On the Face of it Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

We have compiled NCERT MCQ Questions for Class 12 English Vistas Chapter 6 On the Face of it with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 English with Answers were prepared according to the latest question paper pattern. Practicing these On the Face of it Class 12 English MCQs Questions with Answers really effective to improve your basics and learn all the key concepts.

MCQ Questions for Class 12 English Vistas Chapter 6 On the Face of it with Answers

Question 1.
Why does Derry begin to weep in the end?
(a) Out of relief as had managed to come
(b) Mr Lamb was dead
(c) Mr Lamb did not want him
(d) His mother prohibited him from stepping out of doors

Answer

Answer: (b) Mr Lamb was dead


Question 2.
Derry’s family has been living in that house for only __ months
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (b) 3


Question 3.
___ blew up Mr Lamb’s leg
(a) A bomb
(b) A gunshot
(c) An accident
(d) A splinter

Answer

Answer: (a) A bomb


Question 4.
Mr. Lamb made __ with honey
(a) cake
(b) cookies
(c) pie
(d) toffee

Answer

Answer: (d) toffee


Question 5.
Mr. Lamb had ___ at the windows
(a) barricades
(b) lovely curtains
(c) no curtains
(d) no window panes

Answer

Answer: (c) no curtains


Question 6.
The man who locked himself in the room died because
(a) a picture fell on his head
(b) he slipped over a banana peel
(c) a donkey kicked him to death
(d) a bus ran over him

Answer

Answer: (a) a picture fell on his head


Question 7.
Mr Lamb thinks the bees ___
(a) sing
(b) dance
(c) play
(d) understand

Answer

Answer: (a) sing


Question 8.
Mr Lamb advised Deny to keep his ears ___
(a) shut
(b) open
(c) clean
(d) shown

Answer

Answer: (a) shut


Question 9.
Derry’s mother also kissed him ___
(a) occasionally
(b) on the other side of the face
(c) on the burnt side of the face
(d) lovingly, regardless of the burns

Answer

Answer: (b) on the other side of the face


Question 10.
Derry visits Mr Lamb in the month of ___
(a) February
(b) July
(c) September
(d) December

Answer

Answer: (c) September


Question 11.
Which fruit was Derry going to step on when he jumped over Mr Lamb’s garden?
(a) Plums
(b) Crabapple
(c) Banana
(d) Mango

Answer

Answer: (b) Crabapple


Question 12.
Mr Lamb believes all living beings are the same they all ___
(a) breathe
(b) make mistakes
(c) grow
(d) make choices

Answer

Answer: (c) grow


Question 13.
Derry feels that Mr Lamb can cover up his handicap by ___
(a) not walking
(b) wearing trousers
(c) not meeting people
(d) by being confident

Answer

Answer: (b) wearing trousers


Question 14.
Children called Mr Lamb ___
(a) an old hat
(b) a beast
(c) Lamey-Lamb
(d) an ogre

Answer

Answer: (c) Lamey-Lamb


Question 15.
Mr Lamb has __ an attitude
(a) negative
(b) crazy
(c) positive
(d) pessimistic

Answer

Answer: (c) positive


Question 16.
Derry didn’t like being with people because ___
(a) he was a shy boy
(b) he was deformed
(c) people repulsed him
(d) people reminded him of his ugliness

Answer

Answer: (d) people reminded him of his ugliness


Question 17.
No one liked to look at him. This made Derry suffer from ___
(a) lack of self-regard
(b) a callous attitude
(c) bitter hatred for the world
(d) a desire to die

Answer

Answer: (a) lack of self-regard


Question 18.
Mr Lamb asked Derry to stay back and ___
(a) help him in plucking crabapples
(b) talk to him
(c) hear birds sing
(d) discuss his problems

Answer

Answer: (a) help him in plucking crabapples


Question 19.
Derry was afraid that Mr Lamb would find his face ___
(a) repulsive
(b) unusual
(c) boring
(d) hard to forget

Answer

Answer: (a) repulsive


Question 20.
Why was Derry startled?
(a) He was caught
(b) There were many people
(c) By Mr Lamb’s presence
(d) On seeing a watchdog

Answer

Answer: (c) By Mr Lamb’s presence


Question 21.
What draws Derry towards Lamb?
(a) his appearance
(b) his grief
(c) his positive outlook
(d) All these

Answer

Answer: (c) his positive outlook


Question 22.
What specific things about Mr. Lamb does Derry notice?
(a) A man of firm resolution
(b) always remains happy inspite of his deformity
(c) had a positive outlook
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 23.
Why did Mr. Lamb not have curtains in his house?
(a) it’s difficult to wash
(b) too expensive
(c) because he wanted visitors in his house
(d) none

Answer

Answer: (c) because he wanted visitors in his house


Question 24.
Why was Derry startled entering the garden?
(a) because of trees
(b) because of apples
(c) because he expected no one else but seeing Mr.Lamb
(d) none

Answer

Answer: (c) because he expected no one else but seeing Mr.Lamb


Question 25.
How was Mr. Lamb happy inspite of his disability?
(a) because of his acceptance of it
(b) because he was wise
(c) because he had grown old
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 26.
How the meeting With Mr. Lamb became a turning point for Derry?
(a) h encouraged Derry to be friends with everyone and not to be bothered by their comments
(b) he taught him to look at everything positively
(c) he taught him to admire everything
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 27.
Why did Derry develop an inferiority complex?
(a) he didn’t have a big house
(b) he didn’t have much money
(c) because of his burnt face
(d) none

Answer

Answer: (c) because of his burnt face


Question 28.
Why even inspite of physical disability Mr. Lamb did not feel lonely?
(a) because he was busy
(b) because he had a garden
(c) he had servants
(d) because he never let himself to be alone and keep himself busy

Answer

Answer: (d) because he never let himself to be alone and keep himself busy


Question 29.
Where was Mr. Lamb’s house?
(a) on atree
(b) on the road
(c) oin a street
(d) inside the garden

Answer

Answer: (d) inside the garden


Question 30.
Which story did Mr. Lamb narrate to Derry?
(a) Cindrella
(b) The snowman
(c) The Dwarfman
(d) the beauty of the beast

Answer

Answer: (d) the beauty of the beast


Question 31.
How did Mr. Lamb help Derry?
(a) by giving him apples
(b) by talking to him
(c) by helping his mother
(d) by giving him a positive outlook towards life

Answer

Answer: (d) by giving him a positive outlook towards life


Question 32.
Why did Derry’s mother stop him to stay with Mr. Lamb?
(a) because he was not well
(b) because he would scold him
(c) because he talked too much
(d) because she didn’t want him to stay with a stranger

Answer

Answer: (d) because she didn’t want him to stay with a stranger


Question 33.
How did Mr. Lamb use the apples?
(a) made jam
(b) made pickle
(c) earned money
(d) he used to make jelly with them

Answer

Answer: (d) he used to make jelly with them


Question 34.
What does Mr. Lamb grow in his garden?
(a) cherry
(b) peach
(c) pomegranate
(d) apples

Answer

Answer: (d) apples


Question 35.
Why did children call Mr. Lamb Lamey Lamb?
(a) because he stopped them from taking apples
(b) he spoke rudely
(c) they didn’t like him
(d) because of his broken leg in a bomb explosion

Answer

Answer: (d) because of his broken leg in a bomb explosion


Question 36.
How did Derry enter the garden?
(a) from the front gate
(b) from the side gate
(c) from back gate
(d) by climbing the garden wall

Answer

Answer: (d) by climbing the garden wall


Question 37.
How does Mr. Lamb keep himself busy?
(a) by reading books
(b) by chatting with people
(c) by pulling down the ripe crab apples of his garden
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 38.
Who is Derry?
(a) Derek- a boy of 14 and has acid burnt on his face
(b) a small boy
(c) a boy
(d) a young boy

Answer

Answer: (a) Derek- a boy of 14 and has acid burnt on his face

Question 39.
What were Derry and Mr. Lamb victims of?
(a) vision impairment
(b) Physical impairment
(c) war
(d) none

Answer

Answer: (b) Physical impairment


Question 40.
What is this play featuring?
(a) an old man and a small boy meeting in old man’s garden
(b) gossip of old man
(c) old man’s woes
(d) brave acts of a small boy

Answer

Answer: (a) an old man and a small boy meeting in old man’s garden


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 English Vistas Chapter 6 On the Face of it with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 12 English On the Face of it MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.