biasing of a p-n junction diode so that the junction offers very high resistance.

Answer/Explanation

Answer:
Explaination: Reverse biasing.


48. What is internal field emission?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
The emission of electrons from the host atoms present in the p-n junction due to the high electric field is known as internal field emission or field ionisation.


Semiconductor Class Question 49. Why is a typical solar cell drawn in fourth quadrant?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
I – V characteristics of solar cell is drawn in the fourth quadrant because a solar cell does not draw current but supplies the same to the load.


50. Why are materials like CdS or CdSe (Eg ~ 2.4 eV) not used for the fabrication of a solar cell?

Answer/Explanation

Answer:
Explaination:
Materials like CdS or CdSe (Eg ~ 2.4 eV) are not used because they will use only the high energy component of the solar energy for photo-conversion and a significant part of energy will be of no use.


We hope the given Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 13 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Physics Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment